ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Το χαμόγελο της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου δεν έχει τη φυσικότητα που θα περίμενε κανείς από μια νέα πολιτικό. Είναι το «παγωμένο χαμόγελο» που συναντά κανείς σε επαγγελματίες που προσπαθούν ανεπιτυχώς να κάνουν δημόσιες σχέσεις. Κοινώς να γίνουν αρεστοί και θελκτικοί για να πουν κάποια σοβαρά πράγματα.

Η υπουργός υγείας προσπάθησε να χαμογελάσει όταν κλήθηκε να δικαιολογηθεί για την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία. Και με ένα ελαφρύ κι αμήχανο χαμόγελο ακούστηκε να διαμηνύει στους προμηθευτές των κρατικών νοσοκομείων ότι «το πάρτυ τελείωσε».

Πρόκειται για συνήθη πρακτική που συναντάται σε πολιτικούς παλαιότερης κοπής – που πάντως σπανίως χαμογελούν αμήχανα αλλά κι αν το θέλουν δείχνουν πιο φυσικοί…. Είναι η συνήθης πρακτική των πολιτικών να φορτώνουν αλλού τις ευθύνες τους. Διότι με λίγα λόγια η υπουργός προσπάθησε να πείσει το πανελλήνιο πως για τις πελώριες “μαύρες τρύπες” των νοσοκομείων, την απίστευτη διαφθορά, τα φακελάκια, την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων και τα ακριβότερα φάρμακα στον κόσμο, ευθύνονται οι εταιρίες που προμηθεύουν τα νοσοκομεία.

Μια διαφορετική ανάγνωση της δήλωσης της την θέλει να τους προειδοποιεί πως από δω και πέρα θα αλλάξουν όλα και πως το καθεστώς που υπήρχε επί μακρόν στο εξής θα αλλάξει – προς όφελος υποτίθεται των ταμείων, των ασθενών και της ποιότητας, γενικότερα, των υπηρεσιών υγείας στο Δημόσιο.

Όσοι γνωρίζουν εκ των έσω την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, ή όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, λόγω κάποιου προβλήματος υγείας ενός συγγενικού τους προσώπου, έχουν έρθει αντιμέτωποι με το πρόβλημα, αντιλαμβάνονται πως η δήλωση της υπουργού ουδέν προσθέτει ή αφαιρεί. Κυρίως μάλλον αφαιρεί ζωές ή υγεία στους ασθενείς.

Αν η υπουργός κι η κυβέρνηση ήθελαν να λύσουν το πρόβλημα στη Δημόσια Υγεία θα μπορούσαν να το πράξουν εν μια νυκτί. Πρώτον θα έβαζαν ορκωτούς λογιστές να κάνουν απογραφή – αν κάτι τέτοιο μπορούσε να γίνει σε οργανισμούς που δεν τηρούνται (ή τηρούνται υποτυπωδώς) βιβλία εσόδων εξόδων. Έτσι, θα γινόταν γνωστό ποίοι και πόσα έκλεψαν. Δεύτερον, θα έφτιαχνε οργανωμένα λογιστήρια σε κάθε νοσοκομείο, το οποίο και θα υποχρεούνταν να υποβάλει ετήσιο ισολογισμό. Για να περιοριστούν στο εξής οι κλοπές.

Το να μέμφεται (κι αυτό εμμέσως) η υπουργός τις εταιρίες στον ιατρικό χώρο, επειδή εκμεταλλεύονται ένα σαθρό και διαλυμένο σύστημα για να θησαυρίζουν, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Αν δεν το αλλάξει το πάρτυ θα συνεχιστεί. Ιδού η ευκαιρία της να το αλλάξει, όπως θα έλεγε κάθε καλόπιστος που θα διέκρινε φυσικότητα στο χαμόγελο της υπουργού και ειλικρίνεια στο πρόσωπό της.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου