ΤΟ ΝΕΦΟΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΕΜΒΡΥΑ

Μοίρασε το

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες συνδέουν την έκθεση της εγκύου μητέρας στη μόλυνση της ατμόσφαιρας, με το χαμηλότερο επίπεδο νοημοσύνης του παιδιού που θα γεννηθεί, ενισχύοντας έτσι την υποψία ότι το νέφος σε μια πόλη μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με έρευνα που μελέτησε 249 παιδιά γυναικών που ζούσαν στη Νέα Υόρκη και οι οποίες φορούσαν μετρητές της μόλυνσης του αέρα (κυρίως λόγω εξατμίσεων των οχημάτων) κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης τους. Στη συνέχεια, μετά από διάστημα πέντε ετών, τα παιδιά των μητέρων αυτών υποβλήθηκαν σε τεστ νοημοσύνης και διαπιστώθηκε ότι αυτά που ήσαν κατά την εγκυμοσύνη εκτεθειμένα στην χειρότερη μόλυνση, ήσαν αυτά που κατά μέσο όρο σημείωσαν χαμηλότερες επιδόσεις, σε σχέση με τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε λιγότερη ατμοσφαιρική μόλυνση.

“Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρατήρηση. Αυτή η έρευνα πρόκειται να ανοίξει πολλά μάτια”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάτρικ Μπρέις, ειδικός σε θέματα περιβαλλοντικής υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Ο δρ Μάικλ Μσαλ, παιδίατρος του πανεπιστημίου του Σικάγο, επεσήμανε πως, όπως δείχνει η νέα μελέτη, δεν χρειάζεται ένα παιδί να ζει δίπλα στην καμινάδα ενός εργοστασίου για να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας. Όπως είπε, φαίνεται πως τελικά υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι για τους ανθρώπους εξαιτίας της συνηθισμένης ατμοσφαιρικής μόλυνσης από ό,τι μέχρι τώρα νόμιζαν οι επιστήμονες.

Όπως διευκρινίστηκε πάντως, το πόρισμα της έρευνας δεν σημαίνει ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις πιο υποβαθμισμένες και περιβαλλοντικά επιβαρυμένες συνοικίες μιας πόλης δεν θα μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν, όμως μπορεί να εμφανίσουν μειωμένες επιδόσεις στο σχολείο.

    Αν και χρειάζονται περαιτέρω σχετικές έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα πορίσματα αυτά, οι πρώτες ενδείξεις, σύμφωνα με τον Μπρέις, είναι ότι η ατμοσφαιρική μόλυνση κατά την εγκυμοσύνη έχει τις ίδιες συνέπειες για το παιδί που γεννιέται, όσον αφορά την εγκεφαλική ανάπτυξή του, με την έκθεσή του σε μόλυβδο.

    Σε μια προηγούμενη έρευνα, η Περέρα είχε συνδέσει την έκθεση της εγκυμονούσας μητέρας στην ατμοσφαιρική μόλυνση, με ορισμένες γενετικές ανωμαλίες του παιδιού κατά τη γέννησή του, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου, ελαττωμένου βάρους και μικρότερου κεφαλιού του νηπίου.

    Οι ερευνητές, σε όλες τις περιπτώσεις, μελέτησαν χημικές ουσίες που μπορούν να διεισδύσουν στον πλακούντα και είναι γνωστές ως πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι οποίοι κυρίως προέρχονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και φορτηγών και τις εκπομπές αερίων από τα εργοστάσια. Ο καπνός του τσιγάρου είναι άλλη μια τέτοια πηγή μόλυνσης, αλλά οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, ήσαν μη καπνίστριες.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου