ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΙΚΟ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ VIAGRA

Μοίρασε το

Τα πάνω-κάτω έφερε το Βιάγκρα στη σεξουαλική ζωή των ανδρών. Μετά την τεράστια επιτυχία του σκευάσματος και τα παχυλά κέρδη που απέφερε στους παραγωγούς του, οι επιστήμονες, όλα αυτά τα χρόνια, ψάχνουν διακαώς ένα ανάλογο χάπι για τις γυναίκες. Φαίνεται τελικά πως το ανακάλυψαν.

Ένα φάρμακο, που αρχικά δημιουργήθηκε από γερμανική φαρμακευτική εταιρία ως αντικαταθλιπτικό, η «φλιμπανσερίνη», δείχνει να έχει θετικά αποτελέσματα στην ανύψωση της λίμπιντο των γυναικών, σύμφωνα με τα πορίσματα τριών ξεχωριστών κλινικών δοκιμών. Το φάρμακο υπόσχεται βελτίωση της σεξουαλικής επιθυμίας των γυναικών, επιδρώντας στις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Το φάρμακο, που προς το παρόν, βρίσκεται υπό δοκιμή, ενδέχεται να εγκριθεί και να κυκλοφορήσει στη διεθνή αγορά μέσα στα επόμενα ένα έως δύο χρόνια. 

Οι έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκαν από τον καθηγητή μαιευτικής και γυναικολογίας Τζον Θορπ της Σχολής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το φάρμακο είχε μέτρια απόδοση ως αντικαταθλιπτικό (γι’ αυτό άλλωστε ποτέ δεν πήρε άδεια κυκλοφορίας), όμως παρατηρήθηκε ότι επιδρούσε θετικά στη λίμπιντο τόσο των πειραματόζωων όσο και των ανθρώπων.

«Ουσιαστικά πρόκειται για ένα φάρμακο τύπου Βιάγκρα για γυναίκες, οι οποίες πάσχουν από μειωμένη επιθυμία ή λίμπιντο, κάτι που αποτελεί το πιο συνηθισμένο γυναικείο σεξουαλικό πρόβλημα, όπως συμβαίνει αντίστοιχα με τη στυτική δυσλειτουργία των ανδρών», δήλωσε ο Θορπ.

Οι κλινικές δοκιμές περιλάμβαναν τη λήψη του φαρμάκου κάθε μέρα σε διάφορες δοσολογίες, καθώς και τη λήψη ψευτο-φαρμάκου τύπου «πλασέμπο». Οι εθελόντριες πριν πάρουν το φάρμακο, ανέφεραν κατά μέσο όρο 2,8 ικανοποιητικές σεξουαλικές επαφές το μήνα, μετά τη λήψη του «πλασέμπο» 3,7 και μετά τη λήψη του φαρμάκου 4,5 επαφές. Καμία γυναίκα δεν γνώριζε αν έπαιρνε το φάρμακο ή το «πλασέμπο». 

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Το χάπι όμως έχει δημιουργήσει και αντιδράσεις, σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», καθώς ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αφενός οι φαρμακευτικές εταιρίες «φουσκώνουν» τον αριθμό των γυναικών που αισθάνονται μειωμένη σεξουαλική επιθυμία (υπολογίζονται στο ένα δέκατο έως το ένα τέταρτο του γυναικείου πληθυσμού) και αφετέρου προωθούν ένα χάπι που δεν πρόκειται να λύσει τα υποκρυπτόμενα ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία «φρενάρουν» τη λίμπιντο, όπως το άγχος, την χαμηλή αυτοεκτίμηση ή άλλες νευρώσεις. 

Όπως δήλωσε η Πέτρα Μπόιντον του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), το νέο φάρμακο δεν είναι «μαγικό» και εξέφρασε φόβους ότι θα λειτουργήσει αρνητικά στα ζευγάρια, γιατί θα τα εμποδίσει να συζητήσουν και να λύσουν τα ποικίλα προβλήματά τους (κυρίως ψυχολογικά και συναισθηματικά) που προκαλούν μείωση της διάθεσης για σεξ. 

Το Βιάγκρα αρχικά αναπτύχθηκε το 1998 ως φάρμακο κατά της υψηλής πίεσης του αίματος και της στηθάγχης, όμως οι κλινικές δοκιμές γρήγορα έδειξαν ότι είχε και μια απρόσμενη παρενέργεια στη λίμπιντο των ασθενών, με συνέπεια τελικά το φάρμακο να ακολουθήσει μια τελείως διαφορετική «καριέρα» στην παγκόσμια αγορά. 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου