ΤΟ 61% ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ… ΔΙΚΤΥΩΜΕΝΟΙ

Μοίρασε το

Χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή πλοήγησή τους στο διαδίκτυο είχαν την ευκαιρία να ακούσουν σήμερα περίπου 300 νεαροί μαθητές Δημοτικού, οι οποίοι παρακολούθησαν ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Microsoft Ελλάς, με την αφορμή του εορτασμού της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.

Η εκδήλωση εντασσόταν στο ευρύτερο φάσμα πρωτοβουλιών της Microsoft σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 25 παραρτήματα της Microsoft από όλη την Ευρώπη, ενώ 650 στελέχη της θα λάβουν εθελοντικά μέρος σε προγράμματα ενημέρωσης, στα οποία εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν 50.000 παιδιά, γονείς και καθηγητές.

Κατά την εκδήλωση που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου Δαΐς, οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα διαδραστικά παιχνίδια, στα οποία κλήθηκαν να συμμετέχουν προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα τις «παγίδες» του διαδικτύου και να εξοικειωθούν περισσότερο με τα απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να απολαμβάνουν με ασφάλεια τα οφέλη του κυβερνοχώρου.

Η Κατερίνα Γαλανοπούλου, στέλεχος της Microsoft Ελλάς και ο Βασίλης Βλάχος της MKO «Ομάδα Δράσης για την Ενίσχυση της Ψηφιακής Εμπιστοσύνης» έδειξαν στο νεαρό ακροατήριο την επικινδυνότητα της απρόσεκτης προβολής και επικοινωνίας των προσωπικών δεδομένων τους και συνέστησαν την υιοθέτηση μιας προσεκτικής συμπεριφοράς για ασφαλέστερη πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λουκάς, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, δήλωσε: «Το διαδίκτυο προσφέρει σε όλους μας μοναδικές δυνατότητες ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης και επικοινωνίας. Ζητούμενο παραμένει η αφύπνιση του κοινού σχετικά με την κρισιμότητα των κινδύνων του κυβερνοχώρου και προς αυτή την κατεύθυνση εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση παιδιών και ενηλίκων».

«Ο χρόνος παραμονής μπροστά στον υπολογιστή είναι πολύ σημαντικός για την πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία σε όλους μας, είναι απεριόριστες, αρκεί να τηρούμε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα πλοήγησης στο διαδίκτυο», δήλωσε ο κ. Βασίλης Βλάχος, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ομάδα Δράσης για την Ενίσχυση της Ψηφιακής Εμπιστοσύνης».

 

ΈΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

Επιπλέον, η Microsoft διενήργησε έρευνα μέσω του Microsoft MSN σε 11 χώρες της Ευρώπης (Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ισπανία, Ιρλανδία) με τη συμμετοχή 14.181 ατόμων, προσφέροντας ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το βαθμό εξοικείωσης παιδιών και γονέων στην Ελλάδα αναφορικά με θέματα ασφάλειας.

Το πρώτο ερωτηματολόγιο απάντησαν συνολικά 245 παιδιά, 81% εκ των οποίων ηλικίας 14-18 ετών και 19% κάτω των 14 ετών, από τα οποία το 61% δηλώνει ότι έχει ενεργή συμμετοχή σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (social networks). Από αυτά το 6% έχει αναρτήσει τη διεύθυνσή του, ενώ το 53% φωτογραφίες ή βίντεο με προσωπικές τους στιγμές. Ποσοστό 25% κρίνει ότι η δημοσίευση στο διαδίκτυο προσωπικών πληροφοριών ή φωτογραφιών είναι ασφαλής/πολύ ασφαλής, ενώ το 75% ότι είναι μη ασφαλής/καθόλου ασφαλής.

Η πρόσβαση στο προφίλ τους επιτρέπεται μόνο σε οικογένεια και φίλους (47%), σε όλους (13%), ενώ το 40% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τις ρυθμίσεις ασφαλείας για τον περιορισμό της πρόσβασης. Ένα ποσοστό 55% έχει δεχτεί επικοινωνία από άγνωστο. Από αυτούς, το 50% δηλώνει ότι απάντησε από περιέργεια, το 36% δεν απάντησε και ταυτόχρονα μπλόκαρε το αίτημα, ενώ μόλις το 4% ενημέρωσε τους κηδεμόνες του ή τους δασκάλους του.

Σε ερώτηση σχετικά με τη γνώση που πιστεύουν ότι έχουν οι γονείς τους για το διαδίκτυο, το 11% τη χαρακτηρίζει ανύπαρκτη, το 23% ελάχιστη, το 36% βασική και το 28% αρκετά καλή. Στην ερώτηση σχετικά με τις εντός οικίας δράσεις των γονέων για τον έλεγχο της χρήσης του διαδικτύου, το 9% απαντάει ότι χρησιμοποιεί τα εργαλεία γονικού ελέγχου για την απαγόρευση εισόδου τους σε κάποιες ιστοσελίδες, το 11% ότι έχει τοποθετηθεί ο υπολογιστής στο σαλόνι του σπιτιού, το 33% ότι εφαρμόζεται περιορισμός στο χρόνο πρόσβασης στο διαδίκτυο, ενώ το 47% παραδέχεται ότι δεν λαμβάνονται μέτρα.

 

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

 

Εξίσου ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν και από τα στοιχεία της έρευνας στην οποία συμμετείχαν γονείς. Συγκεκριμένα, από τους 669 συμμετέχοντες στην έρευνα, ποσοστό 18% χαρακτηρίζει τη γνώση του για το διαδίκτυο καθόλου καλή ή ελάχιστη, το 52% μέτρια και το 30% πάρα πολύ καλή. Μόνο το 25% αξιοποιεί τα εργαλεία γονικού ελέγχου, το 28% έχει τοποθετήσει τον υπολογιστή στο σαλόνι του σπιτιού, το 32% περιορίζει το χρόνο πρόσβασης των παιδιών στο διαδίκτυο, ενώ το 15% δεν έχει προβεί σε κάποια δράση.

 

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 

Αναφορικά με την εικόνα που έχουν για τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνουν τα ίδια τα παιδιά τους, το 61% απαντά ότι δεν γνωρίζει αν έχουν ενεργοποιήσει ρυθμίσεις ασφαλείας στο προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα που συμμετέχουν, αν και το 83% απαντάει ότι παρακολουθεί τακτικά τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο, ενώ σχεδόν οι μισοί (48%) δηλώνουν σίγουροι ότι τα παιδιά τους λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου