Πατριωτισμός και εθνικισμός

Ο Φάνης Ζουρόπουλος δίνει τον δικό του ορισμό για το τι είναι πατριωτισμός και τι είναι εθνικισμός. Δυο έννοιες που επανήλθαν στην επικαιρότητα με αφορμή τη Συμφωνία Πρεσπών που κυρώθηκε από το Κοινοβούλιο και βρήκε τους Έλληνες διαιρεμένους σε πατριώτες (εθνικιστές) και σε διεθνιστές (προδότες) new deal

Μοίρασε το

Ο Φάνης Ζουρόπουλος δίνει τον δικό του ορισμό για το τι είναι πατριωτισμός και τι είναι εθνικισμός. Δυο έννοιες που επανήλθαν στην επικαιρότητα με αφορμή τη Συμφωνία Πρεσπών που κυρώθηκε από το Κοινοβούλιο και βρήκε τους Έλληνες διαιρεμένους σε πατριώτες (εθνικιστές) από τη μια και σε διεθνιστές (προδότες) από την άλλη.


Πατριωτισμός, Εθνικισμός. Μετά τα όσα προηγήθηκαν της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, δυο έννοιες που επανήλθαν στην επικαιρότητα.

Τι είναι πατριωτισμός;

Ο Πατριωτισμός είναι το αίσθημα μιας ζωντανής πραγματικότητας. Η γλώσσα που σου έμαθε να καταλαβαίνεις τον κόσμο, οι αναμνήσεις από την παιδική ηλικία, οι αφηγήσεις των γονιών και των παππούδων για τις δίκες τους ζωές, οι εμπειρίες της εφηβείας. Όλα όσα κάνουν τον άνθρωπο να αισθάνεται ο εαυτός του. Πατριωτισμός είναι να σέβεσαι τον πολιτισμό που έφτιαξε τον Παρθενώνα και την Ακρόπολη και τα τοποθέτησε στον πυρήνα της δημιουργίας του. Να στέκεσαι προσοχή στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Να ξέρεις την εικόνα της πατρίδας σου στο χάρτη που περιχαρακώνει τα σύνορα και δίνει μορφή στην πατρίδα.

Για τους πατεράδες μας που πολέμησαν στην Αλβανία ο πατριωτισμός ήταν προφανής. Όταν ο Μεταξάς είπε το ΟΧΙ, δεν υπολόγισαν ούτε τις πολιτικές του απόψεις ούτε την θέση τους στο καθεστώς. Έτρεξαν να πολεμήσουν με τίμημα την σωματική τους ακεραιότητα την ίδια τους την ζωή… Με λίγα λόγια πατριωτισμός είναι να σκέπτεσαι την πόλη που γεννήθηκες. Να σκέπτεσαι τον τόπο που μεγάλωσες. Να σκέπτεσαι την θέρμη του μεσημεριού το καλοκαίρι, την θάλασσα που έκανες τις πρώτες βουτιές. Να σκέπτεσαι και να λες. Αυτή είναι η Ελλάδα που αγαπώ… Πατριώτης είναι τέλος αυτός που θέλει ο φοιτητής από το Πεκίνο να ακούει “Φιλοσοφική Αθηνών” και να τον πιάνει ρίγος. Και όχι να την βλέπει “υπό κατάληψη” από τους Ρουβίκωνες.

Τι είναι εθνικισμός;

Εθνικισμός είναι να λατρεύεις τα σύμβολα. Να περιχαρακώνεις την σκέψη και τα αισθήματα σε μια άκαμπτη πραγματικότητα που ακυρώνει την ζωή και την ιστορία. Εθνικιστής είναι ας πούμε αυτός που λέει “όταν εμείς κτίζαμε Παρθενώνες οι άλλοι έτρωγαν βελανίδια”. Ή αυτός που ταυτίζει τον Κολοκοτρώνη με τον Θεμιστοκλή, επειδή ήσαν και οι δυο Έλληνες… Ο Θεμιστοκλής στην Σαλαμίνα υπέγραψε την ίδρυση ενός ολόκληρου πολιτισμού. Ο Κολοκοτρώνης στα Δερβενάκια και αλλού ελευθέρωσε ένα έθνος και το έκανε να διεκδικήσει την θέση του στον κόσμο. Ήρωες και στρατηγικές ευφυΐες και οι δυο, όμως τους χωρίζουν αιώνες… 19ο ο ένας, 5ο  π.χ ο άλλος!….

Η Ελλάδα όμως είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται. Έχει στιγμές μεγαλείου, αλλά και ποταπότητας, άσχετα αν μας συγκινεί όλους γιατί ζει τόσους αιώνες… Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι τα σύμβολα δεν έχουν σημασία. Έχουν και παραέχουν. Απόδειξη ότι όλοι ριγούμε στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου και μπροστά στις γαλανόλευκες…

Να ξαναδιαβάσουμε την Ιστορία

Πρέπει όλοι μας να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία μας. Να αναθεωρήσουμε απόψεις και δογματικές προσεγγίσεις. Να δούμε τι είναι αυτό που ορίζει τον δικό μας πατριωτισμό. Γιατί την Ελλάδα την αγαπάμε όλοι. Μας γοητεύει όλους, τα δίνουμε όλα για αυτή αν χρειαστεί… Μπορεί να μας απογοητεύουν αυτοί που εκλέγουμε. Αλλά μπορούμε και να τους διώξουμε… Αυτό είναι το μεγαλείο της δημοκρατίας που δίδαξε στην ανθρωπότητα η πατρίδα μας. Να αφαιρούμε την εξουσία από τους άχρηστους, τους ανίκανους, τους προδότες… Όχι να παίρνουμε τα όπλα και να πλακωνόμαστε μεταξύ μας!

“Όλοι μαζί για την Ελλάδα”, λοιπόν. Για την καλύτερη πατρίδα του κόσμου!…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου