Μάξιμος Σενετάκης | Με τη μέθοδο Μητσοτάκη ξεπερνάμε τις κρίσεις

Μάξιμος Σενετάκης | Με την μέθοδο Μητσοτάκη ξεπερνάμε τις κρίσεις new Deal

Μοίρασε το

Ποιος είναι Μάξιμος Σενετάκης ο βουλευτής Ηρακλείου που με τη δήλωση του περί την “μέθοδο Μητσοτάκη” με την οποία η χώρα ξεπερνά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, προκάλεσε αίσθηση στο Προσυνέδριο της ΝΔ στην Κρήτη;


 

Το πρωινό της 16ης Απριλίου στο κλειστό γυμναστήριο του Λίντο στο Ηράκλειο, ο Μάξιμος Σενετάκης έπαιζε στην έδρα του. Το προσυνέδριο της ΝΔ γινόταν εκεί και τα τοπικά στελέχη είχαν κινητοποιηθεί για να υποδεχθούν τον Πρόεδρο που θα ερχόταν από τα Χανιά.

Ο βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου είχε προετοιμαστεί για να απευθυνθεί σε ένα ακροατήριο από το οποίο επιζητά κρίσιμες ψήφους, αλλά και στον ίδιο τον Πρόεδρο, τον οποίο περιβάλει με την εκτίμηση του, πολλά χρόνια. 

Όλοι ήταν εκεί. Και όλα ήταν έτοιμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καθυστερήσει λίγο, πλην όμως η εκδήλωση ξεκίνησε με την Ντόρα Μπακογιάννη να ανεβαίνει πρώτη στο βήμα. Μετά από δυο τρεις ομιλητές, ο Πρόεδρος κατέφθασε επευφημούμενος. Το κλειστό γυμναστήριο είχε γεμίσει από κόσμο. Μετά τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, το λόγο πήρε ο έτερος βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ και υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και αμέσως μετά ο Μάξιμος Σενετάκης.

Ο Μάξιμος Σενετάκης από το βήμα του Προσυνεδρίου της ΝΔ στο Ηράκλειο απευθύνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο Μάξιμος Σενετάκης από το βήμα του Προσυνεδρίου της ΝΔ στο Ηράκλειο απευθύνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη

“Στο προηγούμενο Συνέδριο μας παρουσιάσαμε στον ελληνικό λαό, τον πλέον σύγχρονο και επεξεργασμένο …οδηγό επιβίωσης σε ένα κόσμο που αλλάζει και μεταβάλλεται ραγδαία. Οι πολίτες είδαν την προσπάθεια μας. Μας εμπιστεύτηκαν και μας έδωσαν μια μεγάλη εκλογική νίκη.”, είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής και συνέχισε:

“Δυόμισι χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας, βλέπουν και την δουλειά μας. Ό,τι είπαμε τότε, το κάνουμε πράξη τώρα. Και αν δεν καλούμασταν να κάνουμε διαρκή διαχείριση απανωτών κρίσεων, θα είχαμε κάνει πράξη πολλά περισσότερα. Όμως, η συνταγή της μεθοδικής δουλειάς, της υπευθυνότητας, της σοβαρότητας δεν άλλαξε. Είναι η μέθοδος Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, πριν από δυο χρόνια.” Ήταν το σημείο που απέσπασε το πρώτο θερμό χειροκρότημα για να συνεχίσει…

Μάξιμος Σενετάκης Είναι η μέθοδος Μητσοτάκη με την οποία ξεπερνάμε τις κρίσεις
Μάξιμος Σενετάκης Είναι η μέθοδος Μητσοτάκη με την οποία ξεπερνάμε τις κρίσεις

“Είναι η μέθοδος Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία ξεπερνάμε τις κρίσεις, κρατάμε την χώρα όρθια και βρισκόμαστε σταθερά και μεγάλη διαφορά μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Είναι η μέθοδος Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία ξεπεράσαμε την κρίση στον Έβρο. Την κρίση στο Αιγαίο. Την κρίση με την πανδημία. Με την ίδια μέθοδο θα ξεπεράσουμε και την κρίση με την ακρίβεια. Η ίδια μέθοδος θα μας ξαναδώσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Είναι η μέθοδος Κυριάκου Μητσοτάκη που την επόμενη φορά θα κάνει και την Κρήτη μπλε!”

Ήταν το δεύτερο πιο θερμό χειροκρότημα… Για να κλείσει λίγο αργότερα με το τρίτο εξίσου ενθουσιώδες… 

Μέθοδος Μητσοτάκη - Μέθοδος Σενετάκη
Μέθοδος Μητσοτάκη – Μέθοδος Σενετάκη

“Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, η Κρήτη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο και ανακτά τη γεωστρατηγική σημασία της. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην Κρήτη δημιουργούνται υποδομές που θα της επιτρέψουν να διαδραματίσει ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία! Το να θέτεις την Κρήτη στο επίκεντρο των περιφερειακών εξελίξεων είναι στρατηγική επιλογή. Είναι η στρατηγική επιλογή ενός πολιτικού ηγέτη που προέρχεται από τον τόπο. Που ξέρει τις δυνατότητες του. Τις προοπτικές του. Την αξία του. Είναι η μέθοδος Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι η δική σου μέθοδος Πρόεδρε! Την ακολουθούμε γιατί την πιστεύουμε. Σε ακολουθούμε γιατί σε πιστεύουμε! Είναι η μέθοδος για να πάμε τον τόπο μας μπροστά! Είναι η μέθοδος για να ανεβάσουμε την Κρήτη ψηλά!”

Ποιος είναι ο Μάξιμος Σενετάκης

Ο Μάξιμος Σενετάκης, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, πρωτοεμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή του Ηρακλείου αναπάντεχα. Ήταν τον Μάη του 2012 όταν σε σχετικά νεαρή ηλικία, 36 ετών, αποφάσισε να πολιτευτεί με τη ΝΔ. Όπως έλεγε τότε, πεποίθηση του ήταν πως οι νέοι άνθρωποι οφείλουν και πρέπει να διεκδικούν θέσεις ευθύνης.

Το “παράθυρο ευκαιρίας”

Το τόλμησε λοιπόν. Και με κεντρικό του σύνθημα “Αξία έχει ο Άνθρωπος”, έκανε την έκπληξη. Δεν ήταν μόνο ότι ήρθε πρώτος μεταξύ άλλων νεαρών συνυποψηφίων με αρκετά κομματικά ένσημα. Ήταν ότι ήρθε δεύτερος μετά τον Μανώλη Κεφαλογιάννη που μέχρι τότε μονοπωλούσε τις ΝΔκρατικές ψήφους ξεπερνώντας τον τότε πολιτευτή και πρώην βουλευτή Γιώργο Δεικτάκη που διέθετε κομματικό μηχανισμό και διασυνδέσεις. Ανάλογη ισχύς και μάλλον μεγαλύτερη διέθετε τότε και ο σημερινός υφυπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος τότε είχε ακολουθήσει τη Ντόρα Μπακογιάννη στη Δημοκρατική Συμμαχία. Γενικά το κόμμα εκτός τού ότι παραδοσιακά δεν διαθέτει μεγάλη επιρροή στο νομό, ήταν και διαιρεμένο. 

Αυτό ήταν το “παράθυρο ευκαιρίας” το οποίο ο νεαρός πολιτευτής αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο. Βέβαια, ο Μάξιμος, όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν οι φίλοι του, δεν ερχόταν από το πουθενά. 

Παρακαταθήκες

Από την πλευρά του πατέρα του, κουβαλούσε μια ισχυρή πολιτική κληρονομιά. Μετριοπαθής κεντροδεξιός ο αείμνηστος Γιώργος Σενετάκης είχε μια επιτυχημένη θητεία ως Περιφερειάρχης Κρήτης με κοινώς αναγνωρισμένο έργο. Έχαιρε δε, διακομματικά πολιτικής και κοινωνικής εκτίμησης, παρότι ήταν διορισμένος από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. 

Από την πλευρά της μητέρας του, ο Μάξιμος κουβαλούσε μια …εκδοτική παρακαταθήκη. Ήταν εγγονός του Αθηναγόρα Μυκωνιάτη, γιος της Μίκας Μυκωνιάτη, επιτυχημένης επιχειρηματία στο χώρο του τουρισμού.

Η Μίκα Μυκονιάτη μητέρα του Μαξίμου Σενετάκη, κατά την περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηράκλειο το 2019
Η Μίκα Μυκονιάτη μητέρα του Μαξίμου Σενετάκη, κατά την περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηράκλειο το 2019

Η εκλογή του το 2012 συνέπεσε και με ένα χαρμόσυνο γεγονός στην προσωπική του ζωή. Η σύζυγος του, Κωστάντζα Σχιζάκη, θυγατέρα του διαπρεπούς αρχιτέκτονα, ζωγράφου, εικαστικού, συγγραφέα Κωστή Σχιζάκη με πολυσχιδή δημοτική παρουσία (είχε θητεύσει αντιδήμαρχος Ηρακλείου) και διακριτό στίγμα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης (ιδρυτής του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου), έφερνε στη ζωή το δεύτερο του γιο, Κωνσταντίνο. 

Ο Μάξιμος Σενετάκης με την σύζυγο του Κωστάντζα Σχιζάκη
Ο Μάξιμος Σενετάκης με την σύζυγο του Κωστάντζα Σχιζάκη

Φιλελεύθερος

Με την εκλογή του, ο Μάξιμος η σύζυγος του και οι δυο του γιοί Γιώργος και Κωστής θα μετακομίσουν στην Αθήνα. Ο Μάξιμος θέλησε να εστιάσει στα πρωτόγνωρα για τον ίδιο βουλευτικά του καθήκοντα. Όπως συνηθίζει να λέει ήταν μια δύσκολη περίοδος από κάθε άποψη. Δεν ήταν μόνο η απότομη αλλαγή ενδιαφερόντων, από τα εργοτάξια και τις οικοδομές στα έδρανα της Βουλής. Ήταν και η προσαρμογή της νέας οικογένειας στην πρωτεύουσα. Προσαρμογή την οποία δυσχέραινε το τοξικό κλίμα που δημιουργούσε αδιακρίτως το κίνημα των Αγανακτισμένων εναντίον όλων των εκπροσώπων του, φερόμενου ως, “παλαιού πολιτικού συστήματος”.

Παρόλα αυτά ο Μάξιμος Σενετάκης δεν άργησε να προσαρμοστεί. Δραστήριος και υπερκινητικός συμμετείχε ενεργά σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Στήριξε δύσκολες αποφάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά. Εισηγήθηκε νομοσχέδια για λογαριασμό της πλειοψηφίας και στον κοινοβουλευτικό του λόγο τόλμησε να διατυπώσει φιλελεύθερες θέσεις που ακόμα και σήμερα ελάχιστοι πολιτικοί της συντηρητικής παράταξης διατυπώνουν. 

Αξία έχει ο Άνθρωπος

Έγκαιρα μίλησε για την εποχή της επαναστατικής οικονομίας ή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης όπως έχει επικρατήσει σήμερα, σημειώνοντας ότι “είναι η εποχή όπου ο νους θεωρείται πολύτιμος παραγωγικός συντελεστής”. Με αυτό άλλωστε εξηγούσε γιατί πάντα πίστευε και πιστεύει πως “Αξία έχει ο Άνθρωπος”. 

Μάξιμος Σενετάκης | Αξία έχει ο άνθρωπος
Μάξιμος Σενετάκης | Αξία έχει ο άνθρωπος!

Έγκαιρα είχε επίσης μιλήσει για την αξιολόγηση: “Η χώρα μας να αναπτύξει κουλτούρα αξιολόγησης των πάντων”.

Απέναντι στην έξαρση της αριστερής ρητορικής της εποχής τόλμησε να πει:

“Εμείς δεν ενοχοποιούμε την επιχειρηματικότητα. Εμείς δεν ντρεπόμαστε να επιβραβεύσουμε το κέρδος. Ούτε τους άξιους Έλληνες. Αντιθέτως, είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε το ατομικά και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της οικονομικής δραστηριότητας”.

Απέναντι στον κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο είχε πει: 

“Θέλουμε ένα κράτος στρατηγό, όχι ένα κράτος τιμωρό. Το κράτος πρέπει να έχει έναν εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο. Ένα πραγματικό εκσυγχρονισμένο, αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος”. 

Έγκαιρα και σχεδόν προφητικά αυτό που θα ακολουθούσε από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πει: 

“Λάφυρα εξουσίας δεν υπάρχουν πια. Το κράτος ούτε το ρόλο του πατερούλη μπορεί να παίξει, ούτε το ρόλο του εργοδότη. Το κράτος χρεοκόπησε και μαζί του χρεοκόπησε και η αντίληψη του πελατειακού κράτους”.

Επιστροφή στο γιαπί και το σποτ που έγινε viral

Ωστόσο, οι θέσεις του αυτές δεν στάθηκαν αρκετές για να κερδίσει την επανεκλογή του το 2015, παρότι κατάφερε να τριπλασιάσει τις ψήφους που είχε λάβει το 2012. Ο Μάξιμος Σενετάκης τέθηκε εκτός της νέας Βουλής. 

“Βασική προτεραιότητα μου τότε ήταν όπως συνηθίζει να λέει “να ζήσω την οικογένεια μου. Διότι εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός”. Έτσι επέστρεψε στο εργοτάξιο και στο γιαπί. Αυτή τη διάσταση ήθελε κυρίως να αναδείξει με το προεκλογικό του βίντεο, στις εκλογές του 2019 το οποίο έγινε viral στο διαδίκτυο και του έδωσε το κρίσιμο μέγεθος της αναγνωρισιμότητας που χρειαζόταν για να εκλεγεί στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου, μπροστά από τον γιατρό και αντιδήμαρχο μέχρι τότε Ηρακλείου Γρηγόρη Πασπάτη που προέβαλε ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη δεύτερη (και εκλόγιμη θέση) μετά τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Το βίντεο τότε έγινε και αντικείμενο πολιτικής ανάλυσης, αλλά όπως εξομολογείται στο new Deal ο Μάξιμος Σενετάκης ήταν “μια βόμβα που ετοίμασαν οι συνεργάτες μου, αλλά τότε δεν γνωρίζαμε αν θα σκάσει στα χέρια μας”. 

Τελικά ο ίδιος πήρε το ρίσκο, την ενεργοποίησε και του βγήκε σε καλό. Όπως, προφανώς, του βγήκε σε καλό η ολοκλήρωση ενός σημαντικού ιδιωτικού έργου στην καρδιά του Ηρακλείου. Ο νέος σταθμό του ΚΤΕΛ Ηρακλείου, την κατασκευή του οποίου ο Μάξιμος Σενετάκης είχε αναλάβει ως project manager, συμβόλιζε τον τρόπο που ο Κυριάκος ήθελε να κυβερνήσει. Διότι δεν ήταν απλά ένα έργο που έγινε με ιδιωτικά κεφάλαια (των ιδιοκτητών λεωφορείων). Ήταν ότι έγινε ανακατασκευή και μετατροπή διατηρητέων κτιρίων (παλιά ελαιοτριβεία) σε σύγχρονο επιβατικό σταθμό…

Μάλιστα, τότε, ο Πρόεδρος της ΝΔ που αντιλήφθηκε τον συμβολισμό επισκέφθηκε το νέο σταθμό. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ως “αβάντα” στον πρώην βουλευτή – κάτι που δεν απείχε πολύ από την πραγματικότητα. 

Ο Μάξιμος Σενετάκης ξεναγεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο σταθμό του ΚΤΕΛ Ηρακλείου
Ο Μάξιμος Σενετάκης ξεναγεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο σταθμό του ΚΤΕΛ Ηρακλείου

Ειδικός σύμβουλος του Κυριάκου

Άλλωστε, όλοι γνώριζαν την ιδιαίτερη σχέση του βουλευτή με τον σημερινό Πρωθυπουργό. Σχέση που διαμορφώθηκε την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά ενισχύθηκε από την άμεση και ξεκάθαρη θέση που πήρε ο Μάξιμος Σενετάκης στο θέμα της ηγεσίας, μετά την δεύτερη ήττα της ΝΔ στις εκλογές του 2015. Ο Ηρακλειώτης βουλευτής ήταν από τους πρώτους που με παρρησία στάθηκαν απερίφραστα στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, τότε ως νεοεκλεγής Αρχηγός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε την στάση του και τον έχρισε ειδικό σύμβουλο του Προέδρου για θέματα ανάπτυξης Κρήτης. Με την ιδιότητα αυτή ο Μάξιμος Σενετάκης ανέπτυξε έντονη δράση διατηρώντας και ενισχύοντας την καλή σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης.

Η δεύτερη βουλευτική θητεία

Ο Μάξιμος Σενετάκης κατάφερε και πέτυχε την δεύτερη επανεκλογή του και για έναν επιπλέον λόγο που συνέπεσε να αναδειχθεί σε ένα από τα κεντρικά μηνύματα της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη: Την συνέπεια λόγων και πράξεων. Σε ανύποπτο χρόνο κατά την πρώτη του βουλευτική θητεία, ο Μάξιμος είχε πει σε ομιλία του στη Βουλή:

“Να κρινόμαστε και να ψηφιζόμαστε για αυτά που κάνουμε, όχι για αυτά που λέμε”…

Με αυτό το σκεπτικό διεκδίκησε και την δεύτερη βουλευτική θητεία του, θέτοντας ως κεντρικό προεκλογικό του μήνυμα το σύνθημα “Αντί λόγια, έργα”.

Με το ίδιο σκεπτικό συνεχίζει σήμερα ως βουλευτής. Εξαιρετικά κινητικός στο νομό του αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες για την επίλυση τοπικών προβλημάτων.

Παρόν στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα, εισηγείται κρίσιμα κυβερνητικά νομοσχέδια για λογαριασμό της πλειοψηφίας.

Πολυγραφότατος αρθρογραφεί συστηματικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Μάχιμος, δίνει αλλεπάλληλες μάχες στα τηλεοπτικά παράθυρα για να υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησης. 

Είναι η μέθοδος Μητσοτάκη που και ο ίδιος έχει ενστερνιστεί καθιστώντας την την δική του “μέθοδο Σενετάκη…”

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου