ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ

Μοίρασε το

Ουδείς αμφέβαλε ότι η τεχνολογία τίθεται πάντα στην υπηρεσία της… εργασίας. Έτσι, ακόμα κι όταν η δουλειά κινδυνεύει να χωρίσει ένα ζευγάρι, η τεχνολογία δηλώνει παρούσα για να διευθετήσει το πρόβλημα. Αντί λοιπόν ένα ξερό και συχνά επώδυνο «αντίο» το υποψήφιο για χωρισμό ζευγάρι, δεν έχει παρά να προμηθευτεί μια νέα συσκευή με την ιαπωνική ονομασία «Μουτσουγκότο», η οποία φέρνει, σε πραγματικό χρόνο, τις κινήσεις του απομακρυσμένου συντρόφου στην κρεβατοκάμαρα του άλλου! Έτσι το ζευγάρι ξανασμίγει, έστω και εικονικά.
Πίσω απ’ την επαναστατική «τεχνολογία της κρεβατοκάμαρας», βρίσκεται (καμία έκπληξη) ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, δρ Στέφανος Αγαμανώλης, που θα ανακουφίσει τον πόνο και το κενό που δημιουργεί σε ζευγάρια η μεγάλη απόσταση, εξαιτίας της δουλειάς. Ο Αγαμανώλης είναι διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής ερευνών της εταιρίας Distance Lab που κατασκευάζει τη νέα συσκευή. Το όλο project όμως τελεί υπό την επίβλεψη του διάσημου εργαστηρίου Media Lab του πανεπιστημίου MIT των ΗΠΑ. Για αυτό και δεν προκαλεί την παραμικρή έκπληξη κι η συμβολή ενός Ιάπωνα καλλιτέχνη, του Τομόκο Χαγιάσι.

ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ;

Χρησιμοποιώντας κάμερες, τεχνητά φώτα, κομπιούτερ και φυσικά το Ίντερνετ, η συσκευή μεταφέρει ψηφιακές εικόνες από τις κινήσεις του ενός στην μακρινή κρεβατοκάμαρα του άλλου. Οι δύο κρεβατοκάμαρες μπορεί να απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τη μεταβίβαση των κινήσεων μέσω ακτίνων φωτός.

Κάθε ένας από τους δύο συντρόφους φορά ένα ειδικό δακτύλιο, που ενεργοποιείται με το άγγιγμα και είναι ορατός από μια κάμερα στο ταβάνι. Οι κινήσεις του κάθε συντρόφου πάνω στο κρεβάτι καταγράφονται και «μεταφράζονται» σε ακτίνες φωτός, που στη συνέχεια προβάλλονται πάνω στο κρεβάτι ή στο σώμα του συντρόφου τους που βρίσκεται ξαπλωμένος κάπου μακριά. Αν οι δύο σύντροφοι κάνουν τις ίδιες ακριβώς κινήσεις και οι φωτεινές γραμμές τους συμπέσουν, αυτές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλάζοντας χρώμα και επιβεβαιώνοντας τον συγχρονισμό του ζευγαριού.

Σύμφωνα με τον δρα Αγαμανώλη, οι διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι οι εξ αποστάσεως σχέσεις –λόγω και της παγκοσμιοποίησης – γίνονται όλο και πιο συχνές. Η νέα τεχνολογία υπόσχεται μια πιο οικεία σχέση (γι’ αυτό αποκαλείται και «συσκευή οικειότητας») σε σχέση με τους εναλλακτικούς υπάρχοντες τρόπους επαφής, όπως το τηλέφωνο, το γράμμα ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Η καινοτομική συσκευή βρίσκεται σε βάση ανάπτυξης εδώ και δύο χρόνια και οι δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα μήνα περίπου.

Η εταιρία Distance Lab αξιοποιεί την ίδια τεχνολογία και σε άλλες εφαρμογές, για παράδειγμα αναπτύσσει ένα διαδραστικό παιγνίδι πυγμαχίας, στο οποίο οι άνθρωποι, αντί για ένα άψυχο σάκο του μποξ που κρέμεται από το ταβάνι, μπορούν να πυγμαχήσουν με έναν «πραγματικό» (εικονικό) αντίπαλο, ο οποίος προβάλλεται μπροστά τους σε φυσικό μέγεθος και ο οποίος μπορεί να βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου.

Μια άλλη λιγότερο διασκεδαστική αλλά πιο χρήσιμη πρακτική εφαρμογή αφορά την τηλειατρική, με στόχο να μπορούν οι γιατροί – προβάλλοντας τον ψηφιακό εαυτό τους σε απόσταση – να μπορούν να βοηθούν έναν ασθενή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου