Η Αμερικανική πολιτική σήμερα

Ο Δημοσθένης Δαββέτας υποστηρίζει ότι το λάθος της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία ανέστησε το ΝΑΤΟ. Έκανε ξανά τις ΗΠΑ υπερδύναμη και χωρίζει πλέον ξανά τον κόσμο σε δυο μπλοκ που ξεκινήσαν το μπρα ντε φερ του 21ου αιώνα. new deal

Μοίρασε το

Ο Δημοσθένης Δαββέτας υποστηρίζει ότι το λάθος της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία ανέστησε το ΝΑΤΟ. Έκανε ξανά τις ΗΠΑ υπερδύναμη και χωρίζει πλέον ξανά τον κόσμο σε δυο μπλοκ που ξεκινήσαν το μπρα ντε φερ του 21ου αιώνα.


 

Το φθινόπωρο του 2021 ο Εμανουέλ Μακρον δήλωνε με στομφώδη τροπο ότι, επιτέλους ήρθε η ώρα, με αφορμή την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, να γίνει πράξη “η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης”. 

Επίσης τον Δεκέμβριο του 2019 πάλι ο Εμανουέλ Μακρον, είχε δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ είναι “εγκεφαλικά νεκρό”. 

Δύο δηλώσεις που έδειχναν ότι με την αποχώρηση της Μέρκελ από την πολιτική και την ισχυροποίηση του Γάλλου προέδρου μέσω της Γαλλικής προεδρίας, η Γαλλία κι ο Μακρον επιτέλους θα επιδρούσαν ώστε η Ευρώπη να προχωρήσει στην δική της πολιτική ταυτότητα. 

Να όμως που τα πράγματα εξελίχθηκαν αλλιώς κι όχι όπως ονειρεύονταν οι καλύτεροι των Ευρωπαίων.  

Ο Πούτιν με την λανθασμένη κίνηση του να εισβάλλει στην Ουκρανία πέτυχε δύο κυρίως πράγματα. 

Καταρχήν, να βγάλει από το κώμα του το ΝΑΤΟ. Ξαφνικά όχι μόνο η ατλαντική συμμαχία ενεργοποιήθηκε με επαναλειτουργία των αντανακλαστικών της, αλλά επίσης άρχισε να βάζει επί τάπητος και το ζήτημα της διεύρυνσης της. Εκτός της Ουκρανίας που το ζήτησε κι άλλα γειτονικά κράτη, όπως η Σουηδία κι η Φινλανδία, αιτούνται την  είσοδο τους στο ΝΑΤΟ. Κάτι που σηματοδοτεί την αργοπορία ως προς την στρατιωτική ενοποίηση και παρουσία της Ευρώπης.  

Το αντίθετο με την κρίση του αερίου και την τρελή αύξηση των τιμών, η Ευρώπη αρχίζει να εξαρτάται όλο και περισσότερο οικονομικά από την Αμερική και το δικό της σε υγρή μορφή αέριο.  

Ταυτόχρονα όμως αυτός ο Ρωσοουκρανικος πόλεμος επιτρέπει να επανέλθουν οι ΗΠΑ στην θέση του πολύ ισχυρού παγκόσμιου παίκτη αμφισβητώντας κι απειλώντας την Κίνα. 

Στις 23 Μαΐου στο Τόκιο με αφορμή την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπαιντεν, ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο, για το αν, σε περίπτωση επέμβασης της Κίνας στην Ταιβαν, οι ΗΠΑ θα παρέμβαιναν απάντησε ξερά και καταφατικά “ναι”. 

Η γνωστή Αμερικανική πολιτική του παγκόσμιου χωροφύλακα επέστρεψε πλέον. Ο Τραμπ έβαλε το ζήτημα του περιορισμού της Δύναμης της Κίνας στο διεθνές πολιτικό  τραπέζι με ευθύ τρόπο. 

Ο Μπαιντεν όμως το ξεκαθάρισε. Ναι θα χτυπήσουμε την Κίνα αν επιτεθεί στην Ταιβαν. 

Δεν επιτέθηκαν μεν στην Ρωσία αλλά τα πανίσχυρα όπλα που έδωσαν και δίνουν στην Ουκρανία, όπως και το ασύλληπτο μπάτζετ ενίσχυσης της (τέτοιο ποσόν έδωσαν μόνο στο Ισραήλ), φανερώνουν την στρατηγική της. 

Απέναντι στην ημι-συμμαχία προς το παρόν Ρωσίας – Κίνας, η Αμερική κατάφερε να φέρει με τα νερά της όλες τις μεγάλες δημοκρατικές δυνάμεις της Ασίας και του Ειρηνικού, όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Ινδία κι η Νότια Κορέα. 

Τα δύο μεγάλα πλέον γεωστρατηγικά μπλοκ έχουν σχηματιστεί και βρίσκονται αντιμέτωπα το ένα με το άλλο. Ενώ ταυτόχρονα η Ευρώπη μοιάζει να αναβάλλει για μια ακόμη φορά τα δικά της φιλόδοξα γεωστρατηγικά όνειρα ακολουθώντας τις ΗΠΑ. 

Ο μεγάλος ανταγωνισμός και το γεωπολιτικό μπρα ντε φερ του 21ου αιώνα ξεκίνησε για τα καλά με δύναμη κι ένταση. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου