ΑΝ ΨΗΦΙΖΑ ΝΑΙ Ή ΟΧΙ

Μοίρασε το

Όλη τη βδομάδα, όπως όλοι φαντάζομαι, έτσι κι εγώ βασανίζομαι από σκέψεις για τη σημερινή μου ψήφο. Κι ειλικρινά νοιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας τους λόγους της επιλογής μου, είτε αυτή ήταν ΟΧΙ, είτε ήταν ΝΑΙ.

Αν ψήφιζα ΟΧΙ θα το έκανα για να δώσω στον Αλέξη Τσίπρα την ευχέρεια να ολοκληρώσει το σχέδιο του να αλλάξει την Ευρώπη. Να αλλάξει την Ελλάδα. Να επαναφέρει την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια στους Έλληνας.

Μπορεί να μην έχω τις γνώσεις και την εμπειρία για να κατανοήσω ποιο είναι αυτό το σχέδιο, έχω όμως την περιέργεια.

Για παράδειγμα είμαι περίεργος να δω πως θα αντιδράσουν αύριο οι αγορές. Με ένα ΟΧΙ θα χορέψουν πεντοζάλη; Κι οι φίλοι μας, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι, τι θα κάνουν; Μπροστά στη δική τους καταστροφή θα φοβηθούν και θα σπεύσουν άρον άρον να συμφωνήσουν με τον Αλέξη; Ή τελικά οι αγορές δεν θα αντιδράσουν και οι φίλοι μας θα αδιαφορήσουν αφήνοντας μας αβοήθητους στη μοίρα μας, με τις τράπεζες κλειστές και την οικονομία μας στο έλεος της καταστροφής;

Όμως όλα αυτά είναι καταστροφολογίες. Κι εγώ δεν καταστροφολογώ. Απλά είμαι περίεργος…

Εξάλλου, αν ψήφιζα ΟΧΙ θα το έκανα γιατί δεν σκύβω το κεφάλι στα τελεσίγραφα και στους εκβιασμούς των δανειστών. Γιατί τα capital control που μας επέβαλαν ήταν για να μας τρομοκρατήσουν και να υποκύψουμε. Όπως μας τρομοκρατούν για να υποκύψουμε, οι γερμανοτσολιάδες και τα κανάλια της διαπλοκής όταν μας προειδοποιούν για την επερχόμενη χρεοκοπία των τραπεζών, τη κατάρρευση της οικονομίας και την ανθρωπιστική κρίση που θα προκληθεί.

Αν ψήφιζα ΟΧΙ θα το έκανα για να στείλω μήνυμα πως δε φοβάμαι τις απειλές. Ο Αλέξης μου είπε να νικήσω τον φόβο και τώρα που το καλοσκέφτομαι δεν έχω τίποτα να φοβηθώ. Δεν έχω καταθέσεις να φοβάμαι την χρεοκοπία των τραπεζών. Και χειρότερα απ’ όσα μου έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια δεν πιστεύω να μου συμβούν… Δεν πιστεύω…

Αν ψήφιζα ΟΧΙ θα το έκανα για να διευκολύνω τον Αλέξη Τσίπρα να αποφασίσει επιτέλους για το μέλλον μου. Από τη στιγμή που με το δημοψήφισμα μού παραχώρησε το βάρος της συναπόφασης γιατί να μην μοιραστώ μαζί του και το βάρος της συνευθύνης για ό,τι καλό ή κακό ακολουθήσει…

[quote text_size=”small”]

Αν ψήφιζα ΟΧΙ θα το έκανα για να μην αναγκαστεί ο Τσίπρας να παραιτηθεί μετά από ένα ισχυρό ΝΑΙ που θα αμφισβητούσε τη λαϊκή του νομιμοποίηση. Για να συνεχίσει να προστατεύει τους μισθούς του δημοσίου και τις συντάξεις, το πελατειακό κράτος που κληρονόμησε και τον ανέδειξε στην εξουσία.

[/quote]

Αν ψήφιζα ΟΧΙ θα το έκανα για να βοηθήσω τους συμπολίτες μου να κρίνουν συνολικά τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς αμφιβολίες, χωρίς περιττές δικαιολογίες. Γιατί με ένα ΌΧΙ αύριο, ξεκινά μια νέα εποχή για την Ελλάδα για την οποία θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος.

Αν ψήφιζα ΟΧΙ θα το έκανα για να πω ΟΧΙ στην Ευρώπη, αφού έτσι εκλαμβάνουν την ψήφο τού ΟΧΙ οι Ευρωπαίοι. Γιατί έτσι κι αλλιώς η Ευρώπη τους, όπως την έκαναν δεν μου αρέσει κι εφόσον δεν προσαρμόζεται στα δικά μου γούστα δεν με ενδιαφέρει να είμαι μέρος της. Αν δεν αλλάξουν, παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω. Εδώ οι δρόμοι μας χωρίζουν…

Αν ψήφιζα ΝΑΙ δε θα το έκανα για να εκφράσω την επιθυμία μου να μείνω στην Ευρώπη. Γιατί πολύ απλά δεν αναγνωρίζω σε κανένα το δικαίωμα να με εκδιώξει από το φυσικό μου χώρο. Είμαι στην Ευρώπη. Είμαι Ευρωπαίος πολίτης και δεν χρειάζεται η ψήφος μου για να ανανεώσω το ευρωπαϊκό μου διαβατήριο.

Αν ψήφιζα ΝΑΙ δεν θα το έκανα για να μοιραστώ τις ευθύνες, ούτε να δώσω άφεση αμαρτιών σε όλους εκείνους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνέβαλαν στη σημερινή μας κατάντια. Όλους εκείνους που εκμαύλισαν το ευρωπαϊκό όραμα για να αποκρύψουν προσωπικές ανεπάρκειες και ιδιοτελή συμφέροντα.

Αν ψήφιζα ΝΑΙ δε θα το έκανα επειδή αποδέχομαι το ψευτοδίλημμα του δημοψηφίσματος.

Αν ψήφιζα ΝΑΙ δε θα το έκανα για να δώσω άλλοθι στον οποιοδήποτε εντός κι εκτός Ελλάδας να συνεχίσει με τη δική μου υπογραφή, τις πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν σε εξαθλίωση μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, διέλυσαν τη μεσαία τάξη, έβαλαν κατά της δημιουργίας, της επιχειρηματικότητας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

[quote text_size=”small”]

Αν ψήφιζα ΝΑΙ θα το έκανα για να καταδείξω πως ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι το τελευταίο απομεινάρι του συστήματος που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Πως δεν αποτελεί εναλλακτική για την Ευρώπη και τη χώρα μου.

[/quote]

Αν ψήφιζα ΝΑΙ θα το έκανα για να ενισχύσω το αυτόκλητο, μαζικό, ακηδεμόνευτο φιλοευρωπαϊκό κίνημα που συγκροτήθηκε με την αφύπνιση ενεργών πολιτών πέρα από διαχωριστικές και κομματικές γραμμές…

Αν ψήφιζα ΝΑΙ θα το έκανα για την επιβίωση του ευρωπαϊκού οράματος έως ότου βρεθεί ο ηγέτης που θα το εκφράσει.

Αν ψήφιζα ΝΑΙ θα το έκανα για να συνεχίσω ζω σε μια χώρα που ανήκει στο ισχυρότερο κλαμπ στο κόσμο, όπου προάγονται με το πιο δημοκρατικό τρόπο οι βασικές αρχές του φιλελευθερισμού: Δηλαδή. Ατομική ελευθερία, ιδιοκτησία, πολιτική συμμετοχή, ίσες ευκαιρίες.

Το ΝΑΙ λοιπόν είναι επιλογή ευθύνης. Επιλογή αποδοχής των ριζικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα, αποδοχή των κανόνων των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσουν μιας Ενωμένης Ευρώπης που εξασφάλισε στους Ευρωπαίους πολίτες μια μακρά περίοδο ειρήνης και ευημερίας που ουδέποτε άλλοτε γνώρισε ιστορικά η Ήπειρος μας.

Σε κάθε περίπτωση το σημερινό δημοψήφισμα δεν αποτελεί μια αναμέτρηση της Ελλάδας με την Ευρώπη. Διότι ιστορικά η Ευρώπη αποδέχονταν τις επιλογές μας. Συνεπώς, η στάση μας στο σημερινό δημοψήφισμα είναι μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου