ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ

Μοίρασε το

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου της «αποφρακτικής υπνικής άπνοιας» είναι κάποιες φορές ιδιαίτερη πολύπλοκη, εξαιτίας των προβλημάτων που το συνοδεύουν.

Το περιστατικό

Πενηνταπεντάχρονος άνδρας παρουσίαζε μεγάλη σύμπτωση των πλαϊνών τοιχωμάτων της μύτης – τα πλαϊνά τοιχώματα ήταν πολύ κοντά το ένα στο άλλο – με αποτέλεσμα να αναπνέει με δυσκολία, αφού ο αέρας δεν μπορούσε να εισέλθει. Ιδιαίτερα όταν ξάπλωνε να κοιμηθεί, η κατάσταση γινόταν αφόρητη.
Αν και είχε προσφύγει σε δυο ιατρούς, πλαστικό χειρουργό και ΩΡΛ (ρινοπλαστική μαζί με διόρθωση του διαφράγματος), δεν είχε κατορθώσει να λύσει το πρόβλημά του που χρόνο με το χρόνο χειροτέρευε. Όσο μεγάλωνε σε ηλικία – αυξανόταν και το βάρος του – τα προβλήματα άρχισαν να του προκαλούν πολύ σοβαρά προβλήματα άπνοιας (πλήρης ή μερική απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού στη διάρκεια του ύπνου) καθώς και σημαντικές καρδιακές αρρυθμίες. Για να κοιμηθεί αναγκαζόταν να χρησιμοποιεί μηχάνημα άπνοιας.

Η διάγνωση
 
Κατά τη διάγνωση διαπιστώσαμε πως δεν είχε διορθωθεί το πλάγιο ρινικό τοίχωμα και με τη ρινοπλαστική είχε αφαιρεθεί αρκετά η χόνδρινη και οστέινη ράχη της μύτης, προκαλώντας μεγαλύτερη αδυναμία του σκελετού της μύτης και των πλάγιων τοιχωμάτων.
Το διάφραγμα ήταν καλό αλλά με μεγάλες αφαιρέσεις χόνδρου, ιδιαίτερα στο πρόσθιο τμήμα του.
Όμως, σε αυτήν την περίπτωση ακόμη και ένα τέλειο ρινικό διάφραγμα δεν θα βοηθούσε καθόλου, αφού κατά την εισπνοή είχαμε σύμπτωση των πλάγιων τοιχωμάτων κι ο αέρας δεν μπορούσε να εισέλθει.
Με προσπέλαση ανοιχτής ρινοπλαστικής διαπιστώσαμε το κύριο πρόβλημα, δηλαδή την παράδοξη εκ κατασκευής κλίση των πλάγιων χόνδρων της μύτης. Ήταν κοίλοι, αντί για κυρτοί που όφειλαν να είναι. Στο χειρουργείο διαπιστώσαμε, επίσης, τις ελλείψεις στήριξης χόνδρινου και οστέινου σκελετού που απέφεραν οι προηγούμενες.

Η επέμβαση

Στη διάρκεια του χειρουργείου υιοθετήσαμε μια πρωτοποριακή μέθοδο: γυρίσαμε τους πλάγιους χόνδρους της μύτης ανάποδα. Με αυτόν τον τρόπο – στην πραγματικότητα δημιουργήσαμε κάτι σαν ομπρέλα – μεγάλωσε το κενό ανάμεσα στους δύο πλαϊνούς χόνδρους, επιτρέποντας τη δίοδο του αέρα.
Δεν έφτανε όμως αυτό! Κρίναμε πως ήταν απαραίτητο να τοποθετήσουμε  ενισχυτικά μοσχεύματα κάτω από τους χόνδρους, για να είναι πιο σταθερό και μόνιμο το αποτέλεσμα στον χρόνο.

[quote text_size=”small”]

Σχεδιάσαμε έτσι ένα πρωτοποριακό μόσχευμα που ενισχύει ταυτόχρονα τις έσω και έξω ρινικές βαλβίδες και τον τοποθετήσαμε κατάλληλα. Τα μοσχεύματα ελήφθησαν από το χόνδρο του αυτιού, με τεχνική που δεν αφήνει κανένα σημάδι.

[/quote]
Με αυτόν τον τρόπο αποκαταστάθηκε η λειτουργία και η αεροδυναμική της μύτης και ο αέρας άρχισε να εισέρχεται χωρίς σύμπτωση των πλάγιων τοιχωμάτων κατά την εισπνοή και κατά την κατάκλιση.
Παρόλο που τον ασθενή δεν τον απασχολούσε το αισθητικό μέρος, καθώς η λύση του προβλήματος της αναπνοής αποτελούσε ζήτημα επιβίωσης, το αποτέλεσμα ήταν μια καλύτερη μύτη τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά.

Η δυσκολία στη ρινική αναπνοή δεν οφείλεται μόνο στο ρινικό διάφραγμα και τις ρινικές κόγχες. Πρέπει να εξετασθεί και να διορθωθεί από ειδικά εξειδικευμένο ρινοχειρουργό, το πλάγιο ρινικό τοίχωμα και η περιοχή των έσω και έξω ρινικών βαλβίδων. Τότε μόνο η επέμβαση έχει απόλυτη επιτυχία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου