ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ …ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Μοίρασε το

 Μαθήματα Γευσιγνωσίας ελαιολάδου για αρχάριους,οδηγιες για την παρασκευη – μπροστα  στα ματια τους –  μιας  τεραστιας ελληνικης ”χωριατικης” σαλατας 500 κιλων απο τα χερια 100 σεφ, αλλα και καλλιτεχνικα σκαλισματα λαχανικων ειναι μερικα απο τα …γευστικα γεγονοτα που μπορουν  να απολαυσουν οι επισκεπτες της Α’ Γιορτής του Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού  που θα γινει το διημερο  Δευτέρα 30 και Τρίτη 31 Μαΐου 2011, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος.

 

Δεκάδες επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, κλαδικοί φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων και ποτών, συμμετέχουν στην πρώτη Γιορτή που γινεται  με τον τίτλο “Ελληνικές Γευστικές Διαδρομές”, οπου οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό και στα ΜΜΕ τα ελληνικης παραγωγης προϊόντα τους.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η «ΕΣΤΙΑ» – Συνεργασία για την Προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας, αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, στην οποία συμμετέχουν φορείς του κλάδου τροφίμων και ποτών και το ”Κίνημα Πολιτών – Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε”, εκπροσωποι των οποιων παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης.  Η εκδηλωση γινεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).

Ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ και αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ.Γιώργος Καββαθάς, αφού ευχαρίστησε τους φορείς που υποστηρίζουν την εκδήλωση και ιδιαίτερα το Δήμο Αθηναίων για την παραχώρηση της Πλατείας Συντάγματος και την Συνεταιριστική Ασφαλιστική για τη χορηγία της, καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας, δήλωσε ότι «με την εκδήλωση αυτή, που πιστεύουμε ότι αποτελεί την απαρχή μιας δημιουργικής συνέχειας, τονίζουμε την ανάγκη, όχι μόνο να επιστρέψουμε στις «ρίζες» μας, αλλά καλούμε και το σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας να στηρίξει την Ελληνική Παραγωγή, την Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή, την Ελληνική Παραδοσιακή Κουζίνα και όλα αυτά με την πεποίθηση, ότι συναποτελούν ένα ακόμη «εργαλείο» στην μάχη για ανάπτυξη. Ευελπιστούμε, πρόσθεσε,  να επιτύχουμε έναν ακόμα πιο σημαντικό στόχο, να «περάσει» το μήνυμα αυτό στην νεολαία μας και αυτή να αποτελέσει το όχημα για την «διασπορά» του σε κάθε επίπεδο και κάθε χώρο».

Ο Πρόεδρος του ”Κινήματος Πολιτών-Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε” κ.Δημήτρης Μπέης αναφερόμενος στη δημιουργία του Κινήματος Πολιτών ανέφερε ότι «εκατό γνωστοί πολίτες, που εκφράζουν όλο το εύρος της κοινωνίας μας, πήραμε την πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε το «ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε» για να μετάσχουμε ενεργά στον αγώνα για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να σταματήσει το κλείσιμο καταστημάτων, να στηριχθούν οι Αγρότες μας, οι Παραγωγοί, ο εσωτερικός Τουρισμός.  Σκοπός μας, το σύνθημα «ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά», να το ενστερνισθούν όλοι οι Έλληνες και να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό αποτελεί εθνικό μας καθήκον.

Ο κ. Νίκος Σκουλάς, τ. υπουργος, μελος του ΔΣ του Κινηματος Πολιτων, αναφερόμενος στο αρνητικό ισοζύγιο της Ελλάδας στον τομέα των τροφίμων, δήλωσε ότι επιβάλλεται να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Το ξενόφερτο δεν είναι απαραίτητα καλό, είπε, και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν οι νέοι. Δεν πρέπει να περιμένουμε από τους άλλους να πάρουν πρωτοβουλία, τόνισε, πρέπει να το κάνουμε εμείς.»

Η κα Ιωάννα Καρανδινάκη, μέλος Δ.Σ. του Κινήματος Πολιτών και Πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, κάλεσε και αυτή από την πλευρά της όλους τους καταναλωτές να στραφούν στα ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες. Να προτιμήσουν τον Έλληνα βιοτέχνη, τον Έλληνα έμπορο. Να επιλέξουν ελληνικά προϊόντα και ελληνικούς προορισμούς ώστε να ενισχύσουν τον ελληνικό τουριστικό κλάδο που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας. Με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε, θα αυξηθεί η ζήτηση των εγχώριων προϊόντων και θα δώσουμε τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, να επενδύσουν στην παραγωγή, να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίες και να δημιουργήσουν και νέες ώστε να καταπολεμήσουμε την ανεργία που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους, θα αυξήσουν την αγοραστική τους δύναμη, ενισχύοντας παράλληλα τις ελληνικές επιχειρήσεις. Συνεπώς, η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι ταυτόσημη με την αύξηση της απασχόλησης. ».

«Είναι ανάγκη να υιοθετηθεί ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο στη χώρα μαςβασισμένο στην πληθώρα των ιδιαίτερων αγροτικών μας προϊόντων, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, τους ειδικούς της γαστρονομίας, αλλά και την σύγχρονη ελληνική βιομηχανία τροφίμων, με απώτερο στόχο την βελτίωση του επιπέδου διατροφής και υγείας του πληθυσμού », επεσήμανε απο την πλευρα της ”Εστιας”ο κ. Γιώργος Οικονόμου, και συμπληρωσε: «Οι Ελληνικές Γευστικές Διαδρομές είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τα προϊόντα μας στο ευρύ κοινό. Υπάρχουν ακόμα θέσεις και εάν υπάρχουν επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να το δηλώσουν στο τηλέφωνο 2103238315».

 

Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων:

•                     η παρασκευή μιας τεράστιας ελληνικής σαλάτας από περιπου 100  σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων (Chef’s Club of Greece), η οποία στη συνέχεια θα διανεμηθεί στους επισκέπτες της έκθεσης, αλλά και σε Ιδρύματα

•                     Μαθήματα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου για αρχάριους

Τα μυστικά των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και τον γευσιγνώστη – χημικό Βασίλη Καμβύση.

•                     Δημιουργία μιας Υδρογείου με καλλιτεχνικά σκαλισμένα λουλούδια από λαχανικά και φρούτα, δημιουργίες των νέων σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την τεχνική των εκπαιδευόμενων σεφ.

•                     η παρουσίαση, από τη γαστρονόμο και συγγραφέα κα Μαρία Λόη, γευστικών συνταγών με τη χρήση παραδοσιακών προϊόντων της ελληνικής γης

•                     παρουσίαση προτάσεων για υγιεινό πρωινό με βάση ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα από διαφορετικές περιοχές της χώρας από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ΚΑΛΗΜΕΡΑ BREAKFAST.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για όλους.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου