ΒΛΑΒΗ ΣΤΑ ΝΕΦΡΑ ΑΠΟ ΤΟΞΙΝΗ ΣΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Μοίρασε το

Το δομοΐκό οξύ που συσσωρεύεται στα θαλασσινά είναι τοξικό για τον εγκέφαλο! 

Η έρευνα αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη τοξίνη προκαλεί φθορά στα νεφρά σε συγκεντρώσεις που είναι πάνω από 100 φορές χαμηλότερες από αυτές που προκαλούν νευρολογικά συμπτώματα.

Επίσης, η χημική ουσία που μπορεί να συσσωρεύεται στα θαλασσινά, είναι γνωστό ότι προκαλεί φθορά στον εγκέφαλο και είναι επιπλέον τοξική στα νεφρά, αλλά σε μικρότερες συγκεντρώσεις.

Τα ευρήματα που έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας της Νεφρολογίας (JASN), προτείνουν ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τα επίπεδα της τοξικότητας τα οποία είναι ασφαλή για τους καταναλωτές.

Οι ωκεανοί σε όλο τον πλανήτη περιέχουν φύκη που περιλαμβάνουν συγκεκριμένα χημικά που μπορεί να είναι βλαβερά στους ανθρώπους και σε άλλους ζωντανούς οργανισμούς.

Πολλά από αυτά τα χημικά θεωρούνται νευροτοξίνες διότι προκαλούν ζημιά στον εγκέφαλο.

[quote text_size=”small”]

Η νευροτοξίνη, με το όνομα δομοΐκό οξύ, ονομάζεται και “Amnesic Shellfish Poisoning” και είναι πολύ σταθερή, ανθεκτική στη ζέστη και γίνεται όλο και πιο διακριτή λόγω περιβαλλοντικών αλλαγών.

[/quote]

Ακόμη μπορεί να συσσωρευτεί σε μύδια, στρείδια, και ψάρια και γι’ αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ έχει βάλει νομικό όριο στο δομοΐκό οξύ σε θαλασσινά λόγω των ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Επειδή το δομοΐκό οξύ απελευθερώνεται από το σώμα μέσω νεφρών, οι Δρ. Darwin Bell και Δρ. Jason Funk από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, μελέτησαν και βρήκαν το πώς επιδρά η τοξίνη.

Οι συγκεκριμένοι ερευνητές βρήκαν ότι το δομοΐκό οξύ καταστρέφει τα νεφρά σε συγκεντρώσει ς που είναι 100 φορές χαμηλότερες από αυτές που προκαλούν νευρολογικές διαταραχές.

Χορηγώντας σε ποντίκια διάφορες δόσεις δομοΐκού οξέος και αξιολογώντας την υγεία των νεφρών, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα νεφρά είναι πολύ πιο ευαίσθητα σε αυτή την τοξίνη από ότι στο εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν θαλασσινά είναι σε υψηλό ρίσκο να φθαρούν τα νεφρά τους που οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια ή αιμοκάθαρση.

Ενώ αυτά τα ευρήματα χρειάζεται να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινήσεις, οι ερευνητές ζητούν εγρήγορση όσο αναφορά στα επίπεδα του δομοΐκού οξέος σε όλα τα θαλασσινά. Επίσης, αναφέρουν ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ πρέπει να επαναπροσδιορίσει το νομικό όριο του δομοΐκού οξέος στα τρόφιμα λόγω της τοξικότητας στα νεφρά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου