ΤO HPV DNA TEST ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ TEST ΠΑΠ

Μοίρασε το

Το τεστ Παπανικολάου για τον προληπτικό έλεγχο των γυναικών πιθανόν να αντικατασταθεί μέσα στα επόμενα χρόνια από το HPV DNA τεστ για την ανίχνευση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο συνδυασμός εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και HPV DNA τεστ προσφέρει διπλάσια εφ’ όρου ζωής προστασία απ’ ό,τι το τεστ Παπανικολάου μόνο του.

Μελέτη που έγινε στην Ινδία, σε 131.700 γυναίκες οι οποίες παρακολουθήθηκαν επί 8 έτη, έδειξε ότι πέθαναν διπλάσιες γυναίκες, που έκαναν προληπτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου, σε σύγκριση με αυτές, που έκαναν προληπτικό έλεγχο με HPV DNA τεστ.

«Λόγω της μεγαλύτερης προστασίας, που προσφέρει ένα αρνητικό HPV DNA test (6 έτη), σε σύγκριση με ένα αρνητικό τεστ Παπανικολάου (3 έτη), ο πληθυσμιακός έλεγχος όλων των γυναικών με εφαρμογή του HPV DNA τεστ υπολογίζεται να έχει χαμηλότερο κόστος απ’ ότι σήμερα με την εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου», ανέφερε ο καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας στο Α.Π.Θ Θεόδωρος Αγοραστός, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την 3η Σύνοδο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων , που θα πραγματοποιηθεί 23-24 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

MEΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Το εμβόλιο κατά του ιού HPV προσφέρει προστασία από προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας όχι μόνο σε κορίτσια και νέες γυναίκες, αλλά και σε μεγαλύτερες γυναίκες, μέχρι και 45 ετών, επισήμανε ο κ. Αγοραστός.

Ο ιός HPV προσβάλλει παιδιά, εφήβους, άνδρες και γυναίκες και προκαλεί καλοήθεις και κακοήθεις αλλοιώσεις όχι μόνο στα γεννητικά όργανα, αλλά και στην περιπρωκτική περιοχή, στο δέρμα, στην στοματική κοιλότητα, στα όργανα του ανώτερου αναπνευστικού και πιθανόν και σε άλλα όργανα. Έτσι, από μια γενικευμένη πρόληψη της HPV-μόλυνσης θα έχει να επωφεληθεί όχι μόνον το γυναικείο φύλο αλλά και το ανδρικό.

 

ΠΟΣΟΣΤΑ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα δεν ελαττώνονται τα τελευταία 25 έτη, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα ποσοστά στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

 O καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνεχίζει να οδηγεί στο θάνατο ετησίως περί τις 30.000 γυναίκες στην Ευρώπη και 250.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ενώ στη χώρα μας προσβάλλει κάθε χρόνο 500-600 γυναίκες, κυρίως νέες που δεν έχουν τεκνοποιήσει, και από αυτές πεθαίνουν 200-250.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου