«ΑΝΘΡΑΚΑΣ» ΑΠΕΙΛΕΙ ΒΟΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΑΛΟΓΑ

Μοίρασε το

Κρούσματα θανάτων ζώων από τον βάκιλο του άνθρακα έχουν καταγραφεί στο Δέλτα του Αξιού ενώ ενήμερη για το θέμα είναι η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Η υπηρεσία πραγματοποιεί προληπτικούς εμβολιασμούς στα βοοειδή κάθε εξάμηνο και έχει ήδη πληροφορήσει όλους τους κτηνοτρόφους της περιοχής για την κρισιμότητα της κατάστασης.

Τα κρούσματα άνθρακα (Bacillus anthracis) έχουν διαγνωσθεί τα τελευταία χρόνια σε βοοειδή της περιοχής από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ενώ παρατηρήθηκαν και θάνατοι αλόγων από άνθρακα.

Σύμφωνα με τον Φώτη Δημητρακόπουλο, προϊστάμενο του αγροτικού κτηνιατρείου Μαλγάρων, περιστατικά μόλυνσης βοοειδών από άνθρακα εμφανίζονται πλέον περιστασιακά καθώς όλα τα ζώα εμβολιάζονται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο.  «Πριν από περίπου 2 χρόνια είχαμε 14 ζώα νεκρά από άνθρακα και έκτοτε παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» σημείωσε ο κ. Δημητρακόπουλος διευκρινίζοντας ότι όσα ζώα νοσούν από άνθρακα έχουν πολύ άμεσα συμπτώματα και πεθαίνουν σε λίγες μέρες.

«Επίσης, στα σφάγια, φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού αν νόσησαν γιατί το αίμα τους είναι μαύρο και έχουν μια όψη «καρβουνισμένη», εξ ου και η ονομασία άνθρακας», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, κίνδυνος για τους ανθρώπους υπάρχει μόνο αν αγγίξουν ένα πτώμα ζώου που έχει πεθάνει από άνθρακα καθώς έτσι μεταδίδεται η αρρώστια. Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας προστασίας και διάσωσης αυτοχθόνων φυλών, αγροτικών και οικόσιτων κατοικίδιων ζώων «Αμάλθεια», κτηνίατρος Κώστας Παπαϊωάννου, «το σημαντικότερο για να μην μεταδοθεί η ασθένεια από τα ζώα στον άνθρωπο, είναι να μην αγγίξει με γυμνά χέρια το κουφάρι ζώου».

Σημειώνεται ότι το βακτήριο του άνθρακα σχηματίζει σπόρους προκειμένου να επιβιώσει σε αντίξοες συνθήκες. Με αυτή την μορφή γίνεται ανθεκτικό στη ζέστη και την ξηρασία και μπορεί να παραμείνει στο έδαφος για περισσότερα από 40 χρόνια. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, «ο άνθρακας εμφανίζεται σε ζώα στην Ελλάδα ενώ η αρρώστια σε ανθρώπους είναι εξαιρετικά σπάνια την τελευταία δεκαετία». Επιβάλλεται εντούτοις, η απομάκρυνση των πτωμάτων, η καύση τους ή ο ενταφιασμός τους τουλάχιστον 2 μέτρα κάτω από το έδαφος, αφού προηγουμένως εμβαπτιστούν σε επίχρισμα ασβέστη.

Η γεωπόνος- ζωοτέχνης Μυρτώ Κωνσταντινίδου που υλοποίησε μελέτη για τα άλογα της περιοχής, διαπίστωσε πάντως ότι πολλά άλογα πεθαίνουν νέα από άνθρακα, έχοντας προηγουμένως βοσκήσει σε περιοχές που υπάρχει ο βάκιλος.

Όσον αφορά την προέλευση του άνθρακα, κανείς από τους επιστήμονες δεν είναι σε θέση να απαντήσει καθώς πρόκειται για βάκιλο που μεταφέρεται εύκολα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου