ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΙΣΧΥΟΥ

Μοίρασε το

 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΚΑΒΑ 

Χρησιμοποιούμε τον όρο οστεοαρθρίτιδα ισχίου[ΟΑ] για την νόσο που χαρακτηρίζεται από την εκφυλιστική πορεία καταστροφής της άρθρωσης ΟΑ ισχίου και είναι από τις μορφές που προκαλούν την μεγαλύτερη αναπηρία επειδή ακριβώς είναι άρθρωση που δέχεται μεγάλα φορτία και έχει υψηλή απόδοση.

Η άρθρωση αποτελείται από δυο μέρη την κεφαλή του μηριαίου που καλύπτεται από αρθρικό χόνδρο και την κοτύλη. Το ισχίο είναι μια άρθρωση με μεγάλη κινητικότητα η οποία δέχεται μεγάλες πιέσεις και μηχανικές δυνάμεις που ποικίλουν ανάλογα την στάση και την προσπάθεια του ασθενούς. Κατά την διάρκεια του βαδίσματος δημιουργούνται μηχανικές δυνάμεις που αυξάνουν την πίεση στην άρθρωση και την τριβή μεταξύ των αρθρικών επιφανειών.

Τα συμπτώματα της ΟΑ ισχίου είναι πόνος στη βουβωνική χώρα που αυξάνεται προοδευτικά και επιδεινώνεται με την φόρτιση ενώ υποχωρεί με την ανάπαυση. Πολλές φορές έχουμε αντανακλαστικό πόνο στο γόνατο και πόνο στη μέση λόγω αλλαγών στην στατική της σπονδυλικής στήλης. Περιορισμένες είναι οι στροφές στην άρθρωση[ο ασθενής δεν μπορεί να κάτσει σταυροπόδι] και η απαγωγή.
Όλα αυτά οδηγούν σε μυϊκή ατροφία και αδυναμία εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων[δεν μπορεί να βάλει τις κάλτσες του η να κόψει τα νύχια του στην προσβεβλημένη πλευρά].
H διάγνωση γίνεται με ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία και τα τελευταία χρόνια, αυτές οι εξετάσεις συνδυάζονται με ψηφιακή στατική πελματογραφία. Η εξέταση αυτή μας δείχνει πως ο ασθενής φορτίζει την λεκάνη και την σπονδυλική στήλη του, δηλαδή τον άξονα του σώματος.

Η κακή φόρτιση μεταφέρει ανισομερώς τα φορτία από τα πόδια στις υπερκείμενες αρθρώσεις και τις φθείρει. Η κινηματική αλυσίδα αρχίζει να διασπάται και να δημιουργεί πιέσεις στον αρθρικό χόνδρο, τους τένοντες και τον θύλακα.
Τελικά υπάρχει θεραπεία; Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί η πάθηση και ο ασθενής λάβει γνώση πως θα προστατεύει την άρθρωση θα μπορέσει να διατηρήσει την κινητικότητα σε καλά επίπεδα. Σε γενικές γραμμές αυτό που πρέπει να διορθωθεί άμεσα είναι τα φορτία στην άρθρωση και αυτό το επιτυγχάνουμε με την χρήση των ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ που είναι ειδικά ορθωτικά που κατασκευάζονται κατά παραγγελία μετά από πελματογραφία στην Αμερική. H χειροθεραπευτική βοηθά στην κινητοποίηση των αρθρικών επιφανειών και την βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης. Τέλος η ενδυνάμωση της περιοχής με ειδικό πρόγραμμα σταθεροποίησης επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει πιο γρήγορα στις καθημερινές δραστηριότητες. H ΟΑ ισχίου είναι μια πάθηση που αφόρα τα τελευταία χρόνια όλο και πιο νέους σε ηλικία ανθρώπους και πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη της μέσω της ψηφιακής στατικής πελματογραφίας.   

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου