“ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ

Μοίρασε το

Την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει πραγματικά και με όλες τις δυνάμεις της, την πρωτοβουλία για την επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, κατέστησε σαφή ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή.

«Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα ώστε με ισότιμους όρους, μέσα από το διάλογο, στο πλαίσιο μιας έντιμης διαπραγμάτευσης να συνδράμει ώστε να βρεθεί λύση στα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Θα εργαστεί ώστε η Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν και όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό, στο ακέραιο», είπε ενώπιον της Ολομέλειας που καλείται να λάβει απόφαση για την επανασυγκρότηση της Επιτροπής.

Και πρόσθεσε: «Και όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η επίκληση της ηθικής δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Δεν μπορεί να είναι κατά περίσταση. Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα στηρίξει πραγματικά και με όλες τις δυνάμεις της, την πρωτοβουλία για την ανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου προς την Ελλάδα.

Θα τη στηρίξουμε αληθινά και ουσιαστικά, όχι για επικοινωνιακούς λόγους. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε νομική και πολιτική συνδρομή ώστε οι προσπάθειες της επιτροπής αυτής να αποδώσουν».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πρωτοβουλία έχει στόχο να δικαιωθεί το ανεκπλήρωτο ηθικό και υλικό χρέος, όχι μόνο απέναντι στον ελληνικό λαό αλλά απέναντι στους λαούς της Ευρώπης που πολέμησαν, θυσιάστηκαν, μάτωσαν και νίκησαν το ναζισμό.

«Το οφείλουμε στην ιστορία μας, στους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης. Το οφείλουμε στα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το οφείλουμε όμως κυρίως στην Ευρώπη και τους λαούς που έχουν δικαίωμα στη μνήμη και σε ένα μέλλον απελευθερωμένο από κάθε λογής ολοκληρωτισμό», είπε.

[quote text_size=”small”]

Αναφερόμενος ειδικότερα στην πρωτοβουλία επανασυγκρότησης της διακομματικής επιτροπής, υπογράμμισε ότι αποτελεί χρέος ιστορικό, πολιτικό και ηθικό να διατηρήσουμε τις μνήμες των εγκλημάτων και των καταστροφών που προκάλεσαν τα στρατεύματα του Γ΄ Ράιχ, σε όλο το μήκος και το πλάτος της Ελληνικής Επικράτειας και της Ευρώπης, «όχι για να διατηρήσουμε την καχυποψία και το μίσος μεταξύ των λαών αλλά για να θυμόμαστε πάντα τι σημαίνει ναζισμός, τι σημαίνει φασισμός».

[/quote]

Ταυτόχρονα όμως δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Γερμανικός λαός υπέφερε εξίσου από τη ναζιστική θηριωδία. Και ότι στη Γερμανία ο ναζισμός επικράτησε επειδή πρωτύτερα ταπεινώθηκε ο Γερμανικός λαός».

Οι λαοί της Ευρώπης και οι ηγεσίες τους, οφείλουν να θυμούνται να αντλούν συμπεράσματα από τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή ιστορία. Γιατί η Ευρώπη δεν πρέπει, δεν της επιτρέπεται να κάνει σήμερα τα ίδια λάθη, είπε και θύμισε ότι «η Γερμανία παρά τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ και των χιτλερικών ορδών που κατέκαψαν τον κόσμο, παρά το ολοκληρωτικό κακό του Ολοκαυτώματος, ωφελήθηκε – και ορθώς ωφελήθηκε – από σειρά παρεμβάσεων. Με κυριότερες τη διαγραφή του χρέους της από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη Σύμβαση του Λονδίνου το 1953 και φυσικά με τα τεράστια ποσά που εκταμιεύτηκαν από τους Συμμάχους για την ανοικοδόμησή της».

Πρόσθεσε στο σημείο αυτό όμως ότι η Σύμβαση του Λονδίνου αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι απομένουν οι τελικές Γερμανικές Αποζημιώσεις για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες θα έπρεπε να διευθετηθούν με την τελική συνθήκη ειρήνης που δεν υπογράφτηκε μέχρι το 1990, εξαιτίας της διχοτόμησης της Γερμανίας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου