ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ: ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΕΙΣ-ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Μοίρασε το

του ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΝΑΡΟΥ  

Οι μεταφυτεύσεις στην πλειοψηφία των καλλωπιστικών φυτών είναι προτιμότερο να λαμβάνουν χώρα τις περιόδους που δεν επικρατούν ακραίες κλιματικές συνθήκες. Τέτοιες περίοδοι είναι το φθινόπωρο και τα τέλη του χειμώνα οπότε και επικρατεί υγρασία στα εδάφη και στο περιβάλλον και η δραστηριότητα του υπέργειου μέρους των φυτών είναι σημαντικά ελαττωμένη.

Έτσι τα φυτά στο νέο εδαφικό περιβάλλον τους αυξάνουν την δραστηριότητα του ριζικού συστήματος που είναι και το επιθυμητό ώστε να αποκτήσουν ευρωστία και καλή στήριξη στην νέα θέση τους. Για καλύτερα αποτελέσματα στο ρίζωμα προτείνουμε μετά την μεταφύτευση 2-3 ριζοποτίσματα ανά εβδομάδα με ορμόνη ριζοβολίας σε υδατοδιαλυτή μορφή είτε χημικής είτε βιολογικής προέλευσης (προτείνεται).

 

Κάποιες φορές όμως συμβαίνει να κρίνεται αναγκαία η αλλαγή γλάστρας ενός φυτού και μέσα στην άνοιξη ή ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι μολονότι βρίσκεται σε ανθοφορία. Και τότε ακόμα μπορούμε να το επιχειρήσουμε αρκεί να φροντίσουμε τα ποτίσματα να είναι συχνά μετά την μεταφύτευση και να μην ανησυχήσουμε αν παρατηρήσουμε κάποια άνθη να παρουσιάζουν ελαφρύ μαρασμό.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΤΟΔΟΧΕΙΟΥ (ΓΛΑΣΤΡΑΣ) – ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Η καλύτερη τακτική κατά την μεταφύτευση ενός φυτού είναι η επιλογή σταδιακά αυξανομένου μεγέθους φυτοδοχείου (1-2 μεγέθη μεγαλύτερο από το ήδη υπάρχον).

 

Ταυτόχρονα επιλέγουμε το κατάλληλο φυτόχωμα για την κάθε κατηγορία φυτού (οξύφιλα, κωνοφόρα, εσωτερικού χώρου, καρποφόρα δέντρα, κάκτοι, κηπευτικά κλπ) παράγοντας πολύ βασικός και ίσως κυρίαρχος για την εξέλιξη του. Επιπλέον φροντίζουμε για την καλή στράγγιση του νερού από τις τρύπες του φυτοδοχείου και για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιούμε μαζί με το φυτόχωμα ελαφρόπετρα για μείωση του συνολικού βάρους του.

 

Φροντίζουμε να διατηρηθεί ακέραια η μπάλα του χώματος της αρχικής γλάστρας, δημιουργούμε ένα υπόστρωμα χώματος-ελαφρόπετρας στην καινούργια και τοποθετούμε το φυτό στο κέντρο της περιστρέφοντας το ελαφρά όταν ακουμπήσει στο υπόστρωμα ώστε να δημιουργήσουμε μια βάση σταθερότητας. Συμπληρώνουμε περιφερειακά με φυτόχωμα την γλάστρα πιέζοντας το μέχρι να την συμπληρώσουμε και μετά το πρώτο πότισμα αν η στάθμη του χώματος κατέβει συμπληρώνουμε πάλι. Πλέον έχει αρχίσει η ριζογέννεση στο νέο κομμάτι χώματος της γλάστρας και η μεταφύτευση έχει ολοκληρωθεί.

  

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου