Δεκανίκι του Ερντογάν ο Μπορίσοφ

Ο Θανάσης Αργυράκης αποκαλύπτει τον ρόλο του Μπόικο Μπορίσοφ στην ελληνοτουρκική διένεξη. Λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με ανάρτηση του στο Facebook λειτουργεί ως δεκανίκι του Ερντογάν σημειώνοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι η εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι εμπορική διαφορά! new deal

Μοίρασε το

Ο Θανάσης Αργυράκης αποκαλύπτει τον ρόλο του Μπόικο Μπορίσοφ στην ελληνοτουρκική διένεξη. Λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με ανάρτηση του στο Facebook λειτουργεί ως δεκανίκι του Ερντογάν σημειώνοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι η εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι εμπορική διαφορά!


Προσπάθησε να διασκεδάσει τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στα ΜΜΕ. Τον επέκριναν πως στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ λειτούργησε ως δεκανίκι του Ταγίπ Ερντογάν. Εκείνος, έσπευσε, με ανάρτησή του στο Facebook, να πει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι «φίλες» χώρες.

Εν τέλει, όμως, τα’ κανε χειρότερα. Ποιος; Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόϊκο Μπορίσοφ. Ο οποίος, όταν σχετικά πρόσφατα κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από δωμάτιο του, με τον ίδιο γυμνό και το κομοδίνο του γεμάτο πεντακοσάρικα ευρώ, είπε ότι του την «έστησε» η ΚαΓκεΜπε (!).

Ο πρωθυπουργός της γείτονος, λοιπόν, ο οποίος, εκτός των άλλων, συγκυβερνά με το ακραία εθνικιστικό κόμμα, VMRO. (Σημ: το αλυτρωτικό «αδελφάκι» του εθνικιστικού κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας). Και επηρεάζεται σφόδρα από το κόμμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Βουλγαρία. (Σημ: στο οποίο η Άγκυρα έχει «διεισδύσει», φαίνεται). 

Ο κ. Μπορίσοφ λοιπόν αποφάσισε να … ξαναγράψει το διεθνές Δίκαιο!

Εμπορική διαφορά η εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Έτσι, για τον ίδιον, τα πειρατικά έμπα – έβγα του τουρκικού πολεμικού στόλου στα όρια των έξι ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο, καθώς και οι συνεχείς εισβολές στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν είναι θέμα αυθαίρετων, μονομερών και οφθαλμοφανώς παρανόμων ενεργειών μιας χώρας σε βάρος άλλης. Αλλά, είναι μια … απλή εμπορική διαφορά.

Ιδού τι έγραψε: Πρόκειται για εμπορική διαφωνία διότι αφορά την εξόρυξη και τα κέρδη από το αέριο. Και πρόσθεσε, στην προσπάθειά του να αγιογραφήσει τον έχοντα στενότατες σχέσεις μαζί του, Ταγίπ Ερντογάν: “Η Τουρκία τηρεί την συμφωνία με την ΕΕ για το Μεταναστευτικό”, προσθέτοντας πως “η μεγαλύτερη χερσαία συνοριακή δίοδος της ΕΕ με την Τουρκία βρίσκεται στη Βουλγαρία”.

Προφανώς, όμως, εξαιτίας της πολιτικής αμνησίας του, ξέχασε να πει πως, όταν η Τουρκία έσπρωχνε χιλιάδες κατατρεγμένους, όπως τους χαρακτηρίζει η Άγκυρα, μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα της Ελλάδας – ΕΕ, στον Έβρο, γιατί δεν εμφανίστηκε ούτε ένας μετανάστης στα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα, στο «Καπετάν Αντρέγιεβο»;

Ο Μπορίσοφ, επίσης, ως ήταν αναμενόμενο, εξήρε τις προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ για εξεύρεση συμβιβασμού. Πόσο μάλλον, αφού ο ίδιος και η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά τα δημοσιεύματα, ήταν που εμφανίστηκαν κατά της επιβολής σοβαρών κυρώσεων προς την Τουρκία.

«Ναι, κυρώσεις υπάρχουν εναντίον φυσικών προσώπων και εταιρειών που συμμετέχουν στις ερευνητικές δραστηριότητες. Αλλά τους επόμενους τρεις μήνες και πάλι παραμένει ανοικτή η πόρτα», ανέφερε.

Επίσης, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρότεινε τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υποστήριξε πως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Τουρκία αποτελούν την νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και με αυτή την έννοια η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική.

Δεκανίκι του Ερντογάν ο Μπορίσοφ

Κοντολογίς, ο ίδιος προσφέρθηκε γενναιόδωρα, μαζί με τον Γενς Στόλτεμπεργκ, να λειτουργήσει η Βουλγαρία και ο Νορβηγός επικεφαλής του Οργανισμού ως «γέφυρες» της Τουρκίας με την ΕΕ.

Κατά τα λοιπά, στο Facebook έγραψε: «Θέλω να το πω σαφέστατα ώστε να μην γίνονται διάφορες υποθέσεις: Η Βουλγαρία, ως μέλος της ΕΕ, στηρίζει τις φίλες χώρες, Ελλάδα και Κύπρο. Τελεία. Από εδώ και στο εξής επιμένουμε να βρεθούν διπλωματικές λύσεις με την Άγκυρα».

Είναι κοινό μυστικό ότι η Σόφια, σε κάθε διεργασία της ΕΕ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εμφανίζεται να κάνει πλάτες στην Τουρκία. Και είναι απορίας άξιον πως η Αθήνα δεν πιέζει ώστε να του «τραβήξει το αυτί» η ΕΕ.

Κατά τα λοιπά, τον Μ. Μπορίσοφ τον ενοχλεί που οι πολίτες της μικρής γειτονικής χώρας, της Βόρειας Μακεδονίας, δεν θέλουν να χαρακτηρίζονται ως … Βούλγαροι.

Προφανώς, θα ήθελε να την καταστήσει βουλγαρική αποικία, όπως ευχαρίστως θα ήθελε να την δει ο συνοδοιπόρος του, το VMRO.

Σφήνα στην Ελλάδα

Να σημειωθεί πως, παρ’ ότι γνωρίζει καλά ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την «αστυνόμευση» του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, εδώ και καιρό προσπαθεί να μπει «σφήνα» και να επιβάλλει στα Σκόπια την «αστυνόμευση» από την βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία.

Επίσης, ο Μπόϊκο Μπορίσοφ είναι εκείνος, ο οποίος προ ετών επετίθετο κατά της Ελλάδας. Μιλούσε προσβλητικά. Και έλεγε ότι δεν αξίζει μια κατεστραμμένη χώρα να είναι μέλος της ευρωζώνης. Και την ίδια στιγμή, πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς του, εκλιπαρούσε την είσοδο της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη.

Πάντως, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, αν μη τι άλλο, δεν θέλει να χαλάει τα χατίρια των «μεγάλων». Έτσι, τη μια εκθειάζει την Άνγκελα Μέρκελ, την άλλη τον Ταγίπ Ερντογάν, την τρίτη τον Πούτιν, κ.ο.κ.

Τώρα, ήταν η σειρά του Μακρόν. Γιατί μπορεί να θέλει να «σνομπάρει» την Ελλάδα, αλλά του’ ρχεται δύσκολο να το κάνει με τη Γαλλία.

Ανέφερε, λοιπόν: «Εγώ προσωπικά καταδικάζω, και εμείς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάσαμε την παραβίαση συμφωνιών και συνθηκών. Διότι η παραβίαση των συμφωνιών και η προκλητική κίνηση στρατιωτικών και άλλων πλοίων δεν είναι προς όφελος κανενός. Καταδικάσαμε κατά τρόπο κατηγορηματικό, εγώ το έκανα προσωπικά, όταν γίνονται επιθέσεις κατά μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως ο Μακρόν στη Γαλλία, δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ηθικό και ότι συμβάλλει σε κάτι. Αυτό κάνει τα πράγματα πολύ προσωπικά κι όταν κάτι είναι προσωπικό ποτέ δεν μπορεί να βρεθεί λογική λύση».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου