ΧΩΡΙΣ “ΜΑΓΙΚΑ ΦΙΛΤΡΑ”

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Η αλήθεια του ιού της νέας γρίπης κρύβεται στα «ψιλά γράμματα». Εκεί δηλαδή που τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα – που κατά κύριο λόγο καλλιεργούν και το σχετικό κλίμα πανικού – δε θέλουν να δουν. Τι λένε τα «ψιλά γράμματα»; Ραγδαία αύξηση του τζίρου των κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών.

Αρχικά ήταν οι πετρελαϊκές εταιρείες. Ανέβασαν τα κέρδη τους σε δυσθεώρητα ύψη γεμίζοντας με «αέρα» τη φούσκα της τιμής του αργού ανά βαρέλι. Μετά ήταν οι εταιρείες όπλων. Πόλεμοι προκλήθηκαν με αστείες αιτίες, έγινε η δέουσα… κατανάλωση και τώρα τα στρατεύματα «αποσύρονται»… Μετά ήρθαν οι τράπεζες με τα τοξικά τους που ακόμα μάλλον δεν έχουν καθαρίσει. Τα βάλανε για λίγο κάτω απ’ το χαλί έως ότου σταθεροποιηθεί – καθαριστεί, ακριβέστερα, από κοινωνικά και εργασιακά κεκτημένα – το σύστημα.

Και τώρα είναι η σειρά των φαρμακοβιομηχανιών. Αυτές που οδηγούν σε βέβαιη χρεωκοπία τα απανταχού ασφαλιστικά ταμεία με υπερτιμολογήσεις των φαρμακευτικών προϊόντων που (μονο)πουλούν. Και την ώρα που ο κόμπος άρχισε να φτάνει στο χτένι και το ζήτημα να τίθεται ήρθε η νέα γρίπη για να υπενθυμίσει τη «χρησιμότητά» τους.

Οι δύσμοιροι πολίτες δεν έχουν άλλη επιλογή. Αν νοσήσουν θα (ανα)ζητήσουν τα «μαγικά φίλτρα» της γιατρειάς. Η μεγάλη ζήτηση θα εξαναγκάσει τις κυβερνήσεις να την εξυπηρετήσουν. Η λήψη άμεσων μέτρων και αγοράς τόνων φαρμάκων είναι μονόδρομος σε κοινωνίες που ζουν σε καθεστώς φόβου και πανικού.

Μοιραία, οι νηφάλιες προσεγγίσεις των επιστημόνων χάνονται στο χάος των κραυγών αγωνίας. Γίνονται κι αυτές «ψιλά γράμματα»… Όμως, εκεί βρίσκεται η αλήθεια. Ο ιός καίτοι μεταδοτικός, δεν είναι επιθετικός, ούτε και θανατηφόρος – στο βαθμό τουλάχιστον που παρουσιάζεται. Οι συγκρίσεις με τους θανάτους που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, το κάπνισμα, ακόμα και τα τροχαία, επαναφέρει το μέτρο.

Κάποιοι θα αρρωστήσουν. Κάποιοι θα μπουν στην εντατική. Κάποιοι, ακόμα, μπορεί και να χάσουν τη ζωή τους. Η ζωή παραμένει ένα απρόοπτο, αλλά δε σταματά. Οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών δεν μετοικίζουν στις εξοχές για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για να αποφύγουν την εισπνοή του θανατηφόρου νέφους. Οι καπνιστές δεν σταματούν τη θανατηφόρα συνήθεια, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις, εσχάτως και τις απαγορεύσεις. Οι άνθρωποι δεν κλειδώνουν στα γκαράζ τα αυτοκίνητο, λόγω του κινδύνου μιας μοιραίας σύγκρουσης.

Κάπως έτσι θα πρέπει να αρνηθούν και την ιδιότυπη καραντίνα που τείνει να επιβληθεί με περιορισμούς κατ’ οίκον και κλείσιμο των σχολείων. Διότι ουδείς επέζησε αρνούμενος στην ουσία να ζήσει…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου