Το 25% των μαθητών στη χώρα μας αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν δυσκολίες τόσο στο σχολείο όσο και στην κοινωνική ζωή των παιδιών.
Την επισήμανση αυτή έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, Γεωργία Μπάρου, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο, με θέμα «Μαθησιακές δυσκολίες: η σχολική και κοινωνική πραγματικότητα».
Σύμφωνα με την κ. Μπάρου, σε διεθνές επίπεδο, το ποσοστό των μαθησιακών δυσκολιών φτάνει το 18% και το ποσοστό της δυσλεξίας το 5%-8%.
Η ίδια επισήμανε πως λόγω της άγνοιας δασκάλων και καθηγητών για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα, ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα παιδιά αισθάνονται εκτεθειμένα και θέλουν να σταματήσουν το σχολείο.
Η κ. Μπάρου, κατέληξε λέγοντας πως μερίδιο ευθύνης έχουν και οι γονείς, οι οποίοι, μη αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα, είναι επικριτικοί απέναντι στα παιδιά τους. Ακόμη, όμως, κι αυτοί που έχουν επίγνωση της κατάστασης, ενίοτε δεν ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς, επειδή ντρέπονται γι’ αυτό.