Μάριο Ντράγκι | Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι πλέον ανεπαρκείς απέναντι στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε

Μάριο Ντράγκι | Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι πλέον ανεπαρκείς απέναντι στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε new deal

Μοίρασε το

Οι θεσμοί που οι προκάτοχοι μας δημιούργησαν τις προηγούμενες δεκαετίες, υπηρέτησαν καλά τους Ευρωπαίους πολίτες, είναι όμως ανεπαρκείς απέναντι στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε.

Το είπε ο Μάριο Ντράγκι, ως Πρωθυπουργός της Ιταλίας πλέον παρουσιάζοντας στο Ευρωκοινοβούλιο ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το είπε ο άνθρωπος που δέκα χρόνια πριν, ως Κεντρικός Ευρωπαίος τραπεζίτης διέσωσε την ΕΕ με την ιστορική φράση “what ever it takes”, παρέχοντας ρευστότητα σε μια παραπαίουσα από την παγκόσμια κρίση Ευρώπη.

Τώρα η Ευρώπη παραπαίει εκ νέου, αδυνατώντας να διαμορφώσει μια κοινή στάση απέναντι σε μια κρίση που έχει ξεσπάσει στην καρδιά της.

Για άλλη μια φορά, ο “σούπερ Μάριο” αναλαμβάνει δράση. 

Τι πρότεινε;

α. κατάργηση του κανόνα της ομοφωνίας στη λήψη κοινών αποφάσεων. Οι αποφάσεις για οικονομία, ενέργεια, εξωτερικής πολιτική και άμυνα να λαμβάνονται με ομοφωνία.

β. επίσπευση των διαδικασιών ένταξης Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Ουκρανίας στην ΕΕ.

γ. αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που δημιουργεί η ρωσική εισβολή με εργαλείο ανάλογο με αυτό που η Ευρώπη αντιμετώπισε την πανδημία.

Κάποιοι είπαν πως ο Ντράγκι πρότεινε ένα “πραγματικό φεντεραλισμό” για την Ευρώπη. Κάποιοι άλλοι είδαν την πρωτοβουλία του με μισό μάτι.

Εκείνοι όμως που του έκλεισαν το μάτι είναι οι Αμερικάνοι. Οι οποίοι τον προσκάλεσαν να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση Γερουσίας και Κογκρέσου, έξι μέρες μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου