ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΣ ΙΣΟΙ ΣΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ

Μοίρασε το

Η άποψη ότι το έμφραγμα του μυοκαρδίου εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα στις γυναίκες είναι απόλυτα λανθασμένη υποστηρίζουν Καναδοί επιστήμονες.

Μελέτη που είχε γίνει πριν έξι χρόνια από το National Institute of Health των Η.Π.Α. είχε δείξει ότι τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι γυναίκες δεν είναι τα αναμενόμενα (πόνος, ναυτία, εφίδρωση, λαχάνιασμα) και ότι σε πολλές από αυτές το έμφραγμα δεν εκδηλώνεται ποτέ με έντονο πόνο στον θώρακα.

Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα των Καναδών επιστημόνων , τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο Καναδικό συνέδριο για την καρδιαγγειακή υγεία, διαψεύδει τα συμπεράσματα της παραπάνω έρευνας, καθώς δεν καταγράφει διαφορές μεταξύ των δυο φύλων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 305 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική. Τέσσερις στους δέκα ήταν γυναίκες. 

Η αγγειοπλαστική είναι μια μέθοδος διάνοιξης των στεφανιαίων αρτηριών που έχουν στένωση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι γιατροί με τη βοήθεια ειδικού μπαλονιού ανοίγουν την αρτηρία. Η διαδικασία προκαλεί συμπτώματα  παρόμοια με αυτά που θα είχαν οι ασθενείς εάν πάθαιναν έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από όσους συμμετείχαν στη μελέτη να περιγράψουν πώς ένιωθαν ενώ πριν και μετά την εισαγωγή του μπαλονιού τους υπέβαλαν σε ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Συνολικά, 245 εθελοντές, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 85% είχαν ισχαιμία ή μειωμένη ροή αίματος στα αγγεία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, δεν καταγράφηκαν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά στην εκδήλωση πόνου στον θώρακα ή σε άλλα τυπικά συμπτώματα του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου.

Η δρ. Beth Abramson από το Ίδρυμα Καρδιολογίας και Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Καναδά, ανέφερε ότι παρότι οι γυναίκες περιγράφουν με διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι άνδρες τον πόνο που νιώθουν, το πιο κοινό σύμπτωμα σε αυτές εξακολουθεί να είναι ο πόνος στον θώρακα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου