ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ.

Μοίρασε το

Το Ηλιακό δένδρο που δεν είναι στην ουσία παρά ένα φωτιστικό εξωτερικού χώρου ,θα εμφανιστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αφού έχει κάνει ένα ταξίδι, ξεκινώντας το 2007 στη Βιέννη έξω από το κτίριο της Σύγχρονης και  Εφαρμοσμένης Τέχνης και στη συνέχεια Μιλάνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι και Νέα Υόρκη.

Με τους λεπτεπίλεπτους ατσάλινους «μίσχους» του να καταλήγουν σε σφαιρικούς «καρπούς» που λαμποκοπούν στον ήλιο, κεντρίζει τα βλέμματα ενώ η εικόνα του παραπέμπει σε ζωντανό φυτικό οργανισμό. Το δειλινό οι «καρποί» παίρνουν ζωή και φωτίζονται, μετατρέποντας το «δέντρο» σε πηγή φωτός.

Το «φύλλωμα» και οι «καρποί» του δεν είναι τίποτε άλλο από φωτοβολταϊκά τόξα που συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια, για να την αξιοποιήσουν τις βραδινές ώρες, ηλεκτροδοτώντας λυχνίες χαμηλής κατανάλωσης και μηδαμινής συντήρησης, οι οποίες δίνουν αρκετό φως .

Το δένδρο λειτουργεί και με ηλεκτρικό ρεύμα και είναι και αυτόνομο ακόμα και έπειτα από 3 ημέρες συννεφιάς.

Ο σχεδιαστής του Ρος Λαβγκρόουβ είναι Βρετανός ,έγινε γνωστός το ’80 από τη κατασκευή των γουόκμαν.

Είπε δε:το «Ηλιακό δένδρο» υπήρξε η «σύγκλιση της τεχνολογίας, της οικολογίας, της Φύσης και της τέχνης, καθώς και το άνοιγμα του ντιζάιν στην κοινωνία, αλλά και η ιδέα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι με δωρεάν φωτισμό. Σχεδιάζεται να λειτουργεί και ως σταθμός επαναφόρτισης κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών, ακόμη και ηλεκτρικών αυτοκινήτων!

Η τελική παραγωγή του, υπογράμμισε ο κ. Λάβγκροουβ, ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες, οι δοκιμές θα απαιτήσουν οκτώ εβδομάδες και οι πρώτες μαζικές σειρές θα είναι διαθέσιμες για εγκατάσταση το 2011. Ηδη, έχουν γίνει παραγγελίες από δήμους της Ιταλίας που επιθυμούν να το αξιοποιήσουν για τον φωτισμό δημόσιων χώρων.

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου