ΠΡΟΣ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

Μοίρασε το

Το τελευταίο επεισόδιο του δράματος για το κόμμα που κυριάρχησε για τρεις δεκαετίες στην πολιτική ζωή του τόπου φαίνεται πως δεν έχει παιχτεί ακόμα. Του ΠΑΣΟΚ που με τις σημερινές δημοσκοπικές του επιδόσεις και τη διαρκή και σταθερή συρρίκνωσή του, δύσκολα θα διατηρηθεί ως πολιτικός οργανισμός, αφού κινδυνεύει να μην μπει αν συνεχιστεί η απαξίωσή του στην επόμενη βουλή.

Η λαϊκή ρήση πως η ένδεια φέρνει γρίνια και συγκρούσεις, βρίσκει στο Κίνημα που ίδρυσε ο χαρισματικός Α. Παπανδρέου, την απόλυτη δικαίωσή της. Τελευταία πράξη, η διαφαινόμενη ρήξη Παπανδρεϊκών και Βενιζελικών, για τα οικονομικά του κόμματος, και πιο συγκεκριμένα για την ύπαρξη μαύρης τρύπας κατά την περίοδο της προεδρίας του Γ. Παπανδρέου. Η τωρινή ηγετική ομάδα, απελπισμένη όπως δείχνουν οι αντιδράσεις της από την αδυναμία της να δώσει νέα πνοή στο κόμμα, αναζητά εσωτερικούς εχθρούς, αφού φυσικά άφησε αρκετό χρόνο να κυλίσει από τότε που ανέλαβε τα ηνία. Γιατί αυτή τη χρονική στιγμή βγαίνει στην επικαιρότητα ένα τέτοιο θέμα, αναρωτιούνται αρκετά περιφερειακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αναζητώντας τις σκοπιμότητες που κρύβει μια ενέργεια διασπαστική, μείζονος πολιτικής σημασίας.

Γιατί μπορεί η φημολογία περί μαύρης τρύπας να διαψεύστηκε από τους αρμόδιους  οικονομικούς διαχειριστές, οι οποίοι υπενθύμισαν πως τα οικονομικά του κόμματος ελέγχονταν κάθε χρόνο από την επιτροπή της βουλής, ωστόσο οι εντυπώσεις στην κοινή γνώμη έμειναν. Δε γνωρίζουμε τι διημείφθη στη συνάντηση νυν και πρώην προέδρου, και αν έγινε προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση για το θέμα, εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι η βάση του κόμματος βρίσκεται πλέον σε κατάσταση αγεφύρωτου διχασμού. Οι μεν Βενιζελικοί θεωρούν ότι το Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, ουδέποτε τους αναγνώρισε ως νόμιμη διάδοχη κατάσταση και τους αντιμετωπίζει ως ξένο σώμα, οι δε Παπανδρεϊκοί ότι επιχειρείται από τη σημερινή ηγεσία η αλλοίωση της φυσιογνωμίας της παράταξης, με τελικό σκοπό να εξυπηρετηθούν τα προσωπικά πολιτικά συμφέροντα της σημερινής ηγεσίας. Φθάνουν μάλιστα οι δεύτεροι στο σημείο να διακινούν σενάρια διάλυσης του κόμματος με τη δικαιολογία των οικονομικών του, βλέποντας μάλιστα στο μέλλον το ενδεχόμενο της πλήρους απορρόφησης του Βενιζελικού ΠΑΣΟΚ, από ένα νέο σχήμα υπό τον Α. Σαμαρά.

Προφανώς όλη αυτή η φημολογία δεν σημαίνει ότι διακινείται από τους δύο προέδρους τον πρώην και τον σημερινό, είναι ωστόσο θέμα συζήτησης και διαρκούς προβληματισμού μεταξύ βουλευτών και στελεχών του Κινήματος. Το βέβαιο είναι πως μετά και την ίδρυση του κόμματος του Α. Λοβέρδου που άρχισε να εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις, αποσπώντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ, συρρικνώνοντάς το περαιτέρω, ο χώρος της κεντροαριστεράς βρίσκεται σε πλήρη αναβρασμό και οι συνθήκες που διαμορφώνονται εγκυμονούν ακραία αποτελέσματα, είτε αφανισμού, είτε μεγάλων επιστροφών…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου