ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΥΓΙΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

Μοίρασε το

Σύμφωνα με έκθεση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, 1 στα 5 παιδιά σε Ελλαδα και Κύπρο είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Τα επόμενα 20 χρόνια οι δαπάνες των δύο χωρών στον τομέα υγείας αναμένεται να εκτοξευθουν στα ύψη σχετικά με τη φροντίδα ατόμων που ταλαιπωρούνται από ασθένειες άρρηκτα συνδεδεμένες με την παχυσαρκία, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2.

Σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, 25% των παιδιών στην Ευρώπη είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Την πρωτιά στην παχυσαρκία κατέχουν η Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα, Σικελία, Κρήτη και Γιβραλτάρ, ξεπερνώντας κατά 30% το αντίστοιχο ποσοστό για τα παιδιά ηλικίας 7-11.

Περαιτέρω, περίπου το 20% των παιδιών σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Κύπρο, Σουηδία και Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε Ουγγαρία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία και Βουλγαρία εντοπίζεται στο 10%-20%.

«Ελλειπή είναι τα στοιχεία σχετικά με την εξάπλωση της παιδικής παχυσαρκίας έως και τις αρχές της δεκαετίας του ’80, όπως σχετικά και με την ταχεία εξάπλωση του φαινομένου κατά τη δεκαετία του ’90 μέχρι και τις αρχές της παρούσης δεκαετίας», δήλωσε ο συντάκτης της έκθεσης Mike Hancock. «Αν τα κράτη μέλη δεν λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου της παχυσαρκίας, τα επόμενα 15 με 20 χρόνια θα κληθούν να αντιμετωπίσουν δραματική αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία καθώς και για την κάλυψη του κόστους ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφοροι τύποι καρκίνου. Μόνο στη Γαλλία για παράδειγμα, το ποσό αυτό μπορεί να αποτελέσει το 7% των δημοσίων δαπανών μέχρι και το 2020.

Η έκθεση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί τα κράτη μέλη σε άμεση βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων που πωλούνται στα σχολικά κυλικεία, στην προώθηση του μητρικού θηλασμού και στην ενθάρρυνση χρήσης του ποδηλάτου σε ασφαλέστερες πόλεις. Τέλος, προτρέπει τις εθνικές αρχές να εξετάσουν την εισαγωγή φόρων για τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε συνθετικά λιπαρά οξέα.

http://www.humanrightseurope.org/2011/03/healththreattoeuropeanschoolchildren/

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου