ΠΑΦΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Μοίρασε το

Η Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – 2017 είναι μια μεγάλη κατάκτηση, που σηματοδοτεί το νέο βηματισμό της πόλης στο διεθνή πολιτισμό και δημιουργεί νέες προϋποθέσεις συνεργασίας και συνεννόησης.

Η αποστολή του οργανισμού με την επωνυμία “Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού” δίνει το έναυσμα για νέους δρόμους, καινούργια παράθυρα στο κόσμο, νέες αντιλήψεις και συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα.

Καλλιτέχνες, δημιουργοί, επισκέπτες και ταξιδιώτες έρχονται στη Πάφο για να συναντηθούν, να συνομιλήσουν και να συνεργαστούν με το έμψυχο δυναμικό της πόλης.

Το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι αρκετά πλούσιο, με πάνω από 300 δράσεις και 150 έργα. Δυναμικό και αποφασιστικό προβάλλει σημαντικά έργα και δημιουργούς από τη Πάφο, τη Κύπρο και την Ευρώπη.

Η πολιτιστική ταυτότητα μιας περιοχής φαίνεται μέσα από την ενεργό συμμετοχή των πολιτών της και το δίκτυο των εθελοντών της.

Το όραμα της διευθύντριας του καλλιτεχνικού προγράμματος κας Γεωργίας Ντέτσερ είναι η Πολιτιστική πρωτεύουσα να είναι ένα εργοστάσιο δημιουργικότητας και παραγωγής πολιτισμού, που να είναι ανοικτό στον άνθρωπο, στο δημιουργό, στο θεατή, στον ντόπιο, στο μετανάστη, στον σύγχρονο ταξιδιώτη.

Να δημιουργεί συγκλίσεις ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στις διάφορες κοινότητες, ανάμεσα στη Κύπρο, στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Αυτό το άνοιγμα είναι ταυτόχρονα και γεφύρωμα και σύνδεση, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της κας Ντέτσερ.

Τα έργα του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού αντιστοιχούν στις τρεις θεματικές του ενότητες: Μύθος και Θρησκεία, Ταξιδιώτες του κόσμου και Στάδια του Μέλλοντος, δημιουργώντας έτσι ένα συνεκτικό αφήγημα που μπορεί να μας ταξιδεύσει στην ιστορία της Πάφου, στις σχέσεις της με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Το πρόγραμμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας είναι το πιο οικονομικό σε σχέση με άλλες πολιτιστικές πρωτεύουσες, αλλά ιδιαίτερα φιλόδοξο και πλουραλιστικό.

Οι υποδομές δεν υπάρχουν στη Πάφο, αλλά το ελεύθερο πνεύμα των δημιουργών-καλλιτεχνών θα εκφραστεί καλύτερα στους αίθριους χώρους, σε φυσικά και ιστορικά σκηνικά ανείπωτης ομορφιάς.

Το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα κορυφωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω του μεγάλου όγκου των τουριστών, φιλοδοξεί να αφήσει πίσω του, ως κληρονομιά και ως παρακαταθήκη, σημαντικές υποδομές, νέους θεσμούς και διοργανώσεις, αλλά και να καλλιεργήσει τις συνειδήσεις των πολιτών.

Η μεγάλη επιτυχία είναι το ανθρώπινο δυναμικό που θα κληθεί στο μέλλον να συνεχίσει τη πολιτιστική κληρονομιά και να δημιουργήσει νέες προοπτικές για τη Πάφο και τη Κύπρο ευρύτερα.

Η καθημερινότητα αλλάζει στη Πάφο και οι πολίτες γιορτάζουν και προσκαλούν στη πόλη τους όσους επιθυμούν να χαρούν, να γλεντήσουν και να δημιουργήσουν μαζί τους.

Η ιστορία της Πάφου είναι μεγάλη και δε χωρά σε ένα αφήγημα ενός έτους. Δίνονται μόνο τα ερεθίσματα για καλλιτεχνική προσέγγιση και συνεργασία.

Είναι μια ωραία εμπειρία που αξίζει να τη ζήσουμε σε όλο της το μεγαλείο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου