ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΚΗΛΗΣ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

Μοίρασε το

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΚΑΒΑ 

Η οσφυαλγία και η οσφυοισχιαλγία είναι ο δεύτερος λόγος μετά την κοινή γρίπη που επισκέπτεται κάποιος τον γιατρό του, λέει η στατιστική. Τα αίτια; Πολλά, αλλά σήμερα που αυτές οι παθήσεις παρουσιάζουν έξαρση και σε πιο μικρές ηλικίες συγκριτικά με το παρελθόν, πρωτίστως φταίει ο καθιστικός τρόπος ζωής.
 
Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος έχει υπολογιστεί ότι φταίει για το 26-40 % των συμπτωμάτων ενός ασθενή. Ο δίσκος ενώ δεν έχει πλούσια αιμάτωση σαν ιστός [άρα επουλώνεται πολύ αργά], έχει πλούσια νεύρωση από δυο μεγάλα νεύρα, κάτι που κάνει τα συμπτώματα και τον πόνο αβάσταχτα για τον ασθενή. Κινηματικές αναλύσεις έχουν δείξει ότι η γήρανση στο δίσκο ξεκάνει μόλις στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του ανθρώπου.
 
Πίσω στο 1984 ο Wiesel βρήκε ότι το 30% των ασθενών πάνω από 40 ετών είχε δισκοκήλες στην αξονική αλλά καθόλου συμπτώματα. Το 1994 ο Jensen δημοσίευσε μια έρευνα που δείχνει ότι το 52% από 100 ασθενείς χωρίς πόνο στη μέση ή το πόδι είχαν ευρήματα κήλης στην εξέταση. Πολλές άλλες έρευνες δείχνουν το ίδιο αν όχι πιο εντυπωσιακά στοιχεία. Και το κερασάκι στην τούρτα; Ο Hubert Rosomoff,  νευροχειρουργός στις ΗΠΑ υπολογίζει ότι μόνο ένα στα 500 χειρουργεία κήλης δίσκου είναι απαραίτητο να γίνει.

Δισκοκήλη λέμε την μετακίνηση μέσα στον δίσκο του δισκικού υλικού από μηχανικά αίτια συνήθως, που αλλάζει την μορφή του δίσκου και δημιουργεί πιέσεις στα νεύρα ή στο νωτιαίο σάκο και κακή κινηματική στις σπονδυλικές αρθρώσεις. Στο δυτικό κόσμο το κόστος της αντιμετώπισης της οσφυαλγίας από μηχανικά αίτια μεγαλώνει με ρυθμό 65% από το 1997 έως το 2005 και η κατανάλωση φαρμάκων, εξετάσεων, χειρουργείων και ενέσιμων διαλυμάτων τρέχει με 423%, επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και δημιουργώντας ένα κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα.
 
Η σύγχρονη επιστήμη έχει να αντιτάξει σε αυτό το πρόβλημα πολύ καλές διαγνωστικές μεθόδους όπως η μαγνητική και η αξονική τομογραφία και η δισκογραφία [πολύ ακριβής μέθοδος όταν υπάρχουν πάνω από μια κήλες], αλλά στο θεραπευτικό κομμάτι τα αποτελέσματα είναι φτωχά. Με την εμφάνιση της μαγνητικής πολλές παθολογίες που πριν δεν μπορούσαν να οπτικοποιηθούν τώρα είναι ορατές στους γιατρούς και πολλές φορές επηρεάζουν άμεσα και τον ασθενή [-τι πρόβλημα έχετε; -έχω 3 κήλες γιατρέ!!!!].
 
Παρόλα αυτά, εκτός των εξετάσεων πρέπει να γίνεται και πολύ καλή κλινική εκτίμηση του ασθενούς από τον επαγγελματία υγείας και πρέπει να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια συντηρητικής αγωγής.
 
Η κήλη σαν παθολογία δεν αντιμετωπίζεται με φάρμακα, φυσικοθεραπεία και ασκήσεις γιατί είναι μηχανικό πρόβλημα με πολλές συνιστώσες και οι παραπάνω θεραπείες απλώς ανακουφίζουν τα συμπτώματα αλλά δεν επιδρούν στο αίτιο. Μια σύγχρονη λύση που μας έρχεται από την Αμερική  είναι η αποσυμπίεση μεσοσπονδυλίου δίσκου [αυχενικού και οσφυϊκού], που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία έχοντας βοηθήσει πολλούς ασθενείς με οσφυϊκό πόνο αλλά και ασθενείς  με υποτροπή μετά απο χειρουργείο.
 
Η αποσυμπίεση δουλεύει μηχανικά πάνω στο δίσκο και στις σπονδυλικές αρθρώσεις όχι τραβώντας την μέση του ασθενούς όπως τα παλιά κρεβάτια έλξης αλλά με ένα ειδικό Software, στοχεύοντας στο σπονδυλικό επίπεδο και λειτουργώντας με έναν ειδικό αλγόριθμο αλλάζει την εσωτερική πίεση του δίσκου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερη τροφικότητα, λιγότερο πόνο, καλύτερη κινητικότητα, και επούλωση της ρωγμής στον δακτύλιο όταν είναι το πρόβλημα στην οξεία φάση. Η αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης και ειδικά η γυμναστική σταθεροποίησης που ακολουθεί είναι σήμερα ο πιο σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης του σπονδυλικού πόνου. Η αποσυμπίεση έχουν δείξει οι έρευνες μπορεί να μειώσει την εσωτερική πίεση στο δισκο μέχρι -150 με -200 mm/hgπου δημιουργεί την κήλη [σαν ένα εξόγκωμα σε λάστιχο αυτοκινήτου]. Η αποσυμπίεση αυξάνει την αιμάτωση στην περιοχή άρα και την πρόσληψη οξυγόνου και προτεωγλυκανών απο το δισκο άρα επιταχύνεται η διαδικασία επούλωσης και αυτοίασης που έχει κάθε οργανισμός.
 
Μετά ακολουθούν οι ασκήσεις σταθεροποίησης που σαν στόχο έχουν να κάνουν το αποτέλεσμα της θεραπείας μόνιμο. Το ασκησιολογιο αυτό στοχεύει στην ενδυνάμωση μυϊκών ομάδων που σταθεροποιούν την σπονδυλική στήλη όπως ο πολυσχιδής μυς και ο τετράγωνος οσφυϊκός και ουσιαστικά είναι η αγωγή που συντηρεί τον ασθενή σε καλή κατάσταση.  
 
Η μηχανική αποσυμπίεση δίσκου είναι μια επαναστατική θεραπεία και λύση για πολλές παθήσεις που ομαδοποιούνται κάτω απο τον όρο ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ και έχει γλυτώσει πολλούς ασθενείς απο ένα επώδυνο χειρουργείο ή κατάχρηση φαρμάκων και ακινητοποίησης.
 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου