ΣΠΑΝΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ: ΓΥΡΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΛΑΪΝΟΥΣ ΧΟΝΔΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ ΑΝΑΠΟΔΑ

Μοίρασε το

Με μια πρωτοποριακή μέθοδο ρινοπλαστικής κατάφεραν να λύσουν το χρόνιο πρόβλημα αναπνοής ασθενούς που είχε σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες και τον ταλαιπωρούσε το σύνδρομο της «αποφρακτικής υπνικής άπνοιας».

Ο 55χρονος άνδρας παρουσίαζε μεγάλη σύμπτωση των πλαϊνών  τοιχωμάτων της μύτης – τα πλαινά τοιχώματα ήταν πολύ κοντά το ένα στο άλλο – με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εισέλθει ο αέρας και η αναπνοή του να πραγματοποιείται με δυσκολία. Ιδιαίτερα όταν ξάπλωνε να κοιμηθεί η κατάσταση γινόταν αφόρητη.

Αν και είχε προσφύγει σε δυο ιατρούς, πλαστικό χειρουργό και ΩΡΛ, δεν είχε κατορθώσει να λύσει το πρόβλημά που χρόνο με το χρόνο χειροτέρευε. Όσο μεγάλωνε σε ηλικία – αυξήθηκε και το βάρος του – τα προβλήματα αθροίστηκαν και του προκάλεσαν πολύ σοβαρά προβλήματα άπνοιας (πλήρης ή μερική απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού κατά τη διάρκεια του ύπνου) καθώς και σημαντικές καρδιακές αρρυθμίες,  που για να κοιμηθεί έπρεπε να χρησιμοποιεί μηχάνημα άπνοιας.
Η πρώτη επέμβαση στην οποία υπεβλήθη προ δεκαετίας ήταν ρινοπλαστική μαζί με διόρθωση του διαφράγματος, όπως τον ενημέρωσαν. Προ τριετίας έκανε ακόμη μια επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα. Αποτέλεσμα όμως δεν υπήρξε, η δυσκολία στην αναπνοή παρέμεινε το κύριο πρόβλημα και όχι μόνο δεν διορθώθηκε αλλά επιδεινώθηκε.

Η διάγνωση

Για να οδηγηθούμε στη σωστή θεραπεία θα πρέπει προηγουμένως να κάνουμε σωστή διάγνωση. Οι προηγούμενοι ιατροί δεν παρατήρησαν και δεν διόρθωσαν το πλάγιο ρινικό τοίχωμα. Η ρινοπλαστική δε που έγινε, δεν γνωρίζουμε για ποιο σκοπό, ήταν παλαιού τύπου, αφαίρεσε αρκετά τη χόνδρινη και οστέινη ράχη της μύτης, προκαλώντας μεγαλύτερη αδυναμία του σκελετού της μύτης και των πλάγιων τοιχωμάτων. Το διάφραγμα ήταν καλό αλλά με μεγάλες αφαιρέσεις χόνδρου, ιδιαίτερα στο πρόσθιο τμήμα του. Στην προκειμένη περίπτωση ακόμη και ένα τέλειο ρινικό διάφραγμα δεν θα βοηθούσε καθόλου, αφού στην εισπνοή έχουμε σύμπτωση των πλάγιων τοιχωμάτων κι ο αέρας δεν εισέρχεται.

Από τη Χειρουργό ΩΡΛ κα Αργυρώ Κυπραίου* και τους συνεργάτες της πραγματοποιήθηκε προσπέλαση ανοιχτής ρινοπλαστικής για να διαπιστωθεί το κύριο πρόβλημα, δηλαδή η παράδοξη εκ κατασκευής κλίση των πλάγιων χόνδρων της μύτης. Ήταν κοίλοι, αντί για κυρτοί που όφειλαν να είναι. Διαπιστώθηκαν στο χειρουργείο, επίσης, οι ελλείψεις στήριξης χόνδρινου και οστέινου σκελετού που απέφεραν οι προηγούμενες επεμβάσεις χωρίς κανένα λόγο.

Η επέμβαση

Στη διάρκεια του χειρουργείου υιοθετήθηκε μια πρωτοποριακή μέθοδος: γυρίστηκαν οι πλάγιοι χόνδροι της μύτης ανάποδα. Με αυτόν τον τρόπο – στην πραγματικότητα  η χειρουργική ομάδα δημιούργησε κάτι σαν ομπρέλα – μεγάλωσε το κενό ανάμεσα στους δύο πλαϊνούς χόνδρους, επιτρέποντας τη δίοδο του αέρα.
Δεν έφτανε όμως αυτό! Η χειρουργός έκρινε πως ήταν απαραίτητο να τοποθετηθούν ενισχυτικά μοσχεύματα κάτω από τους χόνδρους, για να είναι πιο σταθερό και μόνιμο το αποτέλεσμα στον χρόνο. Σχεδιάστηκε έτσι ένα πρωτοποριακό μόσχευμα που ενισχύει ταυτόχρονα τις έσω και έξω ρινικές βαλβίδες και τοποθετήθηκε κατάλληλα. Τα μοσχεύματα ελήφθησαν από το χόνδρο του αυτιού με τεχνική που δεν αφήνει κανένα σημάδι ούτε στο αυτί ούτε φυσικά στη μύτη.
Το πρόσθιο τμήμα του διαφράγματος αποκαταστάθηκε επίσης με διπλά μοσχεύματα που χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση και το σχήμα της κορυφής. Έτσι έγινε πλήρης αποκατάσταση.
Η λειτουργία και η αεροδυναμική της μύτης είναι τώρα τελείως διαφορετική. Ο αέρας εισέρχεται χωρίς σύμπτωση των πλάγιων τοιχωμάτων κατά την εισπνοή και κατά την κατάκλιση.
«Το ζήτημα δεν είναι να πάρεις το μόσχευμα αλλά πώς θα το χρησιμοποιήσεις. Η τέχνη της σμίλευσης και οι λεπτές ραφές μεταξύ των μοσχευμάτων κάνουν τη διαφορά στη μοντέρνα ρινοπλαστική», επισημαίνει η χειρουργός ΩΡΛ, κα Κυπραίου Αργυρώ και συνεχίζει: «Πρέπει να γνωρίζεις τη φιλοσοφία, τη δυναμική της μύτης, ώστε να μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Με τις δυο επεμβάσεις που προηγήθηκαν όχι μόνο δεν λύθηκε το πρόβλημα αλλά θα έλεγα πως χειροτέρεψε. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έψαχνε λύσεις για μια ολόκληρη δεκαετία και μετά  από μια μελετημένη και άρτια εκτελεσμένη επέμβαση έπαψε πλέον να χρησιμοποιεί τη μάσκα οξυγόνου και  η υγεία του αποκαταστάθηκε».

Το αποτέλεσμα

«Είχαμε απόλυτη βελτίωση στη λειτουργία της μύτης και λύθηκε το σύνδρομο της άπνοιας. Τώρα πια μπορεί να κοιμάται και να ξεκουράζεται», συνοψίζει η κα Κυπραίου.
Παρόλο που τον ασθενή δεν τον απασχολούσε το αισθητικό μέρος, καθώς η λύση του προβλήματος της αναπνοής αποτελούσε ζήτημα επιβίωσης, το αποτέλεσμα ήταν μια καλύτερη μύτη τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά. Για τον ίδιο δεν υπήρξε ταλαιπωρία ή πόνος και  όπως αναφέρει ο ίδιος, η διαδικασία  ήταν πιο εύκολη  σε σχέση με τις  παλαιότερες επεμβάσεις στις οποίες υπεβλήθη.

Προσοχή! Η δυσκολία στη ρινική αναπνοή δεν οφείλεται μόνο στο ρινικό διάφραγμα και τις ρινικές κόγχες. Πρέπει να εξετασθεί και να διορθωθεί, από ειδικά εξειδικευμένο ρινοχειρουργό, το πλάγιο ρινικό τοίχωμα και η περιοχή των έσω και έξω ρινικών βαλβίδων. Τότε μόνο η επέμβαση έχει απόλυτη επιτυχία.
Η πρωτοποριακή μέθοδος που ακολουθήθηκε, με το αναποδογύρισμα των χόνδρων της μύτης, θα παρουσιαστεί στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ρινοπλαστικής, τον Σεπτέμβριο του 2013, στο Όσλο.

* H κα Αργυρώ Κυπραίου είναι Χειρουργός ΩΡΛ,
Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου

Επικοινωνία: Μπουμπουλίνας 31-33, Πειραιάς,
τηλ. 210 4523738, 6932200011
mail: [email protected], www.faceanatomy.gr, https://www.facebook.com/profile.php?id=100001562974268&fref=ts

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου