ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΖΗΤΑ ΤΟ ΝΑΤΟ

Μοίρασε το

Σε αυτοσυγκράτηση στην Κύπρο κάλεσε ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, αφού εξήρε τη συνεισφορά της Ελλάδας σε θέματα ασφαλείας στην περιοχή της Μεσογείου.

Αν και συγκρατημένος και κρατώντας ίσες αποστάσεις, αναφερόμενος στην ένταση στην Κύπρο με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις, σημείωσε με νόημα τους κινδύνους να διαρραγεί το μέτωπο του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα αυτή την τεταμένη περίοδο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μια θέση την οποία επανειλημμένως προβάλλουν και κυβερνητικοί παράγοντες σε Αθήνα και Λευκωσία, επικρίνοντας γι’ αυτό την τουρκική πλευρά.

Πάντως, η εικόνα του κ. Στόλτενμπεργκ να παρίσταται στην εθνική -και όχι ΝΑΤΟϊκή- άσκηση «Πυρπολητής» σχολιάστηκε από παράγοντες του υπουργείου Αμύνης ως μια θετική κίνηση του γ.γ. του στρατιωτικού οργανισμού υπέρ της Ελλάδας.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι η Ελλάδα παρά τη δημοσιονομική της στενότητα είναι ένα από τα τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανούν άνω του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, ενώ ανέφερε ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση και ότι αποτελεί νησίδα ασφαλείας στην περιοχή. Τόνισε ακόμη ότι η Αθήνα προκρίνει το μεσογειακό διάλογο για την περιφερειακή ασφάλεια και την αποφυγή διάχυσης της κρίσης από τη Συρία και το Ιράκ, έναντι μόνο της στρατιωτικής δράσης. Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εδώ και 60 χρόνια είναι ένας σταθερός σύμμαχος.

«Αυτοσυγκράτηση»

Προηγουμένως, ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο. Ο γ.γ. του Οργανισμού κρατώντας -πάντως- ίσες αποστάσεις δήλωσε για την κατάσταση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου: «Παροτρύνω όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εστιάσουν στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Συμμαχία.

Αναφέρομαι στις απειλές που προέρχονται από τον Νότο, στην αστάθεια στο Ιράκ και στη Συρία και στην πιο επιθετική πολιτική της Ρωσίας. Νομίζω ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό, περισσότερο από ποτέ, να παραμείνουμε ενωμένοι εντός των κόλπων της Συμμαχίας, ούτως ώστε να δοθεί μια σαφής και καθαρή απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και οι οποίες προέρχονται εκτός των κόλπων του ΝΑΤΟ. Συνεπώς, θα ήθελα να παροτρύνω όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στην περιοχή αυτή, ούτως ώστε να αποφευχθούν εντάσεις μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ». Να σημειωθεί πως μεγάλο μέρος των δηλώσεων του γ.γ. του ΝΑΤΟ στην Αθήνα κατέλαβαν οι επικριτικές αναφορές για τη Ρωσία και την κατάσταση στην Ουκρανία.

Από τη μεριά του, ο κ. Βενιζέλος, αφού έπλεξε το εγκώμιο του νέου γ.γ. του Οργανισμού λέγοντας ότι «είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή πολιτική προσωπικότητα, επί πολλά χρόνια πρωθυπουργός της Νορβηγίας και επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στη χώρα του», πρόσθεσε ότι εξήγησε στον κ. Στόλτενμπεργκ «τους ιστορικούς λόγους για τους οποίους ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία περιμένει από το ΝΑΤΟ να δείξει την αλληλεγγύη του σε σχέση με τα δικά μας προβλήματα και με τις δικές μας ευαισθησίες», εννοώντας τις προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, τόσο στη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά όσο και με τους υπουργούς Αμύνης και Εξωτερικών, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη στρατιωτική άσκηση «Πυρπολητής». Να σημειωθεί πως ένα από τα ενδιαφέροντα «στιγμιότυπα» της άσκησης ήταν η εντολή του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης (ΓΕΕΘΑ) βάσει της οποίας στο πλαίσιο της άσκησης “Πυρπολητής 8/14” συγκροτήθηκε η Δύναμη “Δ” για εκτέλεση επιχειρήσεων αποτροπής κατάληψης μικρής νήσου του Ανατολικού Αιγαίου και, σε περίπτωση αποτυχίας, εκτέλεση αμφίβιας ενέργειας για ανακατάληψή της».

Σημαντικός ο ρόλος

Λίγο μετά την άσκηση, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε: «Μόλις είδα εν δράσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σας. Διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας της Ελλάδας, εξασφαλίζουν την ασφάλεια όλων των συμμάχων και συμβάλλουν στη διατήρηση της ισχύος του ΝΑΤΟ. Επίσης, οι δυνάμεις σας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο Κοσσυφοπέδιο και στην αποστολή μας στο Αφγανιστάν. Και, επίσης, είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για τη συνδρομή και συνεισφορά της Ελλάδος σε θέματα ασφαλείας στην περιοχή της Μεσογείου. Ιδίως δε όσον αφορά την επιχείρηση Active Endeavor». Ως γνωστόν, στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη που διεξάγει την επιχείρηση στη Ν.Α. Μεσόγειο η Ελλάδα στέλνει τώρα ένα υποβρύχιο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου