Ο EDWARD MUNCH “ΕΡΧΕΤΑΙ” ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μοίρασε το

Τη τέχνη του Edward Munch, του διάσημου ζωγράφου του πόνου και του θανάτου και δημιουργού της «Κραυγής», θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά όσοι βρεθούν στην Αθήνα από το Νοέμβριο έως και την άνοιξη του 2011.

Ο πρωτοπόρος Νορβηγός καλλιτέχνης που σε επτά δεκαετίες έβαλε την υπογραφή  του σε 1.000 λάδια, 4.500 σχέδια και υδατογραφίες και σε 15.500 χαρακτικά, «έρχεται» στην Αθήνα. Η εικαστική διαδρομή του αποκαλύπτεται μέσα από 70 σχέδια και χαρακτικά που θα φιλοξενηθούν στο μικρό αλλά δραστήριο μουσείο της οδού Ηρακλειδών, στο Θησείο. Τα έργα θα ταξιδέψουν στην Αθήνα από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Τελ Αβίβ- όπου φυλάσσεται μία από τις μεγαλύτερες συλλογές χαρακτικών του Munch εκτός Νορβηγίας- και θα βγουν για πρώτη φορά από το Ισραήλ.

Στην αθηναϊκή έκθεση των έργων του, τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα κρατήσει η διάσημη «Κραυγή», η σκελετωμένη, άφυλη μορφή που κραυγάζει την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου (είναι σχεδόν βέβαιη η άφιξή της από συλλογή εκτός Ισραήλ). Ωστόσο ανάμεσα στα έργα που θα δούμε στην Αθήνα θα είναι η «Εφηβεία», το κορίτσι που αισθάνεται την απειλή του άγνωστου μέλλοντος, το οποίο εκφράζει η υπερμεγέθης σκιά, αλλά και ο «Βρικόλακας», η «Απόγνωση», η «Ζήλεια», το «Άγχος»- δημιουργίες από τη σειρά «Εικόνες της Ζωής, του Έρωτα και του Θανάτου», μέσω της οποίας θεωρούσε πως διευκρίνιζε το νόημα και τη σπουδαιότητά τους και γι΄ αυτό έλεγε: «Στην πραγματικότητα η τέχνη μου είναι μια ομολογία που γίνεται με την ελεύθερη βούλησή μου, μια απόπειρα να φωτίσω την έννοια της ζωής όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ…».

Ο διάσημος ζωγράφος γεννήθηκε το 1863 στο Λέτεν της Νορβηγίας. Το 1880 εγκαταλείπει τις σπουδές του ως μηχανικός για να γίνει ζωγράφος. Έξι χρόνια αργότερα σκανδαλίζει το κοινό με το «Άρρωστο παιδί», ενώ το 1893 ζωγραφίζει την «Κραυγή». Το 1908 μπαίνει σε κλινική με νευρικό κλονισμό (έπασχε από μανία καταδιώξεως). Οι ναζί κατάσχουν 82 έργα του ως «εκφυλισμένα» το 1937. Πεθαίνει στις 23 Ιανουαρίου 1944.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου