ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ : “ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΣΠΟΝΕΚ”

Μοίρασε το

Άγευστοι της Ιστορίας είναι οι σημερινοί κυβερνώντες. Αν τη γνώριζαν, θα είχαν υπόψη τους μερικά γεγονότα. Θα είχαν υπόψη τους π.χ. τον άθλιο ρόλο που έπαιξε ως οικονομικός σύμβουλος του Γεωργίου του Α’ ο συμπατριώτης του (Δανός και αυτός) Κάρολος Γουλιέλμος Σπόνεκ (1815-1869), πολιτικός και οικονομολόγος.

Το 1863, ο Σπόνεκ συνόδευσε στην Ελλάδα τον βασιλιά Γεώργιο Α’ ως σύμβουλός του. Εξαιτίας του υπεροπτικού χαρακτήρα του και της αυταρχικής συμπεριφοράς του, έγινε γρήγορα αντιπαθητικός στο λαό.

Οι αυθαίρετες παρεμβάσεις του σε σοβαρά κρατικά ζητήματα, προκάλεσαν έντονες δυσαρέσκειες και καθημερινά συλλαλητήρια λαού και φοιτητών, με το σύνθημα «Να φύγει ο Σπόνεκ», που οδήγησαν στην παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπενιζέλου Ρούφου, Παύλου Καλλιγά. Μετά από όλα αυτά, ο Γεώργιος Α’ απομάκρυνε τον Σπόνεκ, ο οποίος και εγκατέλειψε την Ελλάδα». Αυτά συνέβαιναν πριν από 150 χρόνια. Σήμερα, δεν υπάρχει λαός, έλληνες φοιτητές να βγουν στους δρόμους, να στρατοπεδεύσουν στο Σύνταγμα και να ζητάνε «Να φύγει η Τρόικα»; Ο Πολιτικός και Κοινωνικός Σύνδεσμος «Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ» τους προτρέπει.

Ας τα έχουν αυτά υπόψη τους οι σημερινοί όμοιοί τους (τηρουμένων των συνθηκών) Α. Σαμαράς, Ι. Στουρνάρας και Πολ Τόμσεν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου