Εθνική αυτογνωσία και νεοελληνική παλαβομάρα

Ο Λουκάς Γεωργιάδης διαχωρίζει την εθνική αυτογνωσία από την νεοελληνική παλαβομάρα! Πρόκειται για δυο διαμετρικά αντίθετους κόσμους που προσπαθούν να συμβιώσουν σε μια διχασμένη ελληνική κοινωνία που βρίσκεται σε βαθειά κρίση ταυτότητας. Και με κάποιους να πιστεύουν ότι ο γάιδαρος πετάει... new deal

Μοίρασε το

Ο Λουκάς Γεωργιάδης διαχωρίζει την εθνική αυτογνωσία από την νεοελληνική παλαβομάρα! Πρόκειται για δυο διαμετρικά αντίθετους κόσμους που προσπαθούν να συμβιώσουν σε μια διχασμένη ελληνική κοινωνία που βρίσκεται σε βαθειά κρίση ταυτότητας. Και με κάποιους να πιστεύουν ότι ο γάιδαρος πετάει…


Η παγκόσμια κοινότητα δοκιμάζεται από έναν… παράξενο ιό. Ιιό που εξακολουθεί να προκαλεί υγειονομική ανασφάλεια. Και να εγείρει φόβο για την επόμενη μέρα ως προς τις οικονομικές του συνέπειες. Η Ελλάδα είναι τυχερή που μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει επαρκώς την υγειονομική κρίση. Κρίση ωστόσο, που ήδη προκαλεί και θα προκαλέσει αναπόφευκτες αρνητικές παρενέργειες στην οικονομία.

Την ίδια στιγμή, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις αψυχολόγητες κινήσεις της Τουρκίας. Ένας ανασφαλής Ερντογάν, μετά τη… σφαλιάρα του Μαρτίου στον Έβρο, κάνει πράγματα που μέχρι πρότινος καταδίκαζε. Ο ίδιος είχε μιλήσει για ολέθριο λάθος στην περίπτωση που η Αγία Σοφία μετατραπεί σε τζαμί. Και το έκανε!

Ο… κουμπάρος παίζει τα ρέστα του σε έναν κόσμο που έχει ρίξει το βάρος στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών συνεπειών της. Θυμίζει την γνωστή παροιμία ότι “ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται”. Σπεύδει να αξιοποιήσει τον χρόνο έως τις αμερικανικές εκλογές για να κερδίσει ό,τι μπορεί να κερδίσει. Βλέπει ότι τον βολεύει η ανοχή ενός “πλανητάρχη” που πουλάει… τρέλα.

Την ίδια στιγμή, οι εταίροι μας στην Ευρώπη έχουν και αυτοί τα δικά τους προβλήματα. Αν και πολύ σύντομα θα ανακαλύψουν ότι οι κινήσεις Ερντογάν συνιστούν εν δυνάμει απειλή για τον δυτικό κόσμο. Αν μη τι άλλο σε επίπεδο συμβολισμών και μελλοντικών θρησκευτικών και κοινωνικών μεταβολών.

Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλει να λειτουργήσει θεσμικά σε όλα  τα επίπεδα. Επιπλέον, οφείλει να καταστήσει σαφές ότι αν προκληθεί, θα απαντήσει. Αναμφίβολα, οι… καφενειακού τύπου αντιλήψεις ή τα “πύρινα” posts στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για… γιουρούσι στην Τουρκία δείχνουν πόσο… διασκεδαστικοί και τσάμπα μάγκες μπορούμε να γίνουμε. Γιατί μόνο θυμηθία προκαλεί το τουιτάρισμα την ώρα του καφέ και της βόλτας ή της… ξαπλώστρας σε μια παραλία, περί εκστρατείας… ανακατάληψης της Αγίας Σοφίας. Όλοι έχουν να πουν έναν… πύρινο λόγο! Έτοιμοι για πόλεμο! Με καθαρές γκέτες, στολή παραλλαγής, κράνος, καθαρισμένο… όπλο και γιούρια! Α και πάνω απ΄ όλα εύκολη κριτική, πίσω από το “μυδράλιο” του facebook και τον “πύραυλο” του twitter. Όσο για το Instagram, εκεί έχεις την αίσθηση ότι μπορεί να λειτουργήσει ως… αντιαεροπορικό! Όλοι κάτι έχουν να πουν για να καταγραφεί η… άποψη τους. Να γίνει τζερτζελές μέσα από… πύρινες φωτογραφίες!

Εθνική αυτογνωσία

Η χώρα παραμένει όρθια. Προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της έτσι ώστε να απαντήσει στις προκλήσεις. Αυτό ακριβώς απαιτούν οι καιροί. Με σύνεση, λογική, υπευθυνότητα, αυτογνωσία και αν χρειαστεί με αποφασιστικότητα εκεί που πρέπει και όπως πρέπει. Αυτή είναι η δουλειά μιας υπεύθυνης κυβέρνησης.

Από κει και πέρα, η διατύπωση άποψης προϋποθέτει τη γνώση. Χωρίς γνώση, δεν μπορείς να έχεις άποψη και γνώμη. Βέβαια, αυτή η “φασιστική” προσέγγιση σε μια χώρα όπου καθείς μπορεί ελευθέρως να εκφράσει ό,τι του… καπνίσει, αποτελεί… αιτία πολέμου! Εμείς το επισημάνουμε και ας γίνουμε… κακοί! Οι πάντες έχουν γίνει λοιμωξιολόγοι, αξιολογητές αποφάσεων για τα πανηγύρια, οικονομολόγοι, στρατηγικοί αναλυτές και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος χωρίς στοιχειώδεις εγκεφαλικές διεργασίες! Τέλος πάντων…

Η ουσία είναι ότι η χώρα μας πρέπει να επιστρέψει σε έναν δρόμο εθνικής ανάταξης μέσα από τη βελτίωση του επιπέδου εθνικής αυτογνωσίας. Η πικρή εμπειρία μιας συμμορίας παλαβών που κυβέρνησε της χώρα από το 2015-2019, θα έπρεπε να έχει χτυπήσει… καμπάνα στις ψυχές του συνόλου των πολιτών αυτής της χώρας.

Παρά ταύτα, κάποιοι εξακολουθούν να ζουν με τις δικές τους ονειρώξεις, τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και τα αυτοκαταστροφικά τους αδιέξοδα. Ανοησίες, ανισορροπίες, εγωισμοί, βερμπαλισμοί και προσωπικές πικρίες, δεν χωρούν. Και δεν μπορούν να έχουν θέση σε μια περίοδο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα, η σύνεση, η γνώση των δεδομένων, η λογική και ο ρεαλισμός, μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία γόνιμης σκέψης σε μια εθνική προσπάθεια που πρέπει να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε όλα τα επίπεδα και με βάση μια ρεαλιστική θεώρηση των δεδομένων και των γεγονότων. Κορωνοϊός, τουρκικές απειλές και οικονομία, συνθέτουν το παζλ μιας εξαιρετικά πολύπλοκης και πολυσύνθετης πραγματικότητας που πρέπει να διαχειριστούμε πολιτικά και κοινωνικά.

Συστράτευση στην λογική

Ως λαός οφείλουμε να συστρατευτούμε με τις δυνάμεις της λογικής. Με τις δυνάμεις που εμπνέουν εμπιστοσύνη. Η ψευτομαγκιά και ο παρορμητισμός είναι κακοί σύμβουλοι. Η απουσία διανοητικής συγκρότησης μπορεί να αποβεί μοιραία. Η ροπή προς τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε λάθος επιλογές. Αν δεν γίνει αυτοκρτική από όλους μέσα από ένα σύστημα αξιολογικής και ορθολογικής κρίσης δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα.

Βέβαια, αυτά τα χαρίσματα δεν τα διαθέτουν όλοι. Κάποιοι θα συνεχίσουν να σκέφτονται ανισόρροπα, νομίζοντας ότι οι λογικοί είναι οι… ανισόρροποι. Όπως ακριβώς θα αντιμετωπιστεί ένας με σώας τας φρένας που πηγαίνει επίσκεψη σε ένα ψυχιατρικό κατάστημα! Δύσκολη η προσπάθεια σε έναν λαό που δεν έχει παιδεία και έχει πάρει… διαζύγιο από τον μηχανισμό αυτοκριτικής και κατ΄ επέκτασιν, εθνικής αυτογνωσίας και επικράτησης του συλλογικού “εμείς”.

Ηγέτες ή …μαγαζάτορες;

Μια χώρα προοδεύει όταν εμπιστεύεται αξιόπιστους ηγέτες και όχι… μαγαζάτορες που έχουν φτιάξει μια ωραία βιτρίνα και στο εσωτερικό έχουν αποθηκεύσει ό,τι… σαβούρα κυκλοφορεί. Μια χώρα δεν μπορεί να προοδεύσει με ανεύθυνους τύπους που κάνουν… επαναστατική γυμναστική. Ή που διαχειρίζονται τις τύχες της, ξυπνώντας στις 12 το μεσημέρι! Μια χώρα δεν προοδεύει όταν διάφορες μειοψηφίες διαφημίζουν τον μισελληνισμό. Όταν θέλουν να επιβάλλουν την… ανωμαλία τους ως μια πραγματική κανονικότητα μέσα σε μια δήθεν κανονική πραγματικότητα! Πολιτικές συμμορίες, λουμπεναριά, “επαναστατικός” υπόκοσμος, ανεγκέφαλοι, απάτριδες, ανάξιοι, αμόρφωτοι, απροσάρμοστοι, αντικοινωνικοί και ανισόρροποι δεν μπορούν να επικαλύπτουν τους πολλούς που οραματίζονται μια φυσιολογική πολιτεία. Γιατί δεν έχουμε περιθώριο να λειτουργούμε ως παλαβοί με παλαβές ιδέες από σούργελα και συμμορίτες που βλέπουν τη χώρα ως… μαγαζάκι τους!

Όλοι μας πρέπει να αισθανθούμε το ιστορικό βάρος για να κάνουμε τη χώρα ένα μαγαζί γωνία. Μάλιστα, ένα σούπερ μάρκετ όπου όλα θα δουλεύουν υποδειγματικά, με διαφάνεια και με άψογο service. Ένα τέτοιο μαγαζί πρέπει να έχει ικανή διοίκηση, εκπαιδευμένους και πρόθυμους υπαλλήλους αλλά και πελάτες που θα γνωρίζουν ότι είναι ελεύθεροι να ψωνίσουν αυτό που θέλουν, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Τα “μαγαζιά” του πολιτικού υποκόσμου και τα λαμόγια που λειτουργούσαν ως αφεντικά τους, πρέπει να μπουν οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Κάποιοι μπορεί να θέλουν τη χώρα ως ένα δίκτυο… οίκων ανοχής, αλλά δεν μπορούμε να τους το επιτρέψουμε. Όποιος λειτουργεί έτσι, ξέρει άλλωστε και το τέλος του…

Η νεοελληνική παλαβομάρα μας στοίχισε

Η εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος αλλά και το πολιτεύεσθαι κάποιων άθλιων συμμοριτών πρέπει να μας ταρακουνήσουν. Αν δεν ανοίξουμε τα… στραβά μας και δεν περιθωριοποιήσουμε αυτούς που μας ισοπέδωσαν και μας εκμαύλισαν, πάντα θα είμαστε… πρόθυμοι να διαπράξουμε το επόμενο λάθος. Πάντα, θα υπάρχει ο κίνδυνος να λειτουργήσουμε σε κρίσιμες στιγμές ανεύθυνα, ανώριμα και αυτοκαταστροφικά.

Αν συνειδητοποιήσουμε το πλαίσιο της λογικής, το βάθος του ρεαλισμού, το μέγεθος της υπευθυνότητας και την αξία της εθνικής αυτογνωσίας μας, τότε θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για να διαχειριστούμε σωστά το μέλλον μας με οδηγό το παρελθόν μας. Και αυτό μπορεί να προκύψει με έναν και μόνο τρόπο: με τη διαρκή εκπαίδευση μας ως πολίτες, λίγο πριν μπούμε στο παραβάν και λίγο πριν ρίξουμε τον φάκελο στην κάλπη! Αν δεν καταλαβαίνουμε τι μας γίνεται, τότε θα προσπαθούμε μάταια να… σαλιώσουμε τον φάκελο καταστρέφοντας τη συγκολητική ουσία! Ή, θα πιστεύουμε τους απατεώνες που θα μας πουλάνε βότανα για τον κορωνοϊό και θα μας εξηγούν πώς ο γάιδαρος μπορεί να πετάξει βγάζοντας φτερά…!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου