ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΚΗΛΗΣ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

Μοίρασε το

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΚΑΒΑ 

 Η οσφυαλγία και η οσφυοϊσχιαλγία είναι ο δεύτερος λόγος μετά την κοινή γρίπη που επισκέπτεται κάποιος τον γιατρό του, λέει η στατιστική. Τα αίτια; Πολλά, αλλά σήμερα που αυτές οι παθήσεις παρουσιάζουν έξαρση και σε πιο μικρές ηλικίες συγκριτικά με το παρελθόν, πρωτίστως φταίει ο καθιστικός τρόπος ζωής.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος έχει υπολογιστεί ότι φταίει για το 26-40 % των συμπτωμάτων ενός ασθενή. Ο δίσκος, ενώ δεν έχει πλούσια αιμάτωση σαν ιστός (άρα επουλώνεται πολύ αργά), έχει πλούσια νεύρωση από δύο μεγάλα νεύρα, κάτι που κάνει τα συμπτώματα και τον πόνο αβάσταχτα για τον ασθενή. Κινηματικές αναλύσεις έχουν δείξει ότι η γήρανση στο δίσκο συντελείται μόλις στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του ανθρώπου.
Δισκοκήλη λέμε τη μετακίνηση μέσα στον δίσκο του δισκικού υλικού από μηχανικά αίτια συνήθως, που αλλάζει τη μορφή του δίσκου και δημιουργεί πιέσεις στα νεύρα ή στον νωτιαίο σάκο και κακή κινηματική στις σπονδυλικές αρθρώσεις. Στο δυτικό κόσμο το κόστος της αντιμετώπισης της οσφυαλγίας από μηχανικά αίτια μεγαλώνει με ρυθμό 65% από το 1997 έως το 2005 και η κατανάλωση φαρμάκων,εξετάσεων, χειρουργείων και ενέσιμων διαλυμάτων τρέχει με 423%, επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και δημιουργώντας ένα κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα.
Η σύγχρονη επιστήμη έχει να αντιτάξει σε αυτό το πρόβλημα πολύ καλές διαγνωστικές μεθόδους όπως η μαγνητική και η αξονική τομογραφία και η δισκογραφία (πολύ ακριβής μέθοδος όταν υπάρχουν πάνω από μία κήλες), αλλά στο θεραπευτικό κομμάτι τα αποτελέσματα είναι φτωχά.
Η κήλη σαν παθολογία δεν αντιμετωπίζεται με φάρμακα, φυσικοθεραπεία και ασκήσεις γιατί είναι μηχανικό πρόβλημα με πολλές συνιστώσες και οι παραπάνω θεραπείες απλώς ανακουφίζουν τα συμπτώματα αλλά δεν επιδρούν στο αίτιο. Μια σύγχρονη λύση που μας έρχεται από την Αμερική είναι η αποσυμπίεση μεσοσπονδύλιου δίσκου (αυχενικού και οσφυϊκού), που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, έχοντας βοηθήσει πολλούς ασθενείς με οσφυϊκό πόνο αλλά και ασθενείς με υποτροπή μετά από χειρουργείο.
Η αποσυμπίεση δουλεύει μηχανικά πάνω στο δίσκο και στις σπονδυλικές αρθρώσεις όχι τραβώντας τη μέση του ασθενούς όπως τα παλιά κρεβάτια έλξης αλλά με ένα ειδικό Software, στοχεύοντας στο σπονδυλικό επίπεδο και λειτουργώντας με έναν ειδικό αλγόριθμο που αλλάζει την εσωτερική πίεση του δίσκου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερη τροφικότητα, λιγότερο πόνο, καλύτερη κινητικότητα και επούλωση της ρωγμής στον δακτύλιο όταν είναι το πρόβλημα στην οξεία φάση.
Η μηχανική αποσυμπίεση δίσκου είναι μια επαναστατική θεραπεία και λύση για πολλές παθήσεις που ομαδοποιούνται κάτω από τον όρο «οσφυαλγία» και έχει γλιτώσει πολλούς ασθενείς από ένα επώδυνο χειρουργείο ή κατάχρηση φαρμάκων και ακινητοποίηση.
 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου