Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, ότι η «Μεσογειακή Διατροφή», συμβάλλει τα μέγιστα, στη μείωση της θνητότητας από καρδιοαγγειακά νοσήματα, αλλά και στη μείωση συμπτωμάτων που άπτονται της καρδιοαγγειακής υγείας.
Με τη διατροφή ο οργανισμός προσπορίζεται την απαιτούμενη ενέργεια, που είναι απαραίτητη για να αντεπεξέλθει στις δραστηριότητές του, που συνιστούν τη διατήρηση ανέπαφων των βιοχημικών λειτουργιών, την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών και την αποθήκευση του ενεργειακού αποθέματος με τη μορφή λίπους.
Εδώ ακριβώς αρχίζει η διαδικασία ενός πολύπλοκου μηχανισμού που οδηγεί στη σύγχρονη μάστιγα, που λέγεται ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ.
Όταν η πρόσληψη των θερμίδων με τη λήψη τροφής, υπερκαλύπτει το ενεργειακό ισοζύγιο του οργανισμού, τότε η περίσσεια των αποδομημένων ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ, ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ και ΛΙΠΩΝ, μετατρέπεται σε λίπος και αποταμιεύεται στις λιπαποθήκες του σώματος. Αυτό αποτελεί αρχέγονη βιολογική ανάγκη του ανθρώπινου είδους, που φροντίζει να αποταμιεύει ενέργεια για κρίσιμες περιόδους και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπου θα εξέλειπε η τροφή (άνθρωπος των σπηλαίων, φυσικές καταστροφές, πόλεμοι κ.λ.π.).
Οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, είναι επαρκώς καλυμμένες με πολύ λιγότερες θερμίδες απ’ ότι στο παρελθόν, δεδομένου ότι ο σημερινός άνθρωπος είναι ως επί το πλείστον, μηχανοκίνητος και δεν αθλείται επαρκώς. Η σωστή διατροφή αποτελεί πλέον, τρόπο ζωής και κοινωνική συνισταμένη πολλών επιμέρους παραγόντων, όπου όλα συντείνουν στην καλή ποιότητα ζωής και στην επιμήκυνση του προσδόκιμου.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η δομή μιας καλής διατροφής έγκειται στη καθιέρωση τριών ημερησίων γευμάτων και δύο ενδιάμεσων: δεκατιανό και απογευματινό.
-Δεν θα πρέπει να παραλείπεται ποτέ το πρωινό γεύμα, λόγω των πρώτων ημερήσιων ενεργειακών αναγκών.
-Τα ενδιάμεσα μικρογεύματα μπορεί να είναι φρούτα ή γιαούρτι με λίγα λιπαρά.
-Το βραδινό δεν πρέπει να λαμβάνεται αργά, κοντά στην κατάκλιση.
-Θα πρέπει πάντα να έχετε κατά νου, ότι το «τσιμπολόγημα» εν μέσω των γευμάτων, προσθέτει αλόγιστες θερμίδες που δεν μπορούμε να τις φανταστούμε
-Θα πρέπει να μασάμε την τροφή πολύ αργά, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στο κέντρο της πείνας που εδράζεται στον εγκέφαλο,να αντιληφθεί τον κορεσμό.
-Σε φάσεις συναισθηματικής αστάθειας, καλό θα είναι να αποφεύγουμε το καταφύγιο του ΨΥΓΕΙΟΥ.
-Η μερίδα φαγητού θα πρέπει να προσφέρεται σε μικρά πιάτα και μόνο μία φορά
-Θα πρέπει να αποφεύγουμε τροφές πλούσιες οε λιπαρά που ούτως ή άλλως προσθέτουν τεράστιο φορτίο στο καθημερινό ισοζύγιο.
-Γαλακτοκομικά μερικώς αποβουτυρωμένα (1.5-2%) είναι τα πλέον ενδεδειγμένα. Προσοχή στα τυριά πού τα περισσότερα κίτρινα, έχουν περιεκτικότητα σε λίπος 40%.Η φέτα αν και περιέχει μικρότερη ποσότητα λίπους, θα πρέπει να γίνεται ορθολογική πρόσληψη, λόγω τής Ελληνικής διατροφικής μας κουλτούρας. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε ανθότυρο, κόττατζ μοτσαρέλα, κατίκι Δομοκού ή κάποιο ελαφρύ λευκό τυρί.
-Οι προσλαμβανόμενες από το λίπος θερμίδες, θα πρέπει να ανέρχονται στο 30% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης (ζωικό λίπος 10%, ελαιόλαδο 15%, σπορέλαια 10%)
-Το ψάρι στη διατροφή, θεωρείται απαραίτητο και θα πρέπει να προσλαμβάνεται 2-3 φορές την εβδομάδα.
-Σαλάτες και λαχανικά άφθονα σε κάθε γεύμα, λόγω των πλουσίων φυτικών ινών που περιέχουν. Το μαγείρεμα θα πρέπει να γίνεται με μικρή ποσότητα ελαιολάδου και ειδικά στον ατμό, βραστά ή ψητά. Μπορούμε να προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι στο μαγείρεμα για κάθε άτομο της οικογένειας.
-Μην τσιγαρίζετε τα φαγητά όπως επίσης αποφεύγετε το τηγάνισμα, λόγω της μεγάλης απορρόφησης λίπους κατά τη διαδικασία παρασκευής. -Τροφές πλούσιες σε θερμίδες αποτελούν οι τυρόπιτες σπανακόπιτες, λουκανικόπιτες, που θεωρούνται εύκολο μικρογεύμα ιδιαίτερα των νεαρών ενηλίκων.
-Η κρέμα γάλακτος στο μαγείρεμα αποτελεί συγκαλυμμένη θερμιδική παγίδα, με τεράστια ποσότητα λίπους. Καλό θα είναι να αντικαθίσταται από γιαούρτι ή γάλα εβαπορέ 4%.
-Κατά την έξοδο σε ταβέρνα προτιμήστε ψητό με άφθονη σαλάτα και αποφύγετε όλα τα τηγανητά. Για το τέλος φρούτο ή καφέ και όχι γλυκό.θα πρέπει πάντα να αφαιρείται η πέτσα από το κρέας. Η προσθήκη ελαιολάδου στη σαλάτα, θα πρέπει να μην είναι πάνω από1 κουτάλι της σούπας (135 Θερμίδες).
-Πίνετε άφθονο νερό και ειδικά πριν το γεύμα και ποτέ αναψυκτικά, λόγω των πλουσίων υδατανθράκων αλλά και του ανθρακούχου περιεχομένου που δημιουργεί πρόβλημα στο στομάχι, ξηροί καρποί και ξηρά φρούτα, προσδίδουν πολλές θερμίδες σε μικρή ποσότητα(100 γραμμάρια: 600-700 Θερμίδες, όσο 1 σοκολάτα 100 γραμμαρίων).
-Η λήψη αλκοόλ θα πρέπει να είναι λελογισμένη, δεδομένου ότι π υπερκατανάλωση οδηγεί αφενός σε καταστροφή τού ήπατος, αφετέρου προσδίδει πάρα πολλές Θερμίδε5 (1 γραμμάριο αλκοόλ:7 θερμίδες, όσο δίνει 1 γρ. λίπους)
-Αποφεύγετε το γεύμα μπροστά στη τηλεόραση η γενικότερα στην παρακολούθηση θεαμάτων.
-Περιορίστε το αλάτι και τη ζάχαρη, τα οποία περιέχονται έτσι κι αλλιώς με φυσικό τρόπο στις τροφές. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μισή ώρα βάδισμα 3-4 φορεί εβδομαδιαίας αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 5 έτη.
Τρώμε για να ζούμε Και όχι ζούμε για να τρώμε.