Η νέα γρίπη Η1Ν1 προκαλεί σοβαρότερες βλάβες στους πνεύμονες σε σχέση με την εποχική γρίπη, δείχνουν οι τελευταίες δοκιμές σε πειραματόζωα.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, έδειξε επίσης ότι οι επιζώντες της ισπανικής γρίπης του 1918 έχουν κάποια ανοσία στο νέο υπότυπο.
Η ομάδα του ιολόγου Γιοσιχίρο Καβαόκα στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον εξέτασε σε μακάκους, νυφίτσες, ποντίκια και χοίρους τις επιπτώσεις του H1Ν1 και της εποχικής γρίπης.
Ενώ η λοίμωξη της εποχικής γρίπης περιορίζεται συνήθως στη μύτη και το λαιμό, ο Η1Ν1 πολλαπλασιάζεται βαθύτερα στους πνεύμονες και δημιουργεί ορατές βλάβες.
Η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενη μελέτη που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό Science και έδειχνε ότι ο ιός επεκτείνεται και στο πεπτικό σύστημα, προκαλώντας γαστρεντερικές ενοχλήσεις σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών.
«Είμαι πολύ ανήσυχος καθώς είναι πλέον ξεκάθαρος ότι ο [νέος] ιός είναι διαφορετικός από την εποχική γρίπη. Είναι πολύ πιο σοβαρός» δηλώνει τώρα ο Δε Καβαόκα.
Τα πειράματά του έδειξαν πάντως ότι ο Η1Ν1 είναι ευαίσθητος σε δύο εγκεκριμένα (Relenza, Tamiflu) και σε δύο πειραματικά αντιγριπικά φάρμακα.
Η ομάδα του Καβαόκα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν πριν από την επιδημία ισπανικής γρίπης το 1918 διαθέτουν αντισώματα τα οποία προσφέρουν κάποια προστασία από τον νέο ιό. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ιός της ισπανικής γρίπης ανήκε στον τύπο Η1Ν1 και είναι μακρινός συγγενής του νέου ιού.
Η νέα εκτίμηση είναι πάντως πιο απαισιόδοξη σε σχέση με την πρόβλεψη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα οποία είχαν ανακοινώσει ότι τα άτομα άνω των 65 ετών, ίσως και τα άτομα άνω των 50, είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν.
Ο ιός πάντως φαίνεται να προτιμά ανήλικα και παχύσαρκα άτομα. Η παχυσαρκία αυξάνει μάλιστα σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών, επισήμαναν τα CDC.
Όσον αφορά το εμβόλιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε την Τρίτη το πράσινο φως για την παρασκευή του από οκτώ εταιρείες: Sanofi-Aventis, Baxter, Novartis, Nobilon, GlaxoSmithKline, Solvay, CSL και AstraZeneca.
Τα εμβόλια θα παράγονται σε αβγά, όπως και τα εμβόλια της εποχικής γρίπης, με εξαίρεση το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο περιέχει ζωντανό εξασθενημένο ιό και σχεδιάστηκε για χορήγηση από τη μύτη.
Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ