ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΧΑΛΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Μοίρασε το

Πολλά άρθρα έχουν γραφτεί για την ευεργετική του επίδραση στην υγεία. Ο λόγος για το κρασί που τέρπει τον ουρανίσκο και αποτελεί το ιδανικό συμπλήρωμα των λουκούλλειων γευμάτων.

Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, η απόλαυση ενός ποτηριού κρασιού και δη άσπρου σε τακτική βάση ενδέχεται  να προκαλεί ζημιά στα δόντια, καθώς διαβρώνει την αδαμαντίνη.

Η έρευνα διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ υπό την Μπρίτα Βιλερσάουζεν.  Οι γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το λευκό κρασί είναι αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά στα δόντια.

Για να μπορέσει κανείς να απολαύσει το ποτηράκι του χωρίς να βλάψει το χαμόγελό του καλό είναι να καταναλώνει ταυτόχρονα τυρί. Το τελευταίο αντισταθμίζει τις οξειδωτικές επιπτώσεις του κρασιού καθώς  είναι πλούσιο σε ασβέστιο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το άσπρο κρασί κατά βάση «επιτίθεται» στο ασβέστιο των δοντιών, αλλά το ασβέστιο του τυριού βοηθά το σάλιο να εξουδετερώσει την όξινη επίπτωση του λευκού κρασιού. Αντίθετα, αν κανείς συνοδεύει το κρασί του με φράουλες επιδεινώνει το πρόβλημα.

Το πλύσιμο των δοντιών μετά την κατανάλωση κρασιού αποτρέπει την φθορά των δοντιών. Μάλιστα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το υπερβολικό βούρτσισμα μπορεί να χειροτερέψει τα πράγματα για την ήδη διαβρωμένη αδαμαντίνη.

Ο καθηγητής Ντάμιεν Γουόμσλεϊ της Βρετανικής Οδοντιατρικής Ένωσης τόνισε ότι όντως το λευκό κρασί έχει διαβρωτική επίδραση στα δόντια και επεσήμανε ότι το πιο σημαντικό είναι ο τρόπος κατανάλωσής του. Όπως είπε, είναι σημαντικό το κρασί να συνοδεύει το φαγητό και να μην καταναλώνεται μόνο του, γιατί στην πρώτη περίπτωση το σάλιο που παράγεται από το μάσημα της τροφής, αντισταθμίζει την επίπτωση του κρασιού στα δόντια. Επίσης, πρόσθεσε ότι τα δόντια δεν πρέπει να πλένονται αμέσως μετά την κατανάλωση του λευκού κρασιού, αλλά να έχει μεσολαβήσει τουλάχιστον μισή ώρα, ώστε να προλάβει η αδαμαντίνη να «ανακάμψει» από την όξινη επίθεση και να μην φύγει μεγαλύτερο μέρος της με το γρήγορο βούρτσισμα.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου