Η ΑΟΡΑΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ!

Μοίρασε το

Κατά την τελευταία δεκαετία, έχουμε μάθει πώς το μυαλό μας, εκτός από σκέψεις, κάνει και συναισθηματικές ‘μεταδόσεις’. Τα συναισθήματα μας μεταδίδονται στους άλλους μέσω ενός ‘ασύρματου’ δικτύου καθρεπτικών νευρώνων, μικροσκοπικών τμημάτων του εγκεφάλου που μας επιτρέπουν να συμπάσχουμε με τους άλλους και να κατανούμε τι αισθάνονται. Όταν βλέπεις κάποιον να χασμουριέται, οι καθρεπτικοί νευρώνες ενεργοποιούνταιι, σε κάνουν να χασμουριέσαι κι εσύ με τη σειρά του.

Ο εγκέφαλός έτσι παίρνει το μήνυμα ‘κούραση’ ακόμα και για κάποιον που κάθεται στην άλλη άκρη του δωματίου χωρίς καν να του έχετε μιλήσει. Αλλά δεν είναι μόνο τα χαμόγελα και χασμουρητά που εξαπλώνονται. Μπορεί να λάβουμε το μήνυμα ‘αρνητικότητα’, ‘άγχος’ και ‘αβεβαιότητα’, και να μας ταλαιπωρήσουν όπως το παθητικό κάπνισμα.

[quote text_size=”small”]

Αν κάποιος στο οπτικό πεδίο σας είναι ανήσυχος – και πολύ εκφραστικός ταυτόχρονα – είτε λεκτικά είτε μη λεκτικά – υπάρχει μια υψηλή πιθανότητα, να βιώσετε κι εσείς αυτά τα συναισθήματα, καθώς επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση του εγκεφάλου σας.

[/quote]

Παρακολουθώντας κάποιον ο οποίος είναι αγχωμένος – ειδικά ένα μέλος της οικογένειας σας ή συνάδελφο ή φίλο σας που σας επηρεάζει- μπορεί να έχει άμεση επίπτωση στο δικό μας νευρικό σύστημα. Μια ομάδα ερευνητών1 διαπίστωσε ότι το 26% των ατόμων της μελέτης τους παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης απλά παρατηρώντας κάποιον ο οποίος ήταν αγχωμένος. Το άγχος είναι πολύ πιο μεταδοτικό από ένα ρομαντικό σύντροφο (40%) από ό, τι από έναν ξένο, αλλά όταν οι παρατηρητές παρακολούθησαν ένα αγχωτικό γεγονός σε βίντεο με ξένους προς αυτούς ανθρώπους, το 24% έδειξε μια αυξημένη αντίδραση στο άγχος. (Προσέχετε, λοιπόν, τι βλέπετε στην τηλεόαση πριν πάτε για ύπνο!).

Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να δούμε ή να ακούσουμε κάποιον για να πάρουμε το άγχος του. Μπορούμε ακόμα και να το μυρίσουμε.

[quote text_size=”small”]

Νέα έρευνα δείχνει ότι το άγχος προκαλεί τους ανθρώπους να ‘ιδρώνουν’ ειδικές ορμόνες του άγχους, οι οποίες ‘προσλαμβάνονται’ από τις όσφρησή των άλλων. Ο εγκέφαλός σας μπορεί να ανιχνεύσει ακόμη και αν οι ουσίες αυτές, οι “φερομόνες συναγερμού”, αφέθηκαν ελεύθερες λόγω χαμηλής ή υψηλής αρτηριακής πίεσης2.

[/quote]

Φτιάξτε φυσική ανοσία: Μία από τις καλύτερες ασπίδες στην συλλογή του άγχους των άλλων είναι η σταθερή και ισχυρή αυτοεκτίμηση. Όσο υψηλότερη είναι η αυτοεκτίμησή σας, τόσο πιο πιθανό να νιώσετε ότι έχετε τα αποθέματα να αντιμετωπίσετε την όποια κατάσταση. Αν βρίσκετε τον εαυτό σας να επηρεάζετε από τις διαθέσεις των άλλων θυμηθείτε τα πράγματα που κάνετε καλά αλλά και τους τρόπους που στο παρελθόν έχετε δείξει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε τα δύσκολα. Η άσκηση, και η νοητική και η σωματική, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης, γιατί το μυαλό σας θα καταγράψει μια νίκη κάθε φορά που ασκείστε, μέσω ενδορφινών.
Το άγχος δεν είναι κακό. Ακόμη και σε υψηλά επίπεδα, το άγχος μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα, βαθαίνει τις σχέσεις των ανθρώπων, προκαλεί αυξημένη ευαισθητοποίηση, νέες προοπτικές, μια αίσθηση κυριαρχίας, μια μεγαλύτερη εκτίμηση για τη ζωή, ένα αίσθημα νοήματος, και ενίσχυση στις προτεραιότητες μας.

1. http://www.psyneuen-journal.com/article/S0306-4530(14)00124-3/abstract

2. http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0077144

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου