ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

Μοίρασε το

Την άνοιξη και το καλοκαίρι γύρη, σκόνη, τρίχωμα ζώων προκαλούν ένα αρκετά συχνό αλλά και ενοχλητικό φαινόμενο: την αλλεργική ρινίτιδα. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η συχνότερη μορφή ρινίτιδας -φλεγμονής του ρινικού βλεννογόνου- που δημιουργεί μπούκωμα, ρινική απόφραξη, βλέννες λεπτές ή παχύρρευστες, κνησμό στη μύτη, φταρνίσματα.

Αν και τις περισσότερες φορές η αιτία εντοπίζεται στην εισπνοή γύρης, σκόνης κ.λπ. ή χημικών ουσιών στο εργασιακό συνήθως περιβάλλον, υπάρχουν περιπτώσεις που εκδηλώνεται αλλεργική ρινίτιδα αμέσως μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.

Αντιμετώπιση

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αλλεργική ρινίτιδα;
Για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας και τις επιπλοκές τους, θα πρέπει να αποφεύγουμε ό,τι μας ενοχλεί.
• Οι τροφές που έχουμε διαπιστώσει ότι μας πειράζουν, θα πρέπει να απομακρυνθούν από το τραπέζι μας.
• Τα κλιματιστικά θα πρέπει να καθαρίζονται σωστά, ώστε να αποφεύγουμε να εισπνέουμε σπόρους μυκήτων.
• Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε την εισπνοή χημικών σε ένα περιβάλλον, είναι απαραίτητο για την προστασία μας, για όσο βρισκόμαστε σε αυτό, να φοράμε μάσκα.
• Όταν δεν μπορούμε να αποφύγουμε το αλλεργιογόνο, όπως η γύρη από διάφορα φυτά και ζιζάνια που βρίσκεται στον αέρα, καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε τα ειδικά κορτιζονούχα spray που ηρεμούν και προφυλάσσουν τον ρινικό βλεννογόνο.

Σε σοβαρότερα περιστατικά θα πρέπει να ακολουθήσουμε ειδική αγωγή με αντισταμινικά χάπια.
Τα συγκεκριμένα χάπια δεν προκαλούν εξάρτηση, δεν περνούν στο αίμα και είναι κατάλληλα για μακροχρόνια χρήση και άρα δεν υπάρχει λόγος να μας τρομάζουν και να τα αποφεύγουμε, υποφέροντας από τα έντονα συμπτώματα και τις επιπλοκές τους.

Επιπλοκές

Το έντονο οίδημα του ρινικού βλεννογόνου όταν παρατείνεται δημιουργεί επιπλοκές: Οι βλέννες συσσωρεύονται, τα στόμια των παραρρινίων κλείνουν και έτσι δημιουργούνται ιγμορίτιδες οξείες ή χρόνιες.
Την ίδια ώρα, ενδέχεται να αρχίσουν να δημιουργούνται ρινικοί πολύποδες, μια πολύ δυσάρεστη και χρόνια κατάσταση.

Προβλήματα αναπνοής και κογχοπλαστική

Εκτός από την αλλεργική ρινίτιδα, τα προβλήματα που επιδεινώνουν περισσότερο την κατάσταση είναι το στραβό ρινικό διάφραγμα και οι διογκωμένες ρινικές κόγχες. Στα σημεία που υπάρχουν προεξοχές του διαφράγματος παγιδεύονται οι βλέννες και ξεκινά η φλεγμονή και το οίδημα του βλεννογόνου.
Οι ρινικές κόγχες διογκώνονται περισσότερο με την αλλεργία και φράζουν τελείως την αναπνοή.
Πώς μπορεί να αποκατασταθεί η ελεύθερη αναπνοή;
Με την κογχοπλαστική, μια αποτελεσματική επέμβαση με την οποία φέρουμε σε ευθεία το ρινικό διάφραγμα και μειώνουμε τις ρινικές κόγχες.
Το κέρδος από αυτήν είναι εντυπωσιακό: η αλλεργία μπορεί να έρθει και πιθανά να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε την καταρροή, τη δακρύρροια ή τον πταρμό, η μύτη όμως δεν θα «κλείσει» ποτέ!

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου