«Πολίτη εμβολιάσου» λένε φορείς, αρμόδιοι και αναρμόδιοι, πολιτικοί και επιστήμονες. Όταν ο πολίτης δεν έδειξε να πείθεται επιστρατεύτηκαν τα μεγάλα -στην κυριολεξία- μέσα, δηλαδή τα ΜΜΕ. Χαμογελαστοί γιατροί και νοσηλευτές δέχονται το τσίμπημα της σύριγγας μπροστά στην κάμερα. Φυσικά, ο δαιμόνιος φακός των ρεπόρτερ κατέγραψε και τον αντίλογο.
ΚΕΡΔΗ ΠΟΛΛΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
Αφού η επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη, στροφή στις στατιστικές μήπως φωτιστεί το θολό τοπίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία πολλά ευρώ στα ταμεία τους είδαν να μπαίνουν οι απανταχού ερευνητές προκειμένου να διεξάγουν μελέτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Η καχυποψία αλλά και ο προβληματισμός κυριεύουν τον απλό άνθρωπο. Πρόλαβαν τελικά οι ειδικοί να τεστάρουν το εμβόλιο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Πού; Για πόσο καιρό; Σε τι δείγμα; Οι νέες ερωτήσεις που προκύπτουν.
Αλλά στοιχεία δείχνουν ότι οι παραγγελίες εμβολίων και αντιγριπικών σκευασμάτων άρχισαν να καλπάζουν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο μια από τις πολλές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του εμβολίου στις ΗΠΑ εξασφάλισε παραγγελίες αξίας 690 εκατ. δολαρίων, ενώ προσβλέπει σε συνολικά 900 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ και 1,2 δισ. δολάρια διεθνώς. Μεγαλύτερα ποσά αναμένει βρετανική εταιρία. Οι πωλήσεις του αντιιικού της σκευάσματός της κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2009 εκτινάχθηκαν από 4,6 εκατ. δολάρια πέρυσι σε 95 εκατ. δολάρια φέτος. Την ίδια στιγμή, οι παγκόσμιες παραγγελίες των εμβολίων της αυξήθηκαν από τον Αύγουστο κατά 50%, φτάνοντας στις 440 εκατ. δόσεις. Και αυτές είναι μόνο δύο από τις πολλές εταιρίες. Τα αθροιστικά κέρδη όλων των κολοσσιαίων επιχειρήσεων παγκοσμίως είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Το σίγουρο είναι ότι το νούμερο έχει πολλά, μα πάρα πολλά μηδενικά. Εδώ ο πολίτης αρχίζει, και με το δίκιο του, να γίνεται καχύποπτος.Ωστόσο δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά στο τεράστιο νούμερο των ανθρώπων που διεθνώς είτε εμβολιαστηκαν είτε αναμένεται να δεχθούν τη δόση που τους αναλογεί.
Αναπάντητο ακόμα το ερώτημα για το αν θα κάνει ή όχι το εμβόλιο. Μάλιστα γίνεται ακόμα πιο πιεστική η εύρεση απάντησης καθώς η χώρα μας ήδη έχει μπει σε κλοιό πανδημίας. Η λίστα με εκείνους που νοσούν μεγαλώνει καθημερινά και τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το λόγω κρουσμάτων.
ΣΚΕΠΤΙΚΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Και αν ο πολίτης βάλει στην άκρη τους ειδικούς, τα νούμερα και της στατικές και ακούσει τον συμπολίτη του; Βάσει στοιχείων η πλειοψηφία των Ελλήνων φαίνεται να προτιμά να κάνει το κλασικό εμβόλιο της κοινής γρίπης παρά εκείνο για τον Η1Ν1 καθώς το θεωρεί πιο ασφαλές και δοκιμασμένο. Αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος για την απλή γρίπη εμβολιάστηκε περίπου το 20% του πληθυσμού, ενώ πέρυσι μόλις το 10%. Φυσικά δεν λείπουν και εκείνοι που λένε ότι δεν προτίθενται να κάνουν κανένα εμβόλιο. Το δίλλημα πλέον γίνεται… «τρίλλημα». Σκέτη τρέλα δηλαδή.
Χωρίς το εμβόλιο μεγαλώνει ο κίνδυνος προσβολής από τον ιό Η1Ν1 προειδοποιούν οι ειδικοί. Τα συμπτώματα της νέας γρίπης είναι ήπια προσθέτουν. Η πραγματικότητα όμως φοβίζει. Σύμφωνα με στοιχεία το ΕΣΥ θα περάσει από σκληρή δοκιμασία σε ενδεχόμενο κύμα πανδημίας από την «εισβολή» των χιλιάδων πολιτών στα εξωτερικά ιατρεία και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.Κανένας δεν θέλει υποστεί αυτή την ταλαιπωρία.
ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Μεγάλο κεφάλαιο και οι ευπαθείς ομάδες (παχύσαρκοι, καρκινοπαθής, άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτη, κ.λπ, έγκυες, παιδιά). Αν κάποιος δεν ανήκει στις παραπάνω ομάδες μπορεί να αποφύγει τον εμβολιασμό και να κοιμάται ήσυχος τα βράδια; Όχι σύμφωνα με τους ειδικούς του Χάρβαρντ. «Το εμβόλιο πρέπει να γίνει απ’ όλους. Ο ιός Η1Ν1 δεν ξεχωρίζει ποιον θα προσβάλει».
Εν τω μεταξύ οι Έλληνες χωρίς να έχουν ακόμα καταλήξει αν θα κάνουν ή όχι το εμβόλιο εξακολουθούν να λιώνουν δεκάδες σαπούνια στην προσπάθειά τους να εξοντώσουν τα μικρόβια και να ξορκίσουν τον ιο. Ενδεικτικό της φρενίτιδας που κυριαρχεί είναι ότι γνωστό βιβλιοπωλείο πουλά αντιβακτηριδιακό υγρό! Μάλιστα έχει τοποθετήσει το υπερμέγεθες προωθητικό κουβούκλιο σε περίοπτη θέση στο ταμείο.
ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΠΟΥΝΙ ΚΑΙ ΝΑΝΙ
Άλλοι πολίτες υπό το φόβο της γρίπης έχουν συρρικνώσει την κοινωνική τους ζωή αποφεύγοντας τους πολυσύχναστους χώρους και μετριάζοντας τις περιττές μετακινήσεις. Κοινώς έχουν περιορίσει τις δραστηριότητές τους στο τρίπτυχο «δουλειά, σαπούνι και νάνι».