Η ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

Μοίρασε το

Επισκέπτεται το κομμωτήριο μια φορά το μήνα για να ανανεώσει τη ντεκαπάζ της. Έχει εμμονή με τα κιλά της ακόμα και αν η σιλουέτα της δεν επιβαρύνεται με παραπανίσια.

Ενημερώνει κάθε σεζόν τη γκαρνταρόμπα της με κάποια σύνολα που προστάζουν οι κορυφαίοι μόδιστροι. Με τόσες λίγες λέξεις μπορεί κανείς να περιγράψει τόσες πολλές γυναίκες. Προέρχονται από διαφορετικές χώρες και έχουν άλλη κουλτούρα, είναι όμως τόσο όμοιες εμφανισιακά.

Η γυναίκα, φύσει κοκέτα, δίνει μεγάλη σημασία στην εμφάνισή της, ειδικά στις μέρες μας όπου κυριαρχεί αβάσταχτη δικτατορία της ομορφιάς. Η βιομηχανία της μόδας και της ομορφιάς προκειμένου να πουλήσουν τα αγαθά τους περνούν το μήνυμα ότι το μέσο για την κοινωνική και εργασιακή καταξίωση, την συναισθηματική και ερωτική ανταπόκριση είναι η όμορφη εμφάνιση. Οι εικόνες των αψεγάδιαστων (λόγω ρετουσαρίσματος) γυναικών κατακλύζουν τα περιοδικά και τις διαφημίσεις.

Η προσκόλληση στα πρότυπα ομορφιάς δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Την δεκαετία του ’60 μεσουρανούσαν οι πληθωρικές γυναίκες όπως η Μέριλιν Μονρόε και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Στα τέλη της  δεκαετίας του ‘80 κάνουν την εμφάνιση τους τα σούπερ μόντελ.  Η Σίντι Κρόφορντ, η Λίντα Εβανγκελίστα, η Κλόντια Σίφερ πρωτοστατούν. Αντίστοιχα, στον κόσμο του θεάματος στην κορυφή βρίσκονται η Κιμ Μπάσινγκερ και η Σάρον Στόουν. Η νέα τάση θέλει πια την γυναίκα αδύνατη. Η δίαιτα και η γυμναστική γίνεται τρόπος ζωής και το small size άπιαστο όνειρο.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά πολύ οι πόντοι στην περιφέρεια, το νυστέρι κάνει θραύση, η δίαιτα αντικαταστάθηκε με την ασιτία και το extra small size έγινε απωθημένο. Μάλιστα, η Σίντι Κρόφορντ παραδέχτηκε σε συνέντευξη της στο γερμανικό περιοδικό Bunte ότι στις μέρες μας δεν θα έκανε καριέρα στη πασαρέλα αφού τα κριτήρια της μόδας θέλουν πλέον τα μοντέλα πολύ αδύνατα, κάτι που δεν ισχύει για εκείνη. Όπως δήλωσε «ένα σώμα όπως το δικό μου, με το στήθος, τους κανονικούς μηρούς και τους φυσιολογικούς μύες, δεν έχει πια ζήτηση σήμερα». Αυτό δυστυχώς δεν δίδαξε τις γυναίκες ότι τα όμορφα πρότυπα, όμορφα καίγονται ώστε να υιοθετήσουν την άποψη «μόδα είναι θα περάσει».

Η επιθυμία των γυναικών να προσεγγίσουν το κυρίαρχο μοντέλο ομορφιάς ωθεί σε μια ομορφιά καρμπόν. Το προσωπικό στυλ εξαλείφεται και τη θέση του παίρνει η πανομοιότυπη εμφάνιση, η εικόνα του συρμού. Μάλιστα, η τελευταία είναι παγκόσμια. Η Ελληνίδα δεν ξεχωρίζει από την Γαλλίδα και την Σουηδέζα καθώς είναι πλέον όλες ξανθές, με το ίδιο στυλ αφού τα πρότυπα ομορφιάς που ακολουθούν λόγω της παγκοσμιοποίησης είναι τα ίδια.

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου