Ποιος θα ελέγξει τους Σουνίτες

Ο Δημοσθένης Δαββέτας βλέπει πίσω από την άγρια δολοφονία Κασόγκι, τον ανταγωνισμό ανάμεσα στην Τουρκία και την Σαουδική Αραβία για το ποιος θα ελέγξει τους Σουνίτες. new deal

Μοίρασε το

Ο Δημοσθένης Δαββέτας βλέπει πίσω από την άγρια δολοφονία Κασόγκι, τον ανταγωνισμό ανάμεσα στην Τουρκία και την Σαουδική Αραβία για το ποιος θα ελέγξει τους Σουνίτες.


Μετά από τρεις εβδομάδες ψεμμάτων, τελικά η Σαουδική Αραβία δέχτηκε επιτέλους ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι, δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο γνωστός αντιφρονών δημοσιογράφος ζούσε στις ΗΠΑ. Οι πτυχές της καθ’ ομολογίας βάρβαρης δολοφονίας του δεν είναι ακόμα γνωστές. Ωστόσο, ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα δώσει στην δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες που αφορούν το άγριο έγκλημα που διεπράχθη στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Πόλη.

Από την αρχή η Τουρκική κυβέρνηση άφηνε σιγά σιγά να διαρρέουν πληροφορίες της απάνθρωπης δολοφονίας (αποκεφαλίστηκε εν ζωή..).

Μπήκε έτσι ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ. Μέσω των τεκμηρίων που αργά και τυρρανικά ανακοίνωνε υποχρέωσε τον Τραμπ να αλλάξει την εξ αρχης ανεκτική στάση του προς την Σαουδική Αραβία.

Σε αυτό το τριγωνικό παιχνίδι μεταξύ ΗΠΑ,Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας, ο Ερντογάν δείχνει να καθορίζει προς το παρόν τους όρους. Και είναι ο κερδισμένος.

Γιατί παράλληλα με την απελευθέρωση του Αμερικάνου Πάστορα και την παράδοση του στον Τραμπ, επίσης παίζει τον ρόλο της διαφάνειας. Αποκαλύπτει τα ψέμματα του Σαουδάραβα διαδόχου, ο οποίος εμπλέκεται άμεσα, όπως λέγεται, στην δολοφονία του αντιφρονούντα δημοσιογράφου.

Ποιος θα ελέγξει τους Σουνίτες

Ο Ερντογάν αναγκάζει έτσι την Αμερική στο όνομα της δημοκρατικής διαφάνειας να γίνει σκληρός κριτής των ισχυρών οικονομικών του συμμάχων των Σαουδαραβων. Η μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ του Τουρκικού Νεοθωμανισμού και του “μοντέρνου” Ουαχαμπιτισμου του Σαουδάραβα ηγέτη Μωχαμεντ Μπεν Σαλαμ, του αποκαλούμενου και “καλό πριόνι” (λόγω της απάνθρωπης δολοφονίας του δημοσιογράφου), κρύβει την μεγάλη μάχη που γίνεται για τον έλεγχο του Σουνιτικού κόσμου.

Η οικονομική ευρωστία των Σαουδαραβων (συμμαχία με Αμερική και Ισραήλ) σε συνδυασμό με τον έλεγχο τους στην Μεκα, τούς δίνει προς το παρόν την πρωτοκαθεδρία στον Σουνιτικό κόσμο. Η πρωτοκαθεδρία τους απειλείται από την πολιτική Ερντογάν. Ο Σουλτάνος στα μάτια των Αράβων είναι υποστηρικτής των Παλαιστίνιων και αντιτίθεται στην ηγεμονία του Ισραήλ στην Μέση Ανατολή.

Ο Ουαχαμπιτισμος επίσης της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζει κοινωνικά την μίμηση των “προγονικών βημάτων” με αυτά των Βεδουίνων του 7ου με αιώνα. Πολιτικά ερμηνεύεται ως απόλυτη συνειδητή υποταγή στους νόμιμους πρίγκηπες της βασιλικής οικογένειας.

Ο Ερντογάν βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της ιδεολογίας. Γιατί είναι προσκείμενος στους αδελφούς μουσουλμάνους που περιφρονούν τις διεφθαρμενες δυναστείες. Και πιστεύουν στην αρετή της πολιτικής έκφρασης των πιστών.

Γεωπολιτικά επίσης η Σαουδική Αραβία είναι σύμμαχος με τα Εμιράτα και την Αίγυπτο. Το 2017 δε η Τουρκία πήρε υπό την προστασία της το πλούσιο Εμιράτο του Κατάρ. Οι Σαουδάραβες προσεύχονται καθημερινά για την καταστροφή του σιιτικού Ιράν. Ενώ οι Τούρκοι αντιθέτως διατηρούν εγκάρδιες σχέσεις με το Περσικό κράτος. Η υπόθεση του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου, πέρα από τις διαφορές Σουνιτών -Σιιτών, είναι η αφορμή για μια ακόμη φορά να εξωτερικευτούν με εμφανή τρόπο οι ένδοσουνιτικές διαμάχες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου