ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Μοίρασε το

της ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΠΕΛΛΑ

Είχε αρχίσει να σουρουπώνει, όταν ένα ζευγάρι με το παιδί τους, ευπρεπώς ντυμένοι -μια τυπική μικροαστική οικογένεια- πλησίασε ένα κάδο σκουπιδιών. Κοιτώντας δειλά τριγύρω άρχισε να ψάχνει ένα κάδο σκουπιδιών.

Στην αρχή νόμιζες ότι είχαν χάσει κάτι. Δεν ήταν έτσι, όμως. Αφού δεν βρήκαν κάτι που να τους χρειάζεται στον πρώτο κάδο, προχώρησαν στον επόμενο. Και μετά στον άλλο.

Η σκηνή ήταν σοκαριστική. «Οι άνθρωποι των σκουπιδιών» ξεφεύγουν πλέον  από την εικόνα που μέχρι τώρα είχαμε σχηματίσει γι’ αυτούς. Αρχίζουν να είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Η τυπική φιγούρα των ρακοσυλλεκτών με τα κουρελιασμένα βρώμικα ρούχα, με τα απλανή, πολλές φορές, μάτια και με το καροτσάκι γεμάτο παλιοπράγματα στην μετά Μνημονίου εποχή μεταλλάσσεται κι αυτή.

Εικόνες σαν αυτού το ζευγαριού πληθαίνουν όλο και πιο πολύ στην Αθήνα και γινόμαστε όλο και πιο συχνά μάρτυρες ανάλογων περιστατικών. Η φτώχια, στο όριο της ανέχειας, έχει διαπεράσει τις μέχρι προ ΔΝΤ αλώβητες τάξεις  και ορμητικά χτυπά πρώτα τα μεγάλα αστικά κέντρα. Πληθαίνουν οι άνθρωπου που συρρέουν  στα συσσίτια και   η ανεργία εκτινάσσεται στα πιο υψηλά της ποσοστά με το μέλλον να προβέπεται ακόμη πιο δυσοίωνο και τον πήχη να μην έχει «ταβάνι».

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία   που ήρθαν στη δημοσιότητα πριν από λίγο καιρό μόνο σε ένα μήνα, τον Οκτώβριο του 2010,  56 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους. Και αυτό επίσημα. Γιατί ανεπίσημα πολλοί υποστηρίζουν ότι ο αριθμός αυτός είναι πιο υψηλός. Συνολικά οι άνεργοι σε όλοι την χώρα φτάνουν τις 700 χιλιάδες ενώ οργανώσεις ανέργων υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός  αριθμός ίσως  είναι ένα εκατομμύριο. Πάντως η ανεργία έχει τόσο ραγδαίο ρυθμό ανάπτυξης ώστε και οι πιο συγκρατημένοι προειδοποιούν ότι τους επόμενους μήνες θα ξεπεράσει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο, αν λάβει κανείς υπόψη τις οι δυσμενέστερες εξελίξεις των τελευταίων μηνών. Οι αριθμοί της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τρομάζουν.

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 192.908 τον Οκτώβριο του 2010 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009, δηλαδή σε ποσοστό 39,3%. Τα αποκαρδιωτικά αυτά στοιχεία   αποτυπώνουν την δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι ένα ηχηρό ράπισμα στους κυβερνώντες που προσπαθούν διαρκώς να μας πείσουν πόσο σαΐνια είναι στην οικονομική διαχείριση, πόσο καλά βάζουν τάξη σε όλα. Και δεν χάνουν την ευκαιρία να μιλούν σε εγχώρια και ξένα ΜΜΕ για … ανάπτυξη (επί χάρτου βέβαια) και το πόσο ο κόσμος τους στηρίζει στο έργο τους. Οι αριθμοί όμως λένε άλλα.  Νέοι χωρίς δουλειά. Οικογενειάρχες  που δεν μπορούν να αγοράσουν  ούτε τα προς το ζην για τα παιδιά τους και αναγκάζονται να ψάχνουν στα σκουπίδια είναι όνειδος για την κοινωνία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου