ΟΙ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΙ ΠΟΝΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ

Μοίρασε το

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΚΑΒΑ 

Στις ΗΠΑ τα έξοδα για την αντιμετώπιση πόνων στη μέση είναι τριπλάσια από τα έξοδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου όλων των μορφών. Ο πόνος της μέσης είναι ο δεύτερος που οδηγεί σε υψηλή επισκεψιμότητα στους γιατρούς, μετά τη γρίπη.
Ερευνες δείχνουν ότι 8 στους 10 ανθρώπους θα πονέσουν από πρόβλημα στη μέση τους τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Στην Αμερική είναι η δεύτερη αιτία που εισάγεται κανείς στο χειρουργείο, γι’ αυτό και το ονομάζουν ως «το πρόβλημα των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

 

Αντίθετα με τις ΗΠΑ όπου μόνο το 1% των ασθενών που έχουν πρόβλημα στη μέση καταλήγουν στο χειρουργείο, στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 16%. Αγνωστο παραμένει πόσο επιβαρύνονται από τις ίδιες αιτίες το σύστημα υγείας και οι ασθενείς στην Ελλάδα.
Τώρα μπορούν πλέον να γλιτώσουν το χειρουργείο οι περισσότεροι απ’ όσους υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα, πόνους μέσης, αρθρώσεων, αλλά και ν’ απαλλαχτούν από θεραπείες με φάρμακα, καθώς αυτά αντιμετωπίζονται πλέον με μια νέα τεχνολογία.
Είναι ένα πρωτοποριακό θεραπευτικό σύστημα που κατασκευάστηκε στα εργαστήρια της NASA και χρησιμοποιείται ήδη στην Αθήνα, που είναι και το μοναδικό, αυτήν τη στιγμή, στην Ευρώπη.
Πρόκειται για την τεχνολογία fysiotek που αποτελείται από μηχανήματα αξιολόγησης αλλά και ειδικό εξοπλισμό θεραπείας μυοσκελετικών προβλημάτων. Καθώς εξετάζεται ο ασθενής, το σύστημα προβάλλει αρχικά τα αποτελέσματα της ανάλυσης και θεραπείας σε μια οθόνη. Εφαρμόζονται στη συνέχεια τεχνικές θεραπείας από άλλο κομμάτι της νέας τεχνολογίας, καθώς στην οθόνη, την ώρα που εφαρμόζεται η θεραπεία, φαίνεται σταδιακά και το αποτέλεσμα. Ο πόνος εξαλείφεται, καθώς προκαλείται αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στο συγκεκριμένο σημείο και μείωση του οιδήματος, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται και η κινητικότητα των αρθρώσεων.

Στο θεραπευτικό κομμάτι υπάρχουν, ανάλογα και με την πάθηση, διαφορετικές επιλογές για τον ασθενή που μπορεί να κάνει θεραπεία στο ειδικό μηχάνημα αποσυμπίεσης μεσοσπονδυλίων δίσκων. Θεραπεύονται επίσης προβλήματα κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου και αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης. Ακόμη ο ασθενής περνάει από το ειδικό μηχάνημα «ευθυγράμμισης» της σπονδυλικής στήλης.
Το σύστημα έχει το μοναδικό πλεονέκτημα να αξιολογεί και να αναλύει κάθε σπονδυλικό επίπεδο ή άρθρωση ξεχωριστά, που μπορεί να τυπωθεί και να αποθηκευτεί στον υπολογιστή. Συγχρόνως δίνει το πρόγραμμα θεραπείας προσαρμοσμένο στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενή.

Δεν μπορεί μόνο να χρησιμοποιηθεί σε καρκινοπαθείς με όγκο στη σπονδυλική στήλη, άτομα με προχωρημένη οστεοπόρωση μεγαλύτερη του 45%, ασθενείς με κατάγματα, αιμορραγίες, όπως και σε ορισμένες περιπτώσεις σε εγκύους.
Ενα άλλο σημαντικό κομμάτι αυτής της τεχνολογίας έχει εφαρμογές στο μυϊκό σύστημα. Εξετάζει θερμικά και αξιολογεί τους μυς, εντοπίζει με ακρίβεια το πρόβλημα, το οποίο απεικονίζει, και στη συνέχεια με ειδικά ηλεκτρόδια και ελεγχόμενες μηχανικές κινήσεις θεραπεύει τα σημεία πόνου.

Οι ασθενείς με μυοσκελετικά προβλήματα αντιδρούν αμέσως στη θεραπεία με τη νέα τεχνολογία. Η έρευνα έδειξε ότι η βελτίωση σε επιλεγμένες ομάδες ασθενών είναι πάνω από 50%, ήδη μετά τις 5 πρώτες θεραπείες.
4 βήματα για τον εντοπισμό και την επίλυση του προβλήματος
1Ο νέος ασθενής στο πρώτο ραντεβού δίνει λεπτομερές ιστορικό και αξιολογούνται τα αποτελέσματα από ήδη υπάρχουσες εξετάσεις, ακτινογραφίες, μαγνητικές κ.λπ.
2 Στη συνέχεια γίνεται η αξιολόγηση με τα σύγχρονα μηχανήματα, όπως ψηφιακή θερμογραφία που ανιχνεύει μέσω μιας πατέντας πόνου τη διαφορά θερμοκρασίας στο σώμα.
3 Εφαρμόζεται ψηφιακή αλγομετρία που μετράει τον πόνο. Με το επιφανειακό ηλεκτρομυογράφημα μετράμε την αγωγιμότητα των νεύρων και τη συνεργασία τους με τους μυς.
4 Αν εντοπιστεί ότι για την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης ευθύνεται και η ανισοκατανομή βάρους στα πέλματα, έχουμε τη δυνατότητα με την ψηφιακή στατική πελματογραφία να μετρήσουμε ακριβώς το πώς ο ασθενής κατανέμει τα φορτία στο σώμα του. Η λύση είναι απλή και αντιμετωπίζεται με ειδικά πέλματα που λέγονται «σταθεροποιητές σπονδυλικής στήλης».
Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η μέθοδος
Σύμφωνα με τους ειδικούς μελετητές του συστήματος, μπορεί να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα στις εξής παθήσεις:
**Οσφυαλγία, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.
**Αυχενικό σύνδρομο, αυχενικός πονοκέφαλος, ίλιγγος ή ζαλάδα, αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο.
**Πόνοι πλάτης, ωμαλγία.
**Γοναλγία, πόνοι στο ισχίο.
**Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
**Μετεγχειρητικά προβλήματα σπονδυλικής στήλης και άκρων.
**Αθλητικές κακώσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου