ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Μοίρασε το

Ένα μεγάλο κομμάτι της μυοσκελετικής παθολογίας αφορά το μεσοσπονδύλιο δίσκο της αυχενικής μοίρας. Το ανατομικό κομμάτι αυτό αποτελείται από 7 σπονδύλους αλλά λιγότερους δίσκους και η παθολογία στους δίσκους εμφανίζεται πιο συχνά στην κάτω αυχενική μοίρα και στην αυχενοθωρακική ένωση.
Πολλές φορές ακούμε τον όρο αυχενικό σύνδρομο, αλλά δεν ξέρουμε ότι σε αυτή τη γενίκευση εντάσσονται πολλές παθολογίες.

Οι ασθενείς με αυχενικό πόνο μπορεί ταυτόχρονα να έχουν αιμωδίες στα χέρια (ριζίτιδα), να αναφέρουν μούδιασμα στα δάχτυλα (καρπιαίος σωλήνας), πολλές φορές πονοκεφάλους και ίλιγγο (εμπλοκή σπονδυλοβασικής αρτηρίας).

Αρα ένας σωστός κλινικός πρέπει να βρει την πηγή του πόνου χωρίς να υποβάλει τον ασθενή σε πολλές εξετάσεις. Πολλές φορές οι μαγνητικές εμφανίζουν κήλες μεσοσπονδύλιου δίσκου σε ασθενείς που δεν έχουν συμπτώματα κήλης και είναι ένα τυχαίο εύρημα, πολλές φορές και μια απλή ακτινογραφία βοηθά ή αν πάμε σε πιο καινούργια μέσα η θερμογραφία ή η μηχανική αξιολόγηση των σπονδυλικών αρθρώσεων μπορεί να δώσει μια πολύ καλή εικόνα της κατάστασης. Η λήψη σωστού ιστορικού (ατύχημα, πτώση, κακή εργονομία, κοπιαστική εργασία κ.λπ.) συμπληρώνει την εικόνα μας και μας στρέφει στην επιλογή της θεραπείας.

Τα μηχανικά προβλήματα όπως οι κήλες θέλουν μηχανική θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση της κήλης μπορούν να αποσυμπιεστούν ή απλά με τη μηχανική θεραπεία να προσφέρουμε στον αυχένα καλύτερη κινητικότητα, λιγότερο πόνο και δυσκαμψία και πιο σωστή στάση.

Αν έχουμε ένα παλιό ατύχημα ή πτώση, πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί γιατί μπορεί να υπάρχει αστάθεια σε κάποιο σύνδεσμο και η μηχανική μας θεραπεία να γίνει πολύ συντηρητικά.

Πολύ μεγάλο μέρος της θεραπείας αυτών των προβλημάτων έχει να κάνει με τη σωστή εργονομία και την ενδυνάμωση των μυών που υποστηρίζουν τον αυχένα. Αρα σωστή αποκατάσταση με την επίβλεψη ειδικού και σωστή στάση στο γραφείο.

Ενα μεγάλο θέμα για τον αυχένα είναι το σωστό μαξιλάρι ύπνου. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν πρωινό ξύπνημα με πόνο και δυσκαμψία που υποχωρεί κάπως με την κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η επιλογή καλού μαξιλαριού πρέπει να γίνεται ύστερα από συζήτηση με τον ειδικό και είναι θέμα στάσης ύπνου, παθολογίας, σωματότυπου κ.λπ.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου