ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ

Μοίρασε το

Οι μεσήλικες που καπνίζουν 40 τσιγάρα την ημέρα, σχεδόν διπλασιάζουν τις πιθανότητες που έχουν να εκδηλώσουν αργότερα στη ζωή τους νόσο του Άλτσχαϊμερ, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, αυξάνουν σημαντικά και τον κίνδυνο αγγειακής άνοιας – μιας άλλης μορφής άνοιας, που σχετίζεται με προβλήματα στα αγγεία τα οποία τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.

Η μελέτη, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από περισσότερους από 21.000 εθελοντές, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine». Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται συσχέτιση του καπνίσματος με το Άλτσχαϊμερ. Εντούτοις, η νέα μελέτη είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί ποτέ για να διερευνηθεί πως επηρεάζει το κάπνισμα κατά την μέση ηλικία τον κίνδυνο άνοιας μερικές δεκαετίες αργότερα.

Η μελέτη έδειξε ξεκάθαρα πως όσο περισσότερο καπνίζει κανείς, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος άνοιας. Ωστόσο, η αύξηση του κινδύνου παρατηρήθηκε από το μισό πακέτο τσιγάρα την ημέρα και πάνω – και έφτανε στα μέγιστα όριά της από τα 2 πακέτα και πάνω. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι εθελοντές που κάπνιζαν 40 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα, αύξαναν κατά 1,57 φορές τον κίνδυνο Άλτσχαϊμερ και 1,72 φορές τον κίνδυνο αγγειακής άνοιας, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Τα καλά νέα είναι πως όσοι καπνιστές διέκοψαν οριστικά το κάπνισμα στην μέση ηλικία, διέτρεχαν έπειτα από 20 χρόνια τον ίδιο κίνδυνο άνοιας με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Η νόσος του Άλτσχαϊμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας (αποτελεί περισσότερο από το 60% των κρουσμάτων της). «Τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν ότι ο εγκέφαλος δεν έχει ανοσία στις μακροχρόνιες επιδράσεις του μανιώδους καπνίσματος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρέιτσελ Γουίτμερ, από το Τμήμα Ερεύνης του ιατρικούς οργανισμού Kaiser Permanente, στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια.

«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το κάπνισμα υπονομεύει το αγγειακό σύστημα, επηρεάζοντας την αρτηριακή πίεση και αυξάνοντας τους παράγοντες πήξεως του αίματος – και είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο ότι η υγεία των αγγείων παίζει ρόλο στον κίνδυνο αναπτύξεως νόσου του Άλτσχαϊμερ».

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου