Η τραγωδία στο Μάτι θέτει αναπόφευκτα το ζήτημα της απόδοσης των ευθυνών. Για άλλη μια φορά το ανίκανο κράτος βρίσκεται στο στόχαστρο – ως βασικός υπεύθυνος. Η γενίκευση όμως δεν αρκεί – πόσο μάλλον όταν λειτουργεί ως άλλοθι για συγκάλυψη προσωπικών ευθυνών. Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών το κράτος δίνει εξετάσεις σε τρεις φάσεις: Την πρόληψη, την καταστολή και την αποκατάσταση.
Στο Βασικό Ερώτημα, απαντούν οι Θανάσης Κ., ο Γιώργος Πρεβελάκης, ο Δημήτρης Στεργίου, Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης
Πρόληψη
Ο Θανάσης Κ. εστιάζει στην πρόληψη. Σημειώνει πως η Πολιτική Προστασία ήταν ανύπαρκτη. Και εξηγεί πως ο σχεδιασμός αντιμετώπισης της φωτιάς (και της πλημμύρας) είτε είναι ενιαίος, είτε δεν υπάρχει καθόλου! Κι όταν η Πολιτική Προστασία έχει… «μοιραστεί» στους Δήμους, αυτό σημαίνει ότι έχει ακυρωθεί. Ότι ουσιαστικά έχει αδρανήσει. Ότι δεν υπάρχει… Ένα ενιαίο σχέδιο, αν το σπάσεις σε πέντε αυτόνομα «κομμάτια», δεν υπάρχει πια. Δεν είναι κατακερματισμένο σχέδιο. Είναι ΜΗ σχέδιο…
Στην πρόληψη εστιάζει και ο Γιώργος Πρεβελάκης. Διερωτάται όμως αν η τραγωδία στο Μάτι θα είχε αποφευγχθεί αν το σύστημα πολιτικής προστασίας ήταν λιγότερο συγκεντρωτικό. Αν η τοπική αυτοδιοίκηση είχε περισσότερες αρμοδιότητες και αυτονομία κινήσεων; Και επικαλείται ως μέθοδο οργάνωσης την ελαστικότητα και τα chaordic.
Καταστολή
Ο Δημήτρης Στεργίου δίνει έμφαση στη φάση της καταστολής. Και αποκαλύπτει κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν. Πως, δηλαδή, ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει τα περισσότερα για τη δασοπυρόσβεση από κάθε άλλον φορολογούμενο στον Πλανήτη. Για να καίγεται στο τέλος και οικονομικά και κυριολεκτικά.
Αποκατάσταση
Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης τέλος πρωτοτυπεί. Πέραν από τον απολογισμό της καταστροφής και τον καταλογισμό της ευθύνης εστιάζοντας στην τρίτη φάση της αποκατάστασης. Και καταθέτει μια ενδιάφερουσα πρόταση για το πως θα υπάρξει αναγέννηση μέσα από τις στάχτες.