ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Μοίρασε το

Ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου» φοράει λευκή μπλούζα και τίθεται για ακόμα μια φορά στην υπηρεσία της επιστήμης. Από την δεκαετία του 1980 ακόμα, γιατροί ερευνητές είχαν ενδείξεις πως τα σκυλιά μπορούν να «μυρίσουν» τον καρκίνο.

Η αίσθηση της όσφρησης στα σκυλιά είναι 1 εκατομμύριο φορές ποιο ισχυρή απ’ ότι στον άνθρωπο. Αρχής γενομένης από αυτό είναι λογικό να αντιλαμβάνονται μυρωδιές που εμείς ούτε μπορούμε να φανταστούμε. Οι έρευνες έδειξαν πως ένας εκπαιδευμένος σκύλος μπορεί με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας να ανιχνεύσει μέσω της όσφρησης αρκετές μορφές καρκίνου σε πρώιμο στάδιο.

[quote text_size=”small”]

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην «Διεθνή Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας» της “British Medical Journal” έδειξε πως ο σκύλος έχει την δυνατότητα να ανιχνεύσει στην αναπνοή του ανθρώπου τον καρκίνο του πνεύμονα, στα ούρα και στο αίμα μορφές καρκίνου, όπως εκείνες του προστάτη, των εντέρων, των ωοθηκών, του δέρματος, της ουροδόχου κύστεως ακόμα και του μαστού.

[/quote]

Γερμανοί ερευνητές όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στα «Νέα», έγραψαν στην «Ευρωπαϊκή Αναπνευστική Επιθεώρηση» (ERG) πως η ακρίβεια στην διάγνωση του καρκίνου φτάνει 71%. Εκπαίδευσαν τέσσερις σκύλους να ανιχνεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα. Έβαλαν τους σκύλους να μυρίσουν σωλήνες στους οποίους είχαν εκπνεύσει τρείς ομάδες εθελοντών, 110 υγιείς, 60 πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα και 50 ασθενείς με ΧΑΠ. Όταν οι σκύλοι έπιαναν την «μυρωδιά» του καρκίνου κάθονταν από κάτω, με ποσοστό επιτυχίας 71%. Κατά τον Dr.Leonard Lichtenfeld, μέλους της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκίνου αυτό που ανιχνεύουν οι σκύλοι, προφανώς είναι κάποιες πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), αυτές οι ουσίες υπάρχουν στα υγρά καθώς και αέρια. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η εξάμηνη εκπαίδευση του σκύλου σε ιδικό ίδρυμα της Ουγγαρίας, κοστίζει περίπου 5.000 και η διαγνωστική μέθοδος είναι ταχύτερη και οικονομικότερη από την ανίχνευση των όγκων που γίνεται με μαγνητικό τομογράφο.

Πάνω στην ικανότητα που έχουν τα αξιαγάπητα τετράποδα, οι επιστήμονες έκαναν ακόμα ένα βήμα μπροστά. Στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ταμπέρε της Φινλανδίας, με επικεφαλής τον Νίκου Οκσάλα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ουρολογίας «The Journal of Urology» την δημιουργία μιας «ηλεκτρονικής μύτης» την eNose. H «μύτη» μυρίζει τον αέρα ακριβώς πάνω από το δείγμα των ούρων. Η ανομοιομορφία των όγκων του προστάτη καθιστούν δύσκολη την διάγνωση, όσο και την πρόβλεψη για την εξέλιξή τους. Το πρόβλημα λοιπόν είναι πως οι σημερινές τεχνικές (όπως το PSA) δεν είναι πάντα αξιόπιστες και οι βιοψίες πέρα από το ότι είναι ακριβές και αρκετά ενοχλητικές, υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσουν μόλυνση. Τα προβλήματα αυτά μοιάζει να λύνονται με την ηλεκτρονική μύτη.

Ένα ισχυρό «φως» ανάβει στην έγκαιρη διάγνωση της επάρατης νόσου. Αυτή την φορά ο φίλος μας ο σκύλος ανέλαβε να δώσει την λύση σε μεγάλο ποσοστό, στις απέλπιδες προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας ανά τον κόσμο. Αναμένονται τα αποτελέσματα και η ευρεία χρήση της καινοτόμας «ηλεκτρονικής μύτης».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου