ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μοίρασε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ποτέ δεν είναι αργά να βελτιώσουμε τη διατροφή μας, υποστηρίζουν ερευνητές. Επιστήμονες στη Βρετανία, που ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 11.000 γυναίκες διαπίστωσαν ότι «οι γυναίκες με υγιεινές διατροφικές συνήθειες κατά τη μέση ηλικία, είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μετά τα 70».

Επίσης, είναι πιο πιθανό να γεράσουν χωρίς σωματικά ή διανοητικά προβλήματα.

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ότι βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και δρα κατά του καρκίνου, λόγω του ότι είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και καλά λιπαρά και φτωχή σε κόκκινο κρέας και κορεσμένο λίπος.

Η δρ. Samieri και η επιστημονική της ομάδα από το Brigham and Women’s Hospital και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, χρησιμοποίησαν στοιχεία από μια μεγάλη μελέτη που ξεκίνησε το 1976 και μελέτησε 10.670 αμερικανίδες κοντά στα 60 τους, χωρίς χρόνιες ασθένειες, τη δεκαετία του ’80.

Οι γυναίκες βαθμολογούνταν από το 0 (λιγότερο υγιής) έως το 110 (περισσότερο υγιής), ανάλογα με το κατά πόσον η διατροφή που ακολουθούσαν ήταν υγιεινή και από το 0 έως το 9 ανάλογα με το πόσο κοντά στα μεσογειακά πρότυπα ήταν η διατροφή τους.

Η νέα έρευνα με επικεφαλής την δρ. Samieri παρακολούθησε τις γυναίκες το 2000 για να δει πόσο καλά είχαν γεράσει. Πράγματι, το 11% των γυναικών είχαν γεράσει χωρίς προβλήματα υγείας, ενώ είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία ή να καπνίζουν και σε μεγάλο ποσοστό είχαν γυμναστεί αρκετά στη μέση ηλικία τους.

Η δρ. Samieri πιστεύει ότι αντίστοιχα θα ήταν τα ποσοστά και στους άντρες σε μια ανάλογη έρευνα.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου