ΛΕΠΤΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΜΙΑΣ ΟΜΟΡΦΗΣ ΜΥΤΗΣ

Μοίρασε το

Ρινοπλαστική είναι η επέμβαση που γίνεται για τη βελτίωση του σχήματος της μύτης. Με τον όρο «σύγχρονη ρινοπλαστική» ορίζουμε τις εξελίξεις στον τομέα, που βασίζονται στη δόμηση ή την ανάπλαση μιας όμορφης και κυρίως ισχυρής μύτης και οι οποίες έχουν μόνιμα αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αναλάβει ένας εξειδικευμένος ρινοχειρουγός.
Οι εξελίξεις αυτές βασίζονται σε τρεις σημαντικές συνιστώσες:

Διάπλαση της ομορφιάς (aesthetics)

Βελτιώνεται το σχήμα της μύτης με τη χρήση πολλών και διαφορετικών τεχνικών συρραφής και ειδικών μοσχευμάτων χόνδρου από τον ίδιο ασθενή, ενώ αποφεύγονται οι παλιές μειωτικής ρινοπλαστικής, που δημιουργούσαν χειρουργικά στίγματα (σκιάσεις, βαθουλώματα και ανασηκωμένα ρουθούνια).
Οι παραλλαγές των τεχνικών συρραφής είναι πολλές και ο χειρούργος οφείλει να έχει μεγάλη εμπειρία ώστε να μπορεί να τις αποδώσει κατάλληλα.

[quote text_size=”small”]

Επανάσταση στη σύγχρονη ρινοπλαστική αποτελεί ο χειρισμός του ακρορρινίου. Πλέον, περιστατικά με γαμψές , πτωτικές και πλατιές κορυφές μπορούν να αντιμετωπιστούν με πολλούς και εξαιρετικά επιτυχείς τρόπους.

[/quote]
Τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα είναι εμφανή από το πρώτο κιόλας δεκαήμερο. Πόνος και ιδιαίτερα οιδήματα δεν υπάρχουν, αφού οι τεχνικές αφορούν κυρίως λεπτές ραφές πάνω στους χόνδρους και όχι βίαια κατάγματα. Κάθε μύτη αποκτά φυσικές και αρμονικές αναλογίες σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο, χωρίς να φαίνεται χειρουργημένη

Εξασφάλιση της λειτουργίας (functional)

Απαραίτητη προϋπόθεση στη σύγχρονη ρινοπλαστική είναι να γνωρίζει ο χειρούργος και να χειρίζεται κατάλληλα όλα τα λειτουργικά τμήματα της επέμβασης.
Έτσι, λοιπόν, το σημαντικότερο και κύριο εμπόδιο στην αναπνοή, το ρινικό διάφραγμα, πρέπει να ευθειαστεί με τον καλύτερο και πλέον σύγχρονο τρόπο. Πώς; Με τη στήριξη του πρόσθιου τμήματος , την ανακατασκευή των λοξών τμημάτων, την τοποθέτηση εσωτερικών ραφών και κατά περίπτωση του απορροφήσιμου νάρθηκα ( φύλλο PDS).
Επιπλέον -αν και σημαντικό συνήθως παραμελείται- ελέγχονται και αντιμετωπίζονται τα πλάγια ρινικά τοιχώματα (ρινικές βαλβίδες).
[quote text_size=”small”]

Οι νέες τεχνικές λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι κατά βάση ενισχυτικές προς τα πλάγια τοιχώματα, καθώς οι χόνδροι καλύπτουν ο ένας τον άλλο, τσακίζονται και συρράπτονται, αλλά δεν αφαιρούνται.

[/quote]

Επίσης, χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση ενισχυτικά μοσχεύματα πλάγιων χόνδρων.
Ο εξειδικευμένος, λοιπόν, ρινοχειρουργός σμιλεύει τη μύτη όσο απαιτείται, διαφυλάσσοντας τη στήριξη και τη λειτουργία της.

Επανορθωτική χειρουργική (reconstructive)

Το σημαντικότερο και πλέον δύσκολο κομμάτι της σύγχρονης ρινοχειρουργικής είναι η επανορθωτική.
Σε αυτήν φαίνονται ξεκάθαρα οι γνώσεις και η εμπειρία του χειρουργού, καθώς καλείται να βρει λύσεις σε μία πληθώρα αισθητικών και λειτουργικών προβλημάτων, τα οποία έχουν προκύψει από επανειλημμένα και άστοχα χειρουργεία, από τραύματα στη μύτη καθώς και από όγκους.
Αρχικά, δημιουργείται ένα νέο ρινικό διάφραγμα από μοσχεύματα χόνδρου του ίδιου του ασθενούς (ωτικός ή πλευρικός χόνδρος) για τη στήριξη της μύτης.
Στη συνέχεια, αναπλάθονται όσα σημεία της μύτης έχουν παραμορφωθεί (ράχη, πλάγιοι χόνδροι), ώστε να επανέλθει πλήρως τόσo το σχήμα όσο και η αναπνοή.
Οι τεχνικές επανορθωτικής ρινοπλαστικής είναι περίπλοκες και χρονοβόρες, αφού αφορούν σε πολύ λεπτούς χειρισμούς, ωστόσο δεν είναι επίπονες για τον ασθενή. Η μετεγχειρητική φροντίδα και η αποθεραπεία είναι απλή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου