(ΑΝΤΙ)ΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ …ΠΕΛΑΤΕΙΑ

Μοίρασε το

Τον Πολύκαρπο Αδαμίδη τον γνωρίζουν ελάχιστοι. Την “πατέντα” όμως που πρότεινε στον Δημήτρη Αβραμόπουλο για να υπεκφύγει της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος, την έμαθαν πολλοί Έλληνες.

Γυάλινα διαχωριστικά στα καφέ, τα μπαρ και εστιατορίων – για όσους επιχειρηματίες είχαν το “ρευστό” να προχωρήσουν σε τέτοια δαπάνη – ξεχώριζαν πελάτες και θαμώνες σε καπνίζοντες και μη καπνίζοντες.

Όταν ο τότε υπουργός Υγείας υιοθετούσε την ιδέα του ευφυούς καθηγητή, γνώριζε βεβαίως ότι θα ήταν μια θνησιγενής λύση. Ελάχιστα όμως τον απασχολούσε. Άλλωστε, σε όλη του την πολιτική σταδιοδρομία πορεύεται με τη λογική του “ελάχιστου κόστους” – πολιτικού εν προκειμένου – ικανοποιώντας σχεδόν τους πάντες. Η λύση που έδωσε τότε ήταν ένας συγκερασμός διαφορετικών απόψεων. Των καπνιστών από τη μια. Των μη καπνιστών απ’ την άλλη. Και ενδιαμέσως των επιχειρηματιών στο χώρο εστίασης.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που τον διαδέχθηκε δεν φημίζεται για την ιδιότυπα “διπλωματικότητα” του προκατόχου της. “Ο νόμος παρουσιάζει πολλά προβλήματα, αντιφάσεις και προχειρότητα στις διατάξεις”, ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός και σκέφτεται σοβαρά να υιοθετήσει πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής που εξετάζει το θέμα για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος. “Οι εξαιρέσεις του πρόσφατου νόμου ήταν και το αδύνατο σημείο στην εφαρμογή του” απεφάνθη ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης.

Πρόκειται όμως για πρόταση που δεν περιέχει τα συστατικά ευρεσιτεχνίας του Πολύκαρπου. Ευλόγως, μια τέτοια πρόταση προσκρούει στις αντιρρήσεις των εκπροσώπων των φορέων που λένε ναι στην πλήρη απαγόρευση, αλλά όχι χωρίς εξαιρέσεις. Τώρα πως είναι δυνατό να υπάρξει πλήρης απαγόρευση με εξαιρέσεις είναι κάτι που έγκειται και πάλι στην ευρεσιτεχνία και τη φαντασία των Ελλήνων.

Όμως, εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Οι διάφοροι φορείς ζητούν να εξαιρεθούν τα μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και τα παραδοσιακά καφενεία, ενώ προτείνουν οι κυρώσεις να αφορούν μόνον τους καπνιστές που παραβιάζουν τα μέτρα και όχι τους επιχειρηματίες. Έχουν τα δίκια τους. Γιατί να χάσουν την πελατεία τους; Γιατί να μετατραπούν σε χωροφύλακες.

Το ζητούμενο είναι τι θέλει να κάνει το κράτος και τι θεωρεί σωστό το υπουργείο Υγείας. “Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία”, παραδέχονται πλέον οι πάντες. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να θεσπίσει νόμους που θα προστατεύει τη δημόσια υγεία. Από κει και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη να προστατεύσει τον εαυτό του, γνωρίζοντας ήδη πως οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν προστατεύουν (καλύπτουν) πλέον τους καπνιστές σε πολλές περιπτώσεις που νοσήσουν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου